Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Deadly clashes after Libya protest

At least 25 people have died in Benghazi in eastern Libya, in clashes that erupted during protests outside a militia headquarters.

Dozens more were wounded in the violence, medical officials say.
Demonstrators had gathered outside the headquarters of the Libya Shield Brigade demanding the disbanding of militias, residents say.

Patriots, F-16s may remain in Jordan after Eager Lion exercise


jordan_rel_2004WASHINGTON, June 5, 2013 – The United States could leave Patriot anti-missile batteries and F-16 fighter jets in Jordan following the end of Exercise Eager Lion, a Pentagon spokesman said here today.
Editor’s note: Jordanian officials said, “The U.S. will send anti-missile batteries and fighter jets to Jordan at the kingdom’s request to boost defense capabilities in the face of an attack from neighboring Syria,” according to the Associated Press.
Jordan has requested the batteries, but Defense Secretary Chuck Hagel has not yet reviewed it, Army Col. Steve Warren told reporters. Hagel is returning from NATO meetings in Brussels today.
“When the secretary receives the request, he will favorably consider it,” Warren said. “Jordan is a strong partner with us. We have a longstanding and strong relationship with the Jordanians, and we want to do what we can to support their security requirements.”

Πυρομαχικά Leopard – Ένα κείμενο βόμβα που αποκαλύπτει πολλά


Η υπόθεση των πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard, παραμένει ανοιχτή και κυρίως “καυτή”. Όσοι είμαστε μακρυά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο για μια χώρα της Δύσης, της Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ απλά να εξοπλίσει τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης που οι φορολογούμενοι πολίτες της τα χρυσωπλήρωσαν.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η ελληνική περίπτωση -Μια οικονομοτεχνική ανάλυση

Γράφει ο Σταύρος Τσαντζαλής

F-16, η ραχοκοκαλιά της ΠΑ

Δεδομένου πως τα F-16 αποτελούν πάνω από τα 2/3 του στόλου της ΠΑ, ήτοι 158 αεροσκάφη (32 Block 30, 39 Block 50, 56 Block 52+ και 30 Block 52M συν ένα: Το "045" το οποίο επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιήθηκε σαν "testbed" και σταδιακά από Block 50 η διαμόρφωση των ηλεκτρονικών του ανήλθε στο επίπεδο των Block 52Μ) ήταν επόμενο πως θα προκαλούσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της LM (καθώς και της BAE στη συνέχεια) για την εκπόνηση ποικίλων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού τους.

Ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ – Ευρώπης

Blansiard01

Γράφει ο Κώστας Τσαχάκης
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των αρχικών διαπραγματεύσεων την άνοιξη του 2010 «κρύφτηκε» η θεμελιώδης διαφορά τους για τον χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν ήταν όμως δυνατόν η κόντρα αυτή να μην έλθει στο προσκήνιο.

Σοκ ανισότητας στη μαύρη τριετία

Σοκ ανισότητας στη μαύρη τριετία

Δεν κατεβήκαμε  όλοι μαζί με την ίδια ταχύτητα τα σκαλοπάτια προς τη φτώχεια στη μαύρη τριετία της κρίσης. Οπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, ορισμένοι κατέβαιναν γρηγορότερα και δυστυχώς αυτοί ήταν οι φτωχότεροι.

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία


Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε άρθρο μας της Παρασκευής αναφερόμαστε στις αντικειμενικές συνθήκες που προκάλεσαν το ομολογουμένως ειρηνικό ξέσπασμα του κόσμου εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα αίτια αυτής της κρίσης είναι ενδογενή, με κυριώτερα τη ρατσιστική πολιτική εναντίον των μη σουνιτών  και κυρίως εναντίον των αλεβιτών, τη διαφθορά που αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον Ερντογάν, την ισλαμική ατζέντα, που ανασύρει από το σουνιτικό του συρτάρι και φοβίζει τη φιλελεύθερη κοινωνία και τηναλαζονική συμπεριφορά προς όλους όσους δεν τον στηρίζουν.

Israel official says no Palestinian state with pre-1967 boundaries as Kerry prepares visit

A senior Israeli official says the government will not agree to the borders that the Palestinians are demanding for an independent state.
Deputy Defense Minister Danny Danon said Israel would not let such a state be established within the regional boundaries that existed prior to the 1967 Mideast war. Palestinians want east Jerusalem, the West Bank and Gaza — territories captured by Israel in that war. Danon’s remarks were broadcast on Israel Radio Sunday.

