Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η συνταγματική διαμάχη στην Τουρκία

Ένα προσχέδιο του νέου τουρκικού συντάγματος επρόκειτο να τελειώσει προσφάτως, αλλά τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής Συμφιλίωσης δηλώνουν ότι χρειάζονται περίπου έναν ακόμη μήνα για να εκπονήσουν το προσχέδιο. Το ότι «χάθηκε» η προθεσμία, ώθησε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan να προτείνει την ιδέα ότι το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) θα παρακάμψει την Επιτροπή και θα πάει τη δική του εκδοχή για ένα νέο σύνταγμα, στον τουρκικό λαό σε δημοψήφισμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, τα οποία έχουν εκπροσώπους τους στην Επιτροπή. Στην αγγλική έκδοση της Today’s Zaman, ο Faruk Bal του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός ψάχνει για δικαιολογίες για να αθετήσει την υπόσχεσή του ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εργάζεται για να διαλύσει την Επιτροπή».

Το ΑΚΡ αρνήθηκε ότι επιδιώκει να παρακάμψει (προσπεράσει) το σύνταγμα, αλλά δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν το έκανε. Περισσότερο από μια δεκαετία ευημερίας, επιτυχιών στην εξωτερική πολιτική, αύξησης της μεσαίας τάξης και νέων υπηρεσιών (ιδιαίτερα στην υγεία και στις μεταφορές), έχουν τοποθετήσει τον πρωθυπουργό Erdogan και το ΑΚΡ σε μια κυρίαρχη πολιτική θέση. Ως αποτέλεσμα, έχουν πολύ μικρό κίνητρο για να διαπραγματευτούν με μια αντιπολίτευση η οποία είναι ξεκάθαρο πως είναι αποφασισμένη να μην παραδώσει στον Erdogan ό,τι θέλει. Ο εκπρόσωπος του κόμματος θα υποστηρίξει ότι το κόμμα είναι δεσμευμένο στη διαδικασία της Επιτροπής στο όνομα της οικοδόμησης μιας δημοκρατίας, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος που δουλεύουν γενικώς τα πράγματα.

Η Ελλάδα σε αναζήτηση ρόλου στο νέο περιφερειακό περιβάλλον

Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από τις τελευταίες εξελίξεις για την ελληνική διπλωματία είναι πως όσο εύκολα χτίζονται οι εθνικοί μύθοι άλλο τόσο εύκολα καταρρέουν. Από τα περισπούδαστα περί στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, αρκούσε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων του τελευταίου με την Τουρκία για να σπεύσουν ορισμένοι να ζητήσουν εκ νέου αναθεώρηση της πολιτικής μας στην περιοχή.
Η Ανατολική Μεσόγειος από δορυφόρο. Διακρίνονται ο Νείλος και η Κύπρος αριστερά. (ΝΑSA)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Δεν υπερτιμώ ούτε υποτιμώ την απόπειρα μερικής αποκατάστασης των σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Είναι μια εν εξελίξει διαδικασία που θα πάρει χρόνο εφόσον το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκε ψυχολογικό χάσμα, θα δοκιμαστεί δεδομένων των διϊστάμενων συμφερόντων τους σε μια σειρά από ζητήματα, και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, να ανατρέψει τις περιφερειακές ισορροπίες. Άλλωστε, η ισραηλινή πλευρά είχε τα προηγούμενα χρόνια εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης με συνομιλητές Τούρκους κοσμικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται στο περιθώριο. Τους ισλαμιστές και τον Ερντογάν, ακόμη και αν θεωρούνται σχετικά μετριοπαθείς εν συγκρίσει με άλλα στοιχεία του Ισλάμ, δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν εξίσου.

The technology China wants in order to catch up with Western militaries



The Pentagon's latest report on the capabilities of the Chinese military mentions an important aspect to its buildup: China's efforts to develop advanced technologies that have both civil and militaary use. This means that China is trying to acquire tech that can be used to drive modern aerospace, computing, and transportation industries -- as well as 21st-century military equipment.

The Trouble With Bundesbank President Jens Weidmann


Germans need to re-think whether Bundesbank President Jens Weidmann’s move to lodge a legal challenge against the European Central Bank’s bond-buying program was such a good idea. They don’t have a lot of time.

A brief history of the Chinese growth model

China Financial Markets

As regular readers know I have often argued that the Chinese development model is an old one, and can trace its roots at least as far back as the “American System” of the 1820s and 1830s. This “system” was itself based primarily on αthe works of the brilliant first US Secretary of the Treasury Alexander Hamilton (see especially his report to the Congress on manufacturing and his two reports on public credit and banks).

No, the Spanish Can’t Be More German


Everyone knows the stereotypes. Germans save for the future, while Spaniards spend everything they earn. So it's not surprising that Germany has survived the recent crisis in decent shape, while Spain is a mess, with unemployment at roughly 27 percent. If only the Spaniards had been as thrifty as the Germans, this never would have happened, right?

Σοβαροί κίνδυνοι πάνω από την Κύπρο από εγκάθετους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ!!!



Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν, με τον Τούρκο υπουργό άμυνας και έναν Τούρκο στρατηγό. Ο κ. Ρασμούσεν, με τις δηλώσεις του, ξεπέρασε σε θράσος ακόμα και τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ!
Το "δρυός πεσούσης" πάει να εφαρμοστεί στην Κύπρο….

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το αρχαίο ρητό «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»! Μόνο που τη φορά αυτή η πεπτωκυία δρυς δεν είναι πρόσωπο, αλλά κράτος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η Κύπρος, που βρήκαν ευκαιρία τα ξένα συμφέροντα και προσπαθούν να επωφεληθούν πολιτικά από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει!

Εκθεση ΟΗΕ για την Ελληνική οικονομία

7C41017601A574AA38ADC1BFDD15F530
Header image for news printout
United Nations Independent Expert on the effects of foreign debt and other related international financial obligations of States on the full enjoyment of all human rights, particularly economic, social and cultural rights, Mr. Cephas Lumina Mission to Greece, 22-26 April 2013

Έλληνας έφτιαξε την τελειότερη κατασκοπευτική κάμερα των ΗΠΑ που βλέπει τα πάντα από ψηλά












Ο μηχανικός Γιάννος Αντωνιάδης σχεδίασε έναν νέο αισθητήρα γνωστό ως Argus. Πρόκειται για έναν από τους πλέον εξελιγμένους υπερ-αισθητηρές στον κόσμο, δηλαδή για την τελειότερη κατασκοπευτική κάμερα με ανάλυση 1,8 δισεκατομμύρια pixels.

Κέρδη 106% σε ένα μήνα έδωσαν οι τράπεζες – Ποιοι “εισπράττουν” τις εκρηκτικές αποδόσεις



Τα ίδια funds που έστησαν το μεγάλο trade των ομολόγων πέρυσι, “παίζουν” τώρα τις τράπεζες – Το “παρών” δίνουν παλιοί γνώριμοι του ΧΑ αλλά και νέοι επενδυτές