Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 12μηνο «βλέπει» ο Πολ Κρούγκμαν

 
 
Λονδίνο
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες «προεξοφλεί» σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Independent», ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, λέγοντας πως «θα του προκαλούσε έκπληξη» αν η Ελλάδα κατάφερνε να παραμείνει στην ευρωζώνη για περισσότερο από ένα χρόνο ακόμα.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα ελληνικής εξόδου, ο Κρούγκμαν απαντά: «Κάτι θα πρέπει να συμβεί και στο τέλος νομίζω πως θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα μου προξενούσε έκπληξη αν οι Ελληνες μπορούσαν να αντέξουν όχι για δυο, αλλά για έναν χρόνο ακόμη».
Το γεγονός που θα προκαλέσει την έξοδο, ετκιμά, θα είναι «ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κανείς δεν το επιθυμεί, αλλά αυτό θα καταστεί αναπόφευκτο κάποια στιγμή λόγω των αριθμών». Μπαίνοντας μάλιστα, όπως λέει, στη θέση των Ελλήνων καταθετών, ερμηνεύει την απόσυρση καταθέσεων με τον «φόβο πως μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες δραχμές, με αξία μειωμένη κατά 30-50%».

Οι δύο ευρωπαϊκές ήπειροι Του Francis Fukuyama*



Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα υπήρξε αναμενόμενο και καταστροφικό. Τα δύο μεγάλα κόμματα εκτοπίσθηκαν από εξτρεμιστικούς σχηματισμούς στα Αριστερά και στα Δεξιά τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που μαζί εξασφάλισαν το 25% των ψήφων, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, που συγκέντρωσαν σχεδόν 18%.

Κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου υπήρξε η τήρηση -ή μη- των όρων του συμφώνου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και της λιτότητας που το σύμφωνο επιβάλλει. Κανένα από τα κόμματα δεν τόλμησε, όμως, να καταγγείλει το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής: τις ενδημικές πελατειακές σχέσεις. Πολλοί έχουν μιλήσει για «δύο ευρωπαϊκές ηπείρους», διαχωρίζοντας τον Βορρά από τον Νότο. Η αντιδιαστολή αφορά επίσης τον προτεσταντικό, σκληρά εργαζόμενο και πειθαρχημένο Βορρά, αντιμέτωπο με τον οκνηρό, σπάταλο καθολικό και ορθόδοξο Νότο. Το πραγματικό ρήγμα είναι, όμως, πολιτισμικό και αφορά την προσηλωμένη στις πελατειακές σχέσεις Ευρώπη, απέναντι σε αυτή που έχει απεμπολήσει την πρακτική αυτή.

Bild: Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας - Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πήγαν... στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην στήριξη της χώρας



Με τον τίτλο «Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας;» η εφημερίδα Bild προσπαθεί να εξηγήσει στην γερμανική κοινή γνώμη που πηγαίνουν τα χρήματα από τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η οποία επικαλείται την εφημερίδα Bild, «η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο φόβος να χαθούν τα δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής στήριξης αυξάνεται καθημερινά. Από την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα βοήθειας. Περίπου 148 δισ. σε πιστώσεις μπήκαν στα ελληνικά ταμεία. Οι εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου ανέρχονται συνολικά σε 35 δισεκατομμύρια.
Γεγονός είναι ότι ελάχιστα έφθασαν στους απλούς Έλληνες. Από το 1ο πακέτο 73 δισ. τα 55 διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα 18 διοχετεύθηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από το 2ο πακέτο 74,7 δισ. τα 30 πήγαν και πάλι στην μείωση του χρέους, 5 δισ. σε τόκους, ενώ 18 δισ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τέλος 14 δισ. διατέθηκαν για αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας χάνονται όλα τα χρήματα. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε υπολογίζει την πιθανή ζημιά για τη Γερμανία σε τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια».

www.bankingnews.gr

Σε πολιτική απομόνωση η Μέρκελ καθώς εντείνεται η κόντρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

 
 
Αθήνα
Σε πολιτική απομόνωση εντός της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητούν την αλλαγή της στρατηγικής στη μάχη κατά της κρίσης και απαιτούν ισχυρά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ίδια ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ακόμα και ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο ΔΝΤ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Μ. Ντράγκι κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αντιδράσεις της στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ο κ. Μόντι έκανε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα προς τον κοινό δανεισμό (ευρωομόλογα).

«Μπλοκο Ολάντ» στον δρόμο του Σόιμπλε για την προεδρία του Eurogroup



Η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup φαινόταν μέχρι πρότινος εξασφαλισμένη για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο η επιφυλακτική στάση που τηρεί η Γαλλία μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Από τις αρχές Μαΐου, σειρά Γάλλων πολιτικών αξιωματούχων, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ, έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όλα φαίνονταν ρόδινα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος επισημοποίησε στις αρχές Μαΐου τον ενδιαφέρον του για τη θέση.