Ε.Ε: Σχεδιάζει να διαθέσει 3,5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια για «να κάνει τον υποσιτισμό ιστορία» σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς.Ε.Ε: Σχεδιάζει να διαθέσει 3,5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού
«Βρίσκω αδιανόητο σε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, κάπου 870 εκατομμύρια άνθρωποι να συνεχίζουν να πεινούν», σημείωσε ο Πίμπαλγκς.

Κόσοβο 98: Πόσο στοίχησαν στις ΗΠΑ τα όπλα για τον ΑΣΚ

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η κρίση στα Βαλκάνια στοίχησε στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα χρήματα στα Βαλκάνια θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας αιώνιος παράδεισος επί της γης. Όμως αντί αυτού, όλοι οι πρόσφατοι ηγέτες του Λευκού Οίκου με μια αξιοζήλευτη επιμονή προσπαθούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια «ζώνη μόνιμης αστάθειας». Σε αυτό το έργο τους βοηθούσαν πολλοί και διάφοροι, όμως κυρίως οι Αλβανοί της Αμερικής, οι οποίοι πιστεύεται ότι εδώ και πολύ καιρό ασκούν μεγάλη επιρροή.

НАТО контрольно-пропускной пункт нато кпп нато косово нато косовские сербы баррикады
Σήμερα στις ΗΠΑ διαμένουν από 300 έως 500 χιλιάδες Αλβανοί. Εάν στο παρελθόν όλοι τους υποστήριζαν τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, από το 1998 η πλειοψηφία τους πέρασε στην «ομάδα υποστήριξης» του Χασίμ Θάτσι. Στους λογαριασμούς του από την άλλη άκρη του ωκεανού είχαν μεταφερθεί νόμιμα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και την άνοιξη του ίδιου έτους οι Αμερικανοί ξαφνικά για όλο τον κόσμο αρνήθηκαν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των μυστικών οπλοστασίων των Αλβανών μαχητών και να διώκουν τους πιο «ενεργούς» εξτρεμιστές.

Ιράν: Καμμία Αλλαγή στην Πυρηνική Πολιτική της Τεχεράνης Μετά τις Προεδρικές Εκλογές, Διαμηνύει ο ΥΠΕΞ

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στην πυρηνική πολιτική του Ιράν έπειτα από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, διεμήνυσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση των υποψηφίων γύρω από το θέμα αυτό στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση.
«Ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό, όμως το Ιράν είχε, έχει και θα έχει μία βασική πορεία στην πυρηνική του στρατηγική, η οποία συνίσταται στην εξακολούθηση των ατομικών προγραμμάτων για ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΝΤ προς ΕΕ: Πάσχουν όλες οι ευρω-τράπεζες

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιλαμβάνεται πλήρως - αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά - μία βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της Ευρωζώνης, που αφορά στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Σάιμον Τζόνσον (το 2007 και το 2008) σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την έκθεση του με την αυτοκριτική για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.
Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τρίζει η τρόικα της Τουρκίας

Είναι καλοκαίρι του 2001 και το επονομαζόμενο «βαθύ κράτος» ακόμη καλά κρατεί στη γείτονα Τουρκία. Στην πρωθυπουργία της χώρας βρίσκεται ο κεμαλιστής Μπουλέντ Ετσεβίτ. Οσο για τους στρατηγούς, αυτοί παραμένουν... ελεύθεροι και πανίσχυροι.

Η πρόσφατη λαϊκή έκρηξη στην Τουρκία έφερε στο φως και τις ρωγμές στην ηγετική τρόικα Ερντογάν, Γκιουλ και Αριντς
Η πρόσφατη λαϊκή έκρηξη στην Τουρκία έφερε στο φως και τις ρωγμές στην ηγετική τρόικα Ερντογάν, Γκιουλ και Αριντς
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997 ενάντια στον πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό της χώρας, τον Νετζμετίν Ερμπακάν, τον Αύγουστο του 2001 γεννιέται μία νέα πολιτική παράταξη που ακούει στο όνομα «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP). Ιδρυτικά της μέλη είναι τρεις άνδρες: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Μπουλέντ Αρίντς.

Επικίνδυνα πυρομαχικά στο βυθό θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου

Στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου, της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκονται ποντισμένες από την περίοδο 1980- 1993 τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον, αλλά και για τις υποδομές για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), μετά από στοιχεία που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ισχυρής έκρηξης.
Κίνδυνος στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου
Την έκθεση, αποκάλυψε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επιβεβαίωσε ο υπουργός 'Αμυνας, Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι το υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για διορισμό εμπειρογνωμόνων «για να αξιολογήσουν καλύτερα την όλη κατάσταση και να μας εισηγηθούν ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα».