Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΔΤΝ: Δάνειο 224,9 εκατομμυρίων δολαρίων για την Τανζανία


Το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα μια δανειακή ροή συνολικώς 224,9 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων για την Τανζανία, για να θωρακιστεί το ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας της ανατολικής Αφρικής από την αναταραχή, που γνωρίζει σήμερα η διεθνής οικονομία και ειδικά η ευρωζώνη.


Στην εξέλιξη της αρνητικής συγκυρίας λόγω και της υποτίμησης του τανζανικού σελινιού, η τιμή πολλών ειδών πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί, με τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση να είναι πολύ υψηλός (περίπου 18%), την ώρα που τα συναλλαγματικά κρατικά αποθέματα φθίνουν και η Κεντρική Τράπεζα στο Νταρ ελ Σαλάμ είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων.

«Καταγγέλλει» την ικανότητα των αρχών στις πλημμύρες ο ρωσικός Τύπος


Ο ρωσικός Τύπος καταγγέλλει σήμερα, Δευτέρα, την ανικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν μία σειρά φυσικών καταστροφών, θέτοντας στο στόχαστρο ειδικά τις τοπικές αρχές έπειτα από τις συνέπειες της θεομηνίας που προκάλεσε τον θάνατο 177 ανθρώπων στη Μαύρη Θάλασσα.


Γεγονός σπάνιο στη Ρωσία, τόσο ο κυβερνητικός, όσο και ο αντιπολιτευτικός Τύπος καταγγέλλουν ομόφωνα τις τοπικές αρχές.

Κίνα, Ρωσία, πετρελαιοκράτη, Βραζιλία: Κρατικός καπιταλισμός και έλεγχος στις δημόσιες επιχειρήσεις. The Economist





Το «κομματικό κράτος»

Ο επισκέπτης της Κίνας είναι εύκολο να ξεγελαστεί και να νομίζει ότι βρίσκεται σε καπιταλιστική χώρα. Μα η ιδιοσυγκρασία της Κίνας επηρεάζει και το οικονομικό της μοντέλο. Έτσι ενώ από τη μία κανείς απολαμβάνει Starbucks και Kinkos ή παρατηρεί επιχειρηματικά στελέχη να περιφέρονται με τα ακριβά τους αμάξια από την άλλη, διευθυντές επιχειρήσεων μεταθέτονται μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών χωρίς προειδοποίηση, ενώ οι ίδιοι διευθυντές έχουν κάπου στο σπίτι τους οικογενειακές φωτογραφίες με μέλη του Κόμματος.