Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ο SRM και οι τράπεζες της ευρωζώνης

Κάθε υπουργός Οικονομικών που σέβεται τον εαυτό του πρέπει  να αποτίσει φόρο τιμής στη ρήση ότι ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να πληρώσει για κάθε προβληματική τράπεζα. Αλλά όταν η προβληματική τράπεζα αποδεικνύεται ότι είναι στη χώρα του, ο τόνος αλλάζει αμέσως και βρίσκονται γρήγορα δικαιολογίες που να εξηγούν γιατί σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η έγχυση δημόσιου χρήματος. Η επίσημη δικαιολογία είναι συνήθως ότι η τράπεζα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας και ότι οι αγορές απλώς δεν αναγνωρίζουν ότι είναι πραγματικά φερέγγυα μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συχνά στενοί δεσμοί μεταξύ των κατόχων των ιδίων κεφαλαίων και του χρέους των τραπεζών, με την εθνική πολιτική τάξη.


Επιπλέον, το όνειρο της εξυγίανσης τραπεζών χωρίς να καταφύγουμε σε δημόσια χρήματα γίνεται εφιάλτης σε περίπτωση μιας συστημικής κρίσης. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι μια συστημική κρίση μπορεί να πάει από το κακό στο χειρότερο εάν ο δημόσιος τομέας αρνηθεί  να παρέμβει.

Το πάρτι άρχισε το 1988!

Το πάρτι της μίζας και ο χορός των εκατομμυρίων ξεκίνησε, σύμφωνα με την κατάθεση του Αλ. Κάντα, τουλάχιστον από το 1988, ενώ το 1989, επί κυβέρνησης Ζολώτα, έγινε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης, με γερμανική τεχνολογία.
«Για να ενεργήσω γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις και να ετοιμάσω γρήγορα το σχέδιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο Π. Ευσταθίου μου είχε δώσει τότε το ποσό των 1.000.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία. Το άλλο εκατομμύριο προέρχεται από διάφορα άλλα ποσά που ήταν είτε από προγράμματα του κ. Λιανονιάκου από το 1988 και μετά, που δεν τα θυμάμαι ακριβώς, είτε από προγράμματα άλλων εκπροσώπων», αναφέρει στη μαραθώνια απολογία του.

Το σκάνδαλο αγγίζει τον υιό Ερντογάν

Έκρυθμη είναι η κατάσταση πλέον στην Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η ευθεία παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν στις έρευνες προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά «επιβεβαίωσε» ότι ο Μπιλάλ (φωτό) ήταν μεταξύ των υπόπτων, όταν δήλωσε ότι μέσω του γιου του προσπαθούν να πλήξουν τον ίδιο  Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν κρατούν πλακάτ
Ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά «επιβεβαίωσε» ότι ο Μπιλάλ (φωτό) ήταν μεταξύ των υπόπτων, όταν δήλωσε ότι μέσω του γιου του προσπαθούν να πλήξουν τον ίδιο

Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν κρατούν πλακάτ στο οποίο απεικονίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός με το σύνθημα «Στάσου στο ύψος σου. Το ισλαμικό έθνος είναι μαζί σου»
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο επιχειρείται μια συγκάλυψη του σκανδάλου προκειμένου να μην εμπλακεί ο γιος του πρωθυπουργού, Μπιλάλ, το όνομα του οποίου φέρεται να συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους υπόπτους που είχε κλητεύσει ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς λίγο πριν παυθεί από τα καθήκοντά του.