Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

China’s defense budget 2015: Beyond Official Explanation

China’s State Council spokesperson Fu Ying announced (Beijing, March 03) that China’s defense budget for 2015 will increase by 10% to 889 billion Yuan (approx US $ 142 billion). This is less than 12.2% increase in 2014, and 10.7% in 2013.
China continues to insist that its defense expenditure still fails to fill the wide gap between its arms and equipment and that of some foreign countries. The US military budget for 2016 was recently signed by President Barack Obama at US $ 581 billion, while the Russian budget for 2016 is estimated at US $ 93.9 billion. Japan and India come way behind, in the range of US $ 42 billion and US $ 22 billion (approx) respectively.

Ξεθάβοντας το παρελθόν της Τουρκίας

Το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Abdullah frères / Wikimedia Commons)

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου, πάνω από 500 Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν [1] στην Συρία για να εξάγουν την σορό του Σουλεϊμάν Σαχ -παππού του Οσμάν Α’, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- από ένα μικρό μαυσωλείο στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Αν κι ο Σουλεϊμάν Σαχ δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα διάσημος ή σημαντικός σε σύγκριση με άλλους Οθωμανούς προγόνους, ο τάφος του ήταν μέρος της Τουρκίας, σύμφωνα με μια συνθήκη του 1921, και οι φρουροί του βρίσκονταν τεχνικά επί τουρκικού εδάφους. Καθώς αμφότεροι είχαν περικυκλωθεί εδώ και μήνες από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της αλ-Σαμ (ISIS), ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέμεινε ότι η απόσυρση των λειψάνων και των φρουρών αποτελούσε μέσο για την προστασία της εθνικής τους τιμής. «Οι χώρες που δεν προστατεύουν τα ιστορικά τους σύμβολα δεν μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους», είπε. Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι θυσιάζει τουρκικό έδαφος για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Δύσκολη επιλογή της Σόφιας μεταξύ Δύσης-Ρωσίας

Η βουλγαρική συζήτηση για τις κυρώσεις και για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας γενικότερα, έχει χρωματιστεί από τη ρωσική προπαγάνδα έναντι της Δύσης και από τις φαινομενικά πανταχού παρούσες, θεωρίες συνωμοσίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για bulgaria russia

Η επιλογή μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ήταν πάντα ένα δύσκολο έργο για τους Βούλγαρους, οι οποίοι ιστορικά αποδίδουν την εθνική απελευθέρωσή τους στους Ρώσους και οι οποίοι ήταν στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδους (όχι απρόθυμα) αντικείμενο της πανσλαβικής προπαγάνδας από την Ανατολή. Μεταξύ, από τη μία πλευρά, της ώθησης από συνωμότες και ρωσόφιλους στα εγχώρια media και στην πολιτική, και από την άλλη, των καθοδηγούμενων από τη Δύση πρωτοβουλιών για την συγκράτηση της Ρωσίας, έχουν αναθερμανθεί σημαντικές συζητήσεις και η ασφάλεια έχει βρεθεί στο επίκεντρό τους.

Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών

Το φάσμα της πρώτης μεγάλης στρατιωτικής ήττας του στο Ιράκ, ύστερα από την κεραυνοβόλα επέλαση του περασμένου καλοκαιριού, αντιμετωπίζει το ISIS. Επειτα από μια δύσκολη εκστρατεία δέκα ημερών, δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται στο πλευρό του κατάφεραν να εισέλθουν χθες στην Τικρίτ, 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, και έδιναν μέχρι χθες το βράδυ σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές για τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πόλης.
Η μάχη για την Τικρίτ έχει μεγάλη συμβολική και στρατηγική σημασία. Πρωτεύουσα της κατά κύριο λόγο σουνιτικής επαρχίας Σαλαχουντίν, η Τικρίτ είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο στα χέρια των τζιχαντιστών.