Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Παράταση 10 εβδομάδων για διαδικτυακό στοίχημα

Παράταση 10 εβδομάδων θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, στους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος που δεν είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία προσωρινής αδειοδότησης του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλος,είπε στο συνέδριο Gamming Money Conference πως η Ρυθμιστική Αρχή θα συμμορφωθεί με σχετική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο νέος εχθρός του κράτους θα είναι ο... πολίτης



By Phlip Stephens

Τρία πράγματα για τον κόσμο του αύριο που θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτηθούμε: Τα κράτη γίνονται πιο δεκτικά και λιγότερο ικανά. Οι πολίτες που έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ, γίνονται πιο απαιτητικοί από τους πολιτικούς άρχοντες. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο έχουμε τη συνταγή για την αναζωπύρωση του εθνικισμού και των συγκρούσεων. 

Αυτή την εβδομάδα, το National Intelligence Council, η επιτροπή που βρίσκεται στην κορυφή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δημοσίευσε την τριμηνιαία έκθεσή της για το πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος σε 20 χρόνια. Η έκθεση «Διεθνές Τάσεις 2030: Εναλλακτικοί Κόσμοι» είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαβάσουν, ένας θησαυρός από προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα με προφητική ανάλυση και στρατηγική καθοδήγηση. 

Κοινή Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για Θέματα Ασφάλειας στις Εξορύξεις Πετρελαίου και για την Σημασία της ΝΑ Μεσογείου


Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υιοθέτησαν ομόφωνα σήμερα Κοινή Διακήρυξη που προνοεί τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος από τις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. 
Η Διακήρυξη αποτελεί το αποτέλεσμα των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης, που συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, κ. Günther Oettinger, με θέμα την «Ενεργειακή Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», στο Aphrodite Hills Resort, στην Πάφο.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, αρμόδιος και για τα θέματα ενέργειας, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, η Κυπριακή Προεδρία είχε θέσει ως μια από τις οριζόντιες προτεραιότητές της τη μεσογειακή διάσταση των ευρωπαϊκών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. «Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανοίγονται νέες προοπτικές για ειρήνη και ευημερία των λαών μας, αλλά και για διαφοροποίηση και ενίσχυση της μέχρι τώρα συνεργασίας μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Εκ των υστέρων νομιμότητα για τον Βενιζέλο!

Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, που έφερε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε χθες στη Βουλή να δώσει νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, καθ' υπέρβασιν του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου, και αναδρομικά, παρά τη ριζική διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 υπηρεσίας και του αρμόδιου εισηγητή.
Οταν συντρέχουν λόγοι κάλυψηςΟταν συντρέχουν λόγοι κάλυψηςΕτσι, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που γίνεται αύριο, ο υπουργός κατέθεσε προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), βάσει της οποίας προβλέπεται πως:

Οι ευνοούμενοι του συστήματος συνεχίζουν να ευνοούνται


Θα ήθελα να σχολιάσω ένα πολύ κάλο άρθρο χτες του φίλου μου του Θεόδωρου Σκυλακάκη "Αν είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (κι όχι μόνο), διαβάστε αυτό" καθώς θίγει ορισμένα νούμερα και νομίζω ότι αξίζει να τα επαναλάβουμε,  για να τα εμπεδώσουμε, με σκοπό να αντιληφθούμε την αδικία του μεγάλου κράτους (και των παρατρεχάμενων αυτού) που συντελείται ενάντια του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Λέει λοιπόν ο Θεόδωρος ότι η επιχορήγηση στο ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης των ταμείων το 2012 έφτασε τα 3,7 δις ευρώ. Ήταν δηλαδή περίπου 3.700 ευρώ ανά συνταξιούχο. Παράλληλα δε, η επιχορήγηση αυτή θα μειωθεί από τα 3,7 στα 2,2 δις ευρώ το χρόνο έως το 2016.

