Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Scientists Design, Control Movements of Molecular Motor; Study Offers Blueprint for Creating Machines at the Nanoscale


This illustration shows the structure of the molecular motors. (Credit: Saw-Wai Hla)
An international team of scientists has taken the next step in creating nanoscale machines by designing a multi-component molecular motor that can be moved clockwise and counterclockwise.
Although researchers can rotate or switch individual molecules on and off, the new study is the first to create a stand-alone molecular motor that has multiple parts, said Saw-Wai Hla, an Ohio University professor of physics and astronomy who led the study with Christian Joachim of A*Star in Singapore and CEMES/CNRS in France and Gwenael Rapenne of CEMES/CNRS.

NYT: Three Kurdish Activists Killed in Central Paris


Thomas Samson/Agence France-Presse — Getty Images
Members of the Kurdish community watched as the body of one of the three Kurdish women shot dead at the Kurdish Institute was carried away on Thursday in Paris.

By  and 
PARIS — Three Kurdish women, including a founding member of a leading militant group fighting for autonomy in Turkey, were shot to death at a Kurdish institute in central Paris, police officials said on Thursday, potentially jeopardizing efforts to negotiate a cease-fire in the decades-old conflict.
News reports identified the women as Sakine Cansiz, a founder of the Kurdistan Workers’ Party, known by the initials P.K.K.; Fidan Dogan, the head of the institute and a representative of the Kurdistan National Congress, an umbrella group of Kurdish organizations in Europe; and Leyla Soylemez, a young Kurdish activist.

George Friedman: Δεν θα αντέξει η Ευρώπη χωρίς πολιτική λύση

Του George Friedman*

Στο τέλος του έτους πάντα μας δημιουργείται το ερώτημα ποιο θα είναι το σημαντικότερο ζήτημα του επόμενου έτους. Είναι μια απλοϊκή ερώτηση, αφού κάθε χρόνο γίνονται πολλά πράγματα και για καθέναν από εμάς διαφέρει το τι είναι σημαντικό. Όμως, αξίζει να σκεφθούμε ποιο γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή της πορείας του κόσμου. Κατά την άποψή μου, η σημαντικότερη περιοχή που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το 2013 είναι η Ευρώπη.




Αν τη σκεφθούμε ως μια ενιαία γεωγραφική οντότητα, η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αν το επέλεγε, θα μπορούσε να γίνει στρατιωτικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος και ό,τι συμβαίνει σε αυτήν θα καθορίσει το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Θα έλεγα πως το 2013 θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα το μέλλον της.

Ομόλογα πρόκειται να αγοράσει η Ιαπωνία για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση

Ο νέος υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε χθες ότι το Τόκιο πρόκειται να αγοράσει ομόλογα που εκδίδονται από το μόνιμο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ευρωζώνης, αλλά και στη σταθεροποίηση του υπό πίεση γιεν.



Ο Taro Aso δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να πληρώσει για τα ομόλογα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το συνολικό μέγεθος που σχεδιάζει να αγοράσει η χώρα του.

Κερδίζει Έδαφος ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Κύπρου


Καθώς προχωρεί η περαιτέρω αξιολόγηση των Κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με νέες ερευνητικές γεωτρήσεις προγραμματισμένες από την Noble Energy στο Οικόπεδο 12 (Αφροδίτη) για τους επόμενους μήνες και ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής κυβέρνησης και ανάδοχων εταιρειών για τα οικόπεδα 2, 3 και 9 η γενική εκτίμηση είναι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα άνω των απολήψιμων ποσοτήτων. Αυτές υπολογίζονται σήμερα στα 7.0 tcf (τρις. κυβικά πόδια) μόνο από το Οικόπεδο 12 αλλά εάν λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες των νέων κοιτασμάτων τα Κυπριακά απολήψιμα αποθέματα σύντομα αναμένεται να επανεκτιμηθούν στα 15.0 tcf ή περίπου 0.5 tcm (τρις. κυβικά μέτρα) ή και ακόμη υψηλότερα.

