Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πόλ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα στη θέση του θύματος.




Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα η διεθνής κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκει λάθη σε κάθε τι ελληνικό. Ενώ κάποιες από τις κατηγορίες είναι αληθινές και κάποιες άλλες ψεύτικές, δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Όντως, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Το ίδιο και το πολιτικό της σύστημα αλλά και η κοινωνία της. Ωστόσο, δεν είναι αυτές οι αδυναμίες που έριξαν την Ελλάδα στην κρίση και απειλούν να κατασχίσουν του ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  

Η ρίζα της καταστροφής βρίσκεται βορειότερα, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Εκεί σχεδιάστηκε ένα βαθιά και ίσως μοιραία ελαττωματικό νομισματικό σύστημα που ελλείψει σοβαρής ανάλυσης να το στηρίζει, ηθικοποιείται η όποια προβληματική δυσλειτουργία του. Σημειωτέον ότι η λύση θα πρέπει να προέλθει από τα ίδια μέρη.

Ας επιστρέψουμε στις ελληνικές αποτυχίες: Πράγματι η Ελλάδα υποφέρει από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Η ελληνικές κυβερνήσεις αρέσκονται να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Η ελληνική παραγωγικότητα βρίσκεται περίπου 25% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, κάτι ανάλογο συμβαίνει με την παραγωγικότητα του Μισισιπή και τον αμερικανικό μέσο όρο.

Πολλά από τα όσα ακούγονται για τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα απλά δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι τεμπέληδες αλλά εργάζονται περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο; και από τον μέσο Γερμανό. Ούτε η Ελλάδα έχει ένα διογκωμένο κράτος πρόνοιας. Οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντικά μικρότερες από τη Σουηδία ή τη Γερμανία.

Λοιπόν, πως μπήκε η Ελλάδα σε τόσους μπελάδες; Κατηγορείστε το ευρώ γι’ αυτό.

The Wall Street Journal: Τι θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση από την Μέρκελ;




Η Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο G20 έσπευσε να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στους νεοεκλεγέντες Έλληνες πολιτικούς ηγέτες πως τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Ενημέρωσε δε με αυστηρότητα ότι δε θα γίνει καμία αλλαγή στο μνημόνιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες Γερμανοί αξιωματούχοι υπονοούν ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση για την χαλάρωση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου.

Η Αθήνα από την άλλη ως την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αιτημάτων πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όποια προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Ιουνίου.   

Reuters: Και όμως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.




Σε συνέντευξη του στο Reuters ο Νίλ Κασκάρι πρώην εξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Grexit εξακολουθεί και είναι το πιθανότερο σενάριο.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την επιφυλακτικότητα των αγορών παρά το θετικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο Κασκάρι απαντά ότι οι αγορές διαβλέπουν πως η Ελλάδα δε θα καταφέρει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας με κατάληξη την έξοδο της από το ευρώ. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πρόκληση για έναν ερευνητή αυτές τις μέρες είναι να προβλέψει πότε θα γίνει το «περίφημο» Grexit. Θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες εβδομάδες αν το αποφάσιζε ο λαός αλλά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η έξοδος αναβάλλεται πιθανότατα για το τέλος αυτού του έτους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόβλεψη ότι πολύ σύντομα ο λαός θα αντιληφθεί ότι οι παραχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ θα είναι ασήμαντες, το πακέτο λιτότητας θα εξακολουθήσει να συρρικνώνει την οικονομία με αποτέλεσμα ο ίδιος ο λαός να επιζητήσει την έξοδο από το ευρώ ως τη μοναδική εναλλακτική.

G20: Εισφορές 456 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ

Οι νέοι πόροι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφθασαν τα 456 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις χώρες που δεν είχαν προσδιορίσει το ύψος της συμβολής τους, όπως η Κίνα, η οποία θα συνεισφέρει 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή δεν είχαν αποφασίσει ότι θα συνεισφέρουν, όπως το Μεξικό.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επιβεβαίωσε ότι η συμβολή της Κίνας θα ανέρχεται σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Κοινά σημεία" στο θέμα της Συρίας βρήκαν Ομπάμα - Πούτιν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν χθες βράδυ να συνεργαστούν μεταξύ τους και αλλά και με άλλες χώρες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση.


Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Λος Κάμπος του Μεξικού οι δύο ηγέτες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι διαπίστωσαν ότι έχουν πολλές κοινές απόψεις για το θέμα της Συρίας και ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.