Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Δεν λύνει τα προβλήματα της Αιγύπτου το νέο Σύνταγμα

Ο λαός της Αιγύπτου θα ψηφίσει στις 14 και 15 Ιανουαρίου, σε δημοψήφισμα για το νέο προτεινόμενο σύνταγμα της χώρας. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν πως το σύνταγμα θα εγκριθεί, αλλά στην ψηφοφορία διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την υιοθέτηση ενός νέου νομικού πλαισίου για τη χώρα. Είναι κατανοητό στην Αίγυπτο ότι η ψηφοφορία θα είναι επίσης μια δοκιμασία για το πόσο πρόθυμη είναι η χώρα να υποστηρίξει την πολιτική διευθέτηση που έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά την ανατροπή από το στρατό του εκλεγμένου προέδρου, Mohamed Morsi τον περασμένο Ιούλιο. Υπάρχει, επίσης, εκτεταμένη φημολογία ότι ο αρχηγός του στρατού Abdel Fattah el-Sisi, η κυρίαρχη προσωπικότητα της αιγυπτιακής πολιτικής, θα μελετήσει προσεκτικά τα αποτελέσματα, καθώς ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές που αναμένονται σε λίγους μήνες.




Οι αιγυπτιακές αρχές κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι τόσο η προσέλευση στις κάλπες όσο και το ποσοστό με το οποίο θα εγκρίνουν οι ψηφοφόροι το προσχέδιο του Συντάγματος θα ξεπεράσει το σύνολο των ποσοστών με τα οποία είχε υπερψηφιστεί το προσχέδιο του συντάγματος υπό την προεδρία του Morsi στο τέλος του 2012 (τα ποσοστά αυτά ήταν 33% προσέλευση και 64% ψήφους υπέρ). Αυτές οι προσπάθειες, προφανώς, αποσκοπούν και στο να αποτρέψουν την οποιαδήποτε εκστρατεία της αντιπολίτευσης κατά του Συντάγματος. Σύμφωνα με την Ισχυρή Αίγυπτο, κόμμα που ίδρυσε ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Abdel Moneim Aboul Fotouh, τρία από τα μέλη της συνελήφθησαν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ, μοίραζαν αφίσες στο κέντρο του Καΐρου καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. Στην παρούσα φάση στην Αίγυπτο, με το κοινό να διακατέχεται από μια ισχυρή λαϊκιστική-εθνικιστική νοοτροπία, με τα μέσα ενημέρωσης να επαναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, τη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς και με την επίσημη μισαλλοδοξία για τυχόν επικριτικές φωνές, είναι, απλώς, αδύνατη η διεξαγωγή μιας εκστρατείας κατά του προσχεδίου Συντάγματος.  

Κερδίζοντας την ειρήνη… αποτυγχάνοντας στην Γενεύη

Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, οι βασικές χώρες τής περιοχής και άλλα μέλη τής διεθνούς κοινότητας θα παρακολουθήσουν το συνέδριο ειρήνης τής Γενεύης II. Στην Ουάσιγκτον, η συζήτηση μαίνεται μεταξύ των σκεπτικιστών, που απορρίπτουν την διάσκεψη ως μια μάταιη προσπάθεια, και των αισιόδοξων, που την βλέπουν ως μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία που θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση στην Συρία. Και οι δύο πλευρές χάνουν το νόημα.
Σύριοι πρόσφυγες στα συριακά σύνορα στον ανατολικό Λίβανο, τον Σεπτέμβριο του 2013. (Jamal Saidi / Reuters)

Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς το επιχείρημα των σκεπτικιστών ότι ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος για μια συνολική συμφωνία μεταξύ του προέδρου τής Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, και των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του. Κανένα μέρος δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πιθανότητα νίκης, και οι περιφερειακοί χορηγοί και των δύο πλευρών συνεχίζουν να τους στηρίζουν, να τους χρηματοδοτούν και να τους εξοπλίζουν. Αλλά, η ειρήνη δεν είναι το σωστό σημείο αναφοράς βάσει του οποίου κρίνεται η Γενεύη II. Ιστορικά, ο τερματισμός εμφυλίων πολέμων περιελάμβανε μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, που, στην καλύτερη περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουν σταδιακά τις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη.

Out of the Abyss: Looking for Lessons in Iceland's Recovery

Photo Gallery: The Icelandic Miracle Photos

REUTERS

In 2008, Iceland experienced one of the most dramatic crashes any country had ever seen. Since then, its recovery has been just as impressive. Are there lessons to be learned? SPIEGEL went to the island nation to find out.

What should one expect from a country in which the sentence, "What an asshole!" is a compliment? Icelanders say "asshole," or "rassgat," when they tousle a child's hair or greet friends, and they mean it to be friendly

Here's What The $3.2 Billion Nest Thermostat Actually Does


nest thermostat
Business Insider
Google just paid $3.2 billion for Nest, a company that makes an Internet connected thermostat and smoke/carbon monoxide detector.

  Nest was founded by Tony Fadell, the man who led Apple's iPod division for years. 

Η συμμαχία του Ερντογάν με τον «διάβολο» και οι σατανικές συμπτώσεις της διαπλοκής

Gulen-Erdogan01-19december2013
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε μια «συμμαχία με τον διάβολο» (του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου), ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογαν  ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την τρικυμία των σκανδάλων και να εξουδετερώσει την επιρροή του Φετουλαχ Γκιουλεν, προκειμένου τελικά να κλείσει το στόμα των όλο και πιο απειλητικών δικαστών.

Will Iran’s New Support of Human Rights Go Deeper Than Rhetoric?

Weekly vigil in Trafalgar Square against human rights violations and political executions in Iran.
Weekly vigil in Trafalgar Square against human rights violations and political executions in Iran. Photo: helen.2006/flickr.

It is no secret that Iran has an image problem in the international arena. As part of a comprehensive campaign to regain credibility and improve its reputation on the world stage, the country is adopting a new approach to diplomacy that seems to extend well beyond the nuclear dossier. But President Rouhani’s attempts to remake the country’s foreign policy since his election last June have met with much suspicion, as many outside Iran fear that this leopard can’t change its spots.