Γιούνκερ: Θέλει απευθείας βοήθεια στις τράπεζες από το ταμείο διάσωσης ESM




Το μόνιμο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κακό χρέος που έχει συσσωρευτεί κατά το παρελθόν, και όχι να αντιμετωπίζει μόνο νέα προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα στο θέμα της κληρονομιάς και του αν θα πρέπει να περιορίσουμε την επέμβαση του ESM μόνο στα νέα προβλήματα», δήλωσε προς το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός αναδρομικής δράσης στο μηχανισμό, αλλιώς θα χάσει το νόημά του», τόνισε.

Η άγνωστη εσωτερική αγορά της Κίνας


Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δείχνει να επανακάμπτει έπειτα από αρκετούς μήνες «ομαλής προσγείωσης».


Κύριος υπαίτιος αυτής της εξέλιξης είναι τα μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας που έλαβαν η Τράπεζα της Κίνας και η κυβέρνηση τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η κεντρική τράπεζα χαμήλωσε το κεντρικό επιτόκιο δανεισμού δύο φορές εντός του 2012 και σκοπεύει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα, διότι ο πληθωρισμός παραμένει σαφώς κάτω του 4%, επίπεδο που οι αρχές θεωρούν ως κατώφλι επικίνδυνης υπερθέρμανσης της οικονομίας. Οι δημόσιες αρχές από τη μεριά τους πολλαπλασιάζουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, δημιουργώντας εντυπωσιακές οικονομίες κλίμακος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι επενδύσεις της Κίνας σε πάγιο κεφάλαιο έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, αυξανόμενες κατά 20% εντός του 2012. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομοι υπερυψηλής ταχύτητας και γραμμές μετρό), που έχουν εκτιναχθεί κατά τους τελευταίους μήνες: Μόνο η κατασκευή των τελευταίων 25 γραμμών μετρό αντιπροσωπεύουν μία επένδυση της τάξης των περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΗΠΑ: Θέλουν παραμονή και επιρροή της Βρετανίας στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ και να κερδίσει «πραγματική επιρροή» σ' αυτή, προειδοποίησε ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στη διάρκεια επίσκεψής στο Λονδίνο, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει αυτό το μήνα μια σημαντική ομιλία για την Ευρώπη.
«Οι δεσμοί μας ενισχύονται με την ΕΕ ως θεσμό, η οποία έχει αυξανόμενη επιρροή στον κόσμο, και θέλουμε η Βρετανία να έχει μια πραγματική επιρροή στους κόλπους της», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ευρώπη Φίλιπ Γκόρντον, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται σήμερα από πολλές βρετανικές εφημερίδες.

Εκτοξεύσεις πυραύλων στη Συρία εντόπισε το ΝΑΤΟ


Ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς εκτοξεύθηκε σήμερα εντός της Συρίας, έπειτα από παρόμοιες εκτοξεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Φωτογραφία για «Εκτόξευση» πυραύλου μικρού βεληνεκούς στη Συρία
"Εντοπίσαμε την εκτόξευση ενός μη κατευθυνόμενου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς χθες μέσα στη Συρία. Η εκτόξευση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρόμοιες εκτοξεύσεις στις 2 και 3 Ιανουαρίου», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όλοι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο εσωτερικό της Συρίας και έπεσαν στη βόρεια Συρία».

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2013

Για εμφανή βελτίωση των συνθηκών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi αν και επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα η ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταρτίσει μια στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.

Η νέα σκακιέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η κρίση του ευρώ έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ευθυγράμμιση στην ευρωπαϊκή πολιτική γεωγραφία. Για δεκαετίες, η ενοποίηση της ΕΕ λειτουργούσε ως μια σκακιέρα σε διάφορες διαστάσεις: οικονομική, πολιτική και στρατηγική. Σε κάθε μία υπήρχαν διαφορετικές δυναμικές, αλλά επίσης ισορροπίες που έδωσαν σε όλους τους συμμετέχοντες κάποια αιτία για ικανοποίηση.
Στο οικονομικό σκέλος, υπήρχαν πάντα κάποιες ασυμμετρίες στο μέγεθος και στη δύναμη, αλλά ποτέ τέτοια ηγεμονία που να κάνει κάποιους να αισθάνονται ότι απειλούνται. Η ενοποίηση της ΕΕ έχει λειτουργήσει ως μια «καλή παγκοσμιοποίηση», με διαφανείς, δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού, και με αρχές και θεσμικά όργανα για την επιβολή τους. Κάθε χώρα ήταν ικανή επιδιώξει την εξειδίκευση της αγοράς της, να πειραματιστεί με διάφορα κοινωνικό-οικονομικά μοντέλα και να τα προσαρμόσει προς τη δική της ικανοποίηση. Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν καλές ευκαιρίες όχι μόνο να αναπτυχθούν, αλλά να το πράξουν με συνοχή: τόσο εσωτερικά, δημιουργώντας κοινωνική ένταξη όσο και εξωτερικά, συρρικνώνοντας τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Η αναταραχή στις αραβικές χώρες και η ΕΕ

Λίγοι στις Βρυξέλλες ή στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών προέβλεψαν τις αραβικές εξεγέρσεις, αλλά από το 2010 και μετά οι φορείς χάραξης της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής αναγκάστηκαν να αφιερώσουν πολύ χρόνο και προσοχή για να αποφασίσουν τί να κάνουν και τί να μην κάνουν στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή. Ουδεμία λίστα προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής για το 2013 θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις προκείμενες προκλήσεις και είναι βέβαιο πως η ΕΕ θα κληθεί να ασχοληθεί με θέματα που δεν περιέχονται σε καμία ατζέντα.

Με το δεδομένο αυτό, κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να προβλέψει ορισμένες ξένες πολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τρέχον έτος η ΕΕ. Η ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων με την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες στα ανατολικά, η αναβίωση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης στο εμπόριο, η επανεξισορρόπηση συμμαχιών με τις ασιατικές χώρες, καθώς και η συγκέντρωση και η ανταλλαγή αμυντικών δυνατοτήτων θα κερδίσουν την προσοχή όλων εκείνων που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Αλλά η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση που θα καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η Μέση Ανατολή.

Δεν συμφέρει ο διακανονισμός στην Δαμασκό

Τις τελευταίες εβδομάδες, το επιχείρημα ότι μια αποφασιστική νίκη των ανταρτών της Συρίας δεν θα ήταν κατ' ανάγκη μια καλή εξέλιξη, έχει κερδίσει έδαφος στους κύκλους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ένας διακανονισμός ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ του Σύριου ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ και των ανταρτών, συνεχίζει το ίδιο επιχείρημα, θα ήταν προτιμότερη. Μια τέτοια κατάληξη θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να σταματήσει την βία και να προλάβει τον ολοκληρωτικό σεχταριστικό πόλεμο κυρίως μεταξύ των σουνιτών ανταρτών – που «διψούν» για εκδίκηση ενάντια στους Αλεβίτες - και της υπόλοιπης χώρας.
Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κουβαλά το άδειο κέλυφος μιας βόμβας διασποράς. (Reuters)

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αιματοχυσίας από την κυβέρνηση της Συρίας, υπάρχει μικρή πιθανότητα ο διαχωρισμός των διαφορών μεταξύ των παρατάξεων να τερματίσει την σύγκρουση. Ακόμα χειρότερα, ένα αποτέλεσμα από διαπραγμάτευση θα διαιωνίσει την αγαπημένη στρατηγική του Άσαντ – την οποία έχει διαμορφώσει εδώ και δεκαετίες - να χρησιμοποιεί την απειλή του σεχταριστικού (θρησκευτικού) πολέμου για να κάνει τους αντιπάλους του στη διεθνή κοινότητα να είναι επιφυλακτικοί στο να εμπλακούν. Αντιθέτως, το τέλος του καθεστώτος του Άσαντ θα πρέπει να είναι αποφασιστικό και ολοκληρωμένο.