Οι εσωτερικές προκλήσεις της Κίνας


alt

Το 2008 ο αμερικανός πρόεδρος Μπους ρώτησε τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε η Κίνα. Ο Χου απάντησε, ότι έπρεπε να δημιουργούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός δείχνει το μέγεθος της εσωτερικής μετανάστευσης από τη σε μεγάλο βαθμό οικονομικά πρωτόγονη επαρχία – υπάρχουν χωριά που μόλις τώρα αποκτούν ηλεκτρικό ρεύμα - στα αστικά κέντρα της Κίνας. Η απορρόφηση τόσο πολλών εσωτερικών μεταναστών από τις οικονομίες των αστικών κέντρων ήταν εφικτή κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, επειδή η κινεζική οικονομία αναπτυσσόταν με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 9% με 10%. Παρά τους εντυπωσιακούς αυτούς ρυθμούς ανάπτυξης υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια περιφερόμενοι εργάτες, που πηγαίνουν από πόλη σε πόλη σε αναζήτηση εργασίας.1 Αν κάποτε πέσουν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, το καθεστώς της ΛΔΚ ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον εκρηκτικών κοινωνικών καταστάσεων.

«Πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ στη ΝΑ Ευρώπη με Όπλο το Φυσικό Αέριο


Ανησυχία επικρατεί στο Κρεμλίνο τον τελευταίο καιρό, αφού οι Αμερικανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, απειλώντας σε ένα βαθμό την κυρίαρχη θέση τηςGazprom στην αγορά. Η Gazprom με τη σειρά της επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις χώρες στις οποίες κυριαρχεί, μέσω της ταχείας υλοποίησης του αγωγού South Stream, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανικές βλέψεις έλαβαν μια πιο συγκεκριμένη μορφή μέσω δύο σημαντικών εξελίξεων.
Η πρώτη εξέλιξη είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε επισήμως να επιτρέψει τις εξαγωγές LNG και μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αδειοδότηση των απαραίτητων σταθμών υγροποίησης με διαδικασίες fasttrack.

The UK is open for business! £3bn cut slashes corporation tax to the lowest rate of any major western economy


Boost: Large businesses yesterday scooped a £3billion tax cut which will slash corporation tax to the lowest rate of any major western economy. Chancellor George Osborne, left, is pictured yesterday In a surprise move George Osborne said the rate will drop to 21 per cent in 2014

  • It is the fourth time the Chancellor has used either a budget or an autumn statement to cut the key corporate tax rate

  • Official Treasury figures show it will save firms £415million in 2014/15 -  rising to £785million the following year


  • Large businesses yesterday scooped a £3billion tax cut which will slash corporation tax to the lowest rate of any major western economy.

    In a surprise move, George Osborne said the rate will drop to 21 per cent in 2014, sending a clear message that Britain is ‘open for business’. 

    Νέο διηπειρωτικό πύραυλο αναπτύσσει η Ρωσία

    Η Ρωσία κατασκευάζει ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, διοικητής των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων.
    "Ο πύραυλος αυτός δημιουργήθηκε με τη χρήση και την ανάπτυξη του μάξιμουμ των τεχνολογιών που υπάρχουν, πράγμα που μειώνει σημαντικά τους χρόνους και το κόστος της κατασκευής του, δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ιταλία: Σε ιστορικό ρεκόρ το δημόσιο χρέος, στα 2 τρισ. ευρώ

    Το χρέος του ιταλικού δημοσίου έσπασε νέο ρεκόρ: τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε τα 2,014 τρισεκ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας.
    Το επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία της, η Τράπεζα της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα «ψυχολογικό φράγμα» που, μετά από μήνες προβλέψεων και συνεχούς αύξησης, σπάει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές.
    Παράλληλα, οι εισπράξεις φόρων, τους πρώτους δυο μήνες του 2012, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011.

    Το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό περισυνέλεξε μεγάλο τμήμα του βορειοκορεατικού πυραύλου

    Το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό περισυνέλεξε στη θάλασσα ένα μεγάλο τμήμα του πυραύλου που εκτόξευσε με επιτυχία αυτήν την εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ, το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη βαλλιστική τεχνογνωσία της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ο Κιμ Μιν-Σέοκ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου 'Αμυνας.
    Το τμήμα που περισυνελέγη στην Κίτρινη Θάλασσα φαίνεται ότι είναι μια δεξαμενή που φέρει την ονομασία «Unha-3», την ονομασία του πυραύλου ο οποίος εκτοξεύθηκε προχθές από τη Βόρεια Κορέα.

    The Israeli Periphery

    The state of Israel has a basic, inescapable geopolitical dilemma: Its national security requirements outstrip its military capabilities, making it dependent on an outside power. Not only must that power have significant military capabilities but it also must have enough common ground with Israel to align its foreign policy toward the Arab world with that of Israel's. These are rather heavy requirements for such a small nation.
    Security, in the Israeli sense, is thus often characterized in terms of survival. And for Israel to survive, it needs just the right blend of geopolitical circumstance, complex diplomatic arrangements and military preparedness to respond to potential threats nearby. Over the past 33 years, a sense of complacency settled over Israel and gave rise to various theories that it could finally overcome its dependency on outside powers. But a familiar sense of unease crept back into the Israeli psyche before any of those arguments could take root. A survey of the Israeli periphery in Egypt, Syria and Jordan explains why.

    Γερό Μπάσιμο της Τουρκίας για τα Πετρέλαια του Κουρδιστάν

    Οι Τούρκοι βρίσκονται σε επαφές με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ με σκοπό να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής παραγωγής της περιοχής. Η προτεινόμενη συμφωνία θα αφορά όλα τα στάδια από την εξόρυξη μέχρι τη μεταφορά του μαύρου χρυσού, με στόχο την δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας εισαγωγές έως και 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα, καθώς και 10 δις. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. 
    Όπως είναι φυσικό, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στην Βαγδάτη εναντιώνεται σφοδρά στη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θα ενδυναμώσει το Κουρδιστάν και τις πιθανότητές του να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, οι όποιες συμφωνίες κλείνουν οι Κούρδοι από μόνοι τους, οδηγούν σε μείωση των εσόδων για το Ιράκ. 

    ΠΓΔΜ: Τέλη Ιανουαρίου η απάντηση από Ρωσία για σύνδεση στον South Stream

    Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η χώρα θα έχει οριστική απάντηση από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη συμφωνία για τη σύνδεση της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
    Ο κ. Στάβρεσκι σημείωσε ότι αναμένει θετική απάντηση από τη ρωσική πλευρά, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια, όπως η σύσταση μεικτής εταιρίας και η κατασκευή της διακλάδωσης προς την ΠΓΔΜ.

    Μετέτρεψαν σε ρινγκ την ουκρανική Βουλή

    Ρινγκ θύμισε το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου βουλευτές ενεπλάκησαν σε γρονθοκοπήματα με τουλάχιστον έναν τραυματία, όταν μέλη της αντιπολίτευσης αποπειράθηκαν να εμποδίσουν βίαια την ψηφοφορία για τον εκ νέου διορισμό του Μίκολα Αζάροφ στην πρωθυπουργία.


    Ο 64χρονος Αζάροφ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα πρωθυπουργού από τον Φεβρουάριο του 2010 επί προεδρίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, έλαβε τις ψήφους 252 βουλευτών από συνόλου 450. Η ψηφοφορία είχε χαρακτηριστεί ως δοκιμασία για την υποστήριξη που διαθέτει στο κοινοβούλιο ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2015.

    Πώς η Ιρλανδία ξαναβρήκε τον δρόμο της

    Οι Ιρλανδοί έχουν μια έκφραση, «to put on the poor mouth» (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση «να κλαίγεται») - που σημαίνει να υπερβάλλει κάποιος για την σοβαρότητα της κατάστασής του, ώστε να κερδίζει τη συμπάθεια, τη φιλανθρωπία και ίσως την ανοχή. Στον απόηχο της κατάρρευσης της κατασκευαστικής «φούσκας» της Ιρλανδίας το 2007, η χώρα έκανε ακριβώς αυτό και έλαβε ένα πακέτο δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θα διαρκέσει μέχρι το 2014. Για χρόνια, το Δουβλίνο είχε προσπαθήσει να ευνοηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, υποστηρίζοντας κατ' ιδίαν ότι θα αμελούσε τα δάνεια της αν δεν υπήρχε συμφωνία σχετικά με τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ του τραπεζικού χρέους, το οποίο είχαν αυξήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
    Επιτέλους, η Ιρλανδία αρχίζει να προχωράει χωρίς να «κλαίγεται». Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Έντα Κέννυ, πρόσφατα κοσμούσε το εξώφυλλο του Time, συνοδευόμενος από τον τίτλο «Η επιστροφή των Κελτών», και οι Financial Times ονόμασαν των Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μπορεί να δανειστούν και πάλι από την ελεύθερη αγορά. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας - θεωρούνται βασικοί δείκτες της πιθανότητας αθέτησης των υποχρεώσεων - έχουν ραγδαία πτώση. Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody και η Fitch έχουν αναβαθμίσει τις προοπτικές για τη χώρα και για ορισμένες από τις τράπεζες της.