Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

To Spiegel αποκαλύπτει την έκθεση της τρόϊκας!

Ρητά προβλέπονται νέα αύξηση στους φόρους εαν δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, ο δεσμευμένος λογαριασμός που θα μπαίνουν οι δόσεις, αλλά και νέο ''κούρεμα'' του χρέους.




Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 150 νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, μέτρια αξιολόγηση της μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, προτάσεις για κυρώσεις και κοστολόγηση της διετούς επιμήκυνσης στα 30 δισεκατομμύρια (κατά την Κομισιόν και την ΕΚΤ) και στα 38 δισεκατομμύρια (κατά το ΔΝΤ), περιείχε μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Ο απόρρητος φάκελος με τα "φιλέτα" του Δημοσίου

Φάκελο με τα ακίνητα του Δημοσίου και προτάσεις για την αξιοποίησή τους παρέδωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτή αποτελεί και των πρώτη επίσημη προσπάθεια να καταγραφεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει το κράτος ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει ποια από αυτά αξιοποιούνται, ποια μπορούν να αποφέρουν έσοδα και ποια θα παραμείνουν ως έχουν.

German Tax Investigators Set Their Sights on UBS


Investigators are looking into allegations that UBS abetted tax evasion by German clients.

The German state of North Rhine-Westphalia has made headlines by buying data on Swiss bank accounts in a crackdown on German tax evaders. But now they have found evidence that Swiss bank UBS may have helped Germans shift their assets to Singapore before a tax treaty between Germany and Switzerland goes into effect next year.

The idea was to go after wealthy Germans who had stashed money in Switzerland to avoid paying taxes back home. But now German tax authorities' hunt for tax evaders could turn into a headache for Swiss banking giant UBS.

«ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ» Εξοδο μετ' επιστροφής συνιστά ο Ζιν

Τη θέση πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ- η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με διάσωση των τραπεζών και επιδοτήσεις για ευαίσθητες εισαγωγές και δυνατότητα επιστροφής- θα «έδινε επιτέλους ελπίδα» διατυπώνει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Εξοδο μετ' επιστροφής συνιστά ο Ζιν
Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή θυσιάζεται στην Ελλάδα μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν θέση εργασίας, ενώ πάνω από το μισό των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι και όλα αυτά στο όνομα του ευρώ.

Today's front pages


EUROPEAN UNION

Mersch must still fight

The only candidate to succeed Austrian Gertrude Tumpel-Gugerell to the European Central Bank (ECB) executive board, Yves Mersch, the Central Bank of Luxembourg chief, saw MEPs reject his nomination by 325 votes to 300. MEPs wish to see a woman sit on ECB's executive board. The European Parliament has only a consultative role and "the Council may appoint Mersch anyway," the paper notes.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα και οι πολιτικοί της φταίνε για την κατάσταση

Φωτογραφία για Σόιμπλε: Η Ελλάδα και οι πολιτικοί της φταίνε για την κατάσταση

Αμφιβολία για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια. Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF με τίτλο “Ο Αγώνας για το Ευρώ” το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί στις 30 Οκτωβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται πως δήλωσε: “Επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως η Ελλάδα έχει να κάνει πολλά ακόμη. Αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη”.

A Conversation on the Economy: Stiglitz and Krugman on the Financial Crisis and the Future of Economics


Paul Krugman, top, and Joseph Stiglitz. (Photos: Jon Roemer/Courtesy the Woodrow Wilson School [Krugman]; Wikipedia/Lawrence Khoo [Stiglitz])

What do you get when you put two of the most well known and most widely cited economists in the world, both Nobel laureates, on stage together? A healthy dose of economic reality.
That’s what happened Tuesday night at the Fashion Institute of Technology’s Haft Auditorium in New York City at an INET-sponsored event featuring Paul Krugman and Joseph Stiglitz in a “Conversation on the State of the Economy,” moderated by INET Executive Director Rob Johnson.

Έτοιμος ο τουρκικός πύραυλος βεληνεκούς 200 χλμ…


Κάθε λόγο να κομπάζει και να είναι χαρούμενος είχε ο Τούρκος υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Νιχάτ Εργούν, ανακοινώνοντας ότι ο πύραυλος εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 200 χιλιόμετρα είναι έτοιμος και έχει ήδη ενταχθεί στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα σχέδια είναι όμως πολύ πιο φιλόδοξα… Οι Τούρκοι, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο υπουργός, έχουν την τεχνολογία να αναπτύξουν τον ίδιο πύραυλο με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS για να εντοπίζει και να πλήττει τον στόχο του.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Ο ίδιος ο «ειρηνιστής» Ερντογάν έχει ζητήσει από τον ερευνητικό βραχίονα της αμυντικής Βιομηχανίας (Tubitak) την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Τόση ανασφάλεια ρε Ταγίπ; 

Κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα η Κυπριακή Δημοκρατία… παίζει σωστά


Ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές βρίσκεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτει σε τηλεγράφημα που έστειλε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Βάσου Σιαρλή, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν προχωρήσει πολύ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή την αποκαλούμενη ως «Τρόικα» και η κατάληξή τους είναι απλώς θέμα χρόνου.

Οι 24 "άγνωστοι" που έλαβαν άδειες για διαδικτυακό τζόγο


Σε 24 ανέρχονται τελικά, οι εταιρείες που έλαβαν προσωρινή άδεια δραστηριοποίησης στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, στο πλαίσιο του νόμου 4002/2011 που φιλοδοξεί, αλλά ακόμη δεν καταφέρνει, να ρυθμίσει τα τυχερά παίγνια στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών, δεν συγκαταλέγεται κανένα από τα μεγάλα ονόματα της αγοράς –όπως η Betfair, η Bwin, η Bet 365 και η William Hill, μεταξύ άλλων– που δέχονται το 80% των πονταρισμάτων μιας αγοράς η οποία σε ετήσια βάση "τζιράρει" περί τα 5 δισ. ευρώ, χωρίς ούτε ένα ευρώ να αποδίδεται ως φόρος στο ελληνικό δημόσιο.

Σκηνικό «Συρίας Νο 2» στήνεται στον Λίβανο

Σκηνικό «Συρίας Νο 2» στήνεται στον Λίβανο
 
Σουνίτης τριγυρίζει στους δρόμους της Τρίπολης του Λιβάνου κρατώντας ένα RPG διαμαρτυρόμενος για τη δολοφονία του «υπερκατασκόπου» Γουισάμ αλ Χασάν



Τον σκότωσαν σε αντίποινα επειδή τόλμησε να τα βάλει με τους μεγάλους στη Συρία; Ή μήπως ήταν κάτι παραπάνω, η έναρξη μιας προβοκατόρικης εκστρατείας βίας από τη Δαμασκό και τη Χεζμπολάχ ώστε να στηθεί σκηνικό εμφυλίου και να γίνει ο Λίβανος «Συρία Νο 2»; Αλλη μία σκοτεινή, πολιτική δολοφονία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση. Θύμα ήταν ο Γουισάμ αλ Χασάν, παντοδύναμος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι βλέπουν από πίσω τη Συρία επειδή ο σουνίτης υπερκατάσκοπος είχε ενοχλήσει πολύ το καθεστώς της Δαμασκού. 

Ισλανδία-Μαθήματα δημοκρατίας



Εναν νέο θεμελιώδη νόμο που συντάχθηκε από τον λαό για τον λαό, δρομολογεί η χρεοκοπημένη Ισλανδία. Οι πολίτες της χώρας, δηλαδή, κατήρτισαν και ψήφισαν ένα σχέδιο αναθεώρησης του ιστορικά ξεπερασμένου ισχύοντος Συντάγματος.

H Wall Street Journal για Βαξεβάνη



Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το άρθρο αναφέρει:

Φρίντριχ Σνάιντερ: Το ελληνικό ''παράδοξο'' της παραοικονομίας


Ο καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ αναλύει την άλλη όψη της παραοικονομίας. Οι λόγοι της ελληνικής πτώσης εν μέσω ύφεσης. Οι ''ένοχοι'' κλάδοι και το συμφέρον των κυβερνήσεων


Η παραοικονομία λειτουργεί σαν μαξιλάρι σε περιόδους ύφεσης και μπορεί να σώσει μία χώρα από την κατάρρευση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή Φρίντριχ Σνάιντερ, συστηματικό μελετητή της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Εκθεση ΔΝΤ: Περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί η Αθήνα.


Σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να προχωρήσει η Αθήνα, καθώς το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως έδειξε την Πέμπτη μια προκαταρκτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο....αξιωματούχο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αποσπάσματα από την έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει το Reuters.

A declining Japan loses its once-hopeful champions


Jesper Koll, an economist who’s lived in Japan for 26 years, says it’s not easy for him to keep faith in a country that’s shrinking, aging, stuck in protracted economic gloom and losing fast ground to China as the region’s dominant power.
Yuriko Nakao/Reuters - A woman passes a restaurant in Tokyo's Harajuku shopping district on Oct. 26, 2012. Japan remains mired in deflation, price data showed on Friday, piling pressure on the central bank to deliver more stimulus next week to keep the world's third-largest economy from sliding into recession.

“I am the last Japan optimist,” Koll said in a recent speech in Tokyo.
Indeed, the once-common species has been virtually wiped out. It was only two decades ago that Japan’s boosters — mainly foreign diplomats and authors, economists and entrepreneurs — touted the tiny nation as a global model for how to attain prosperity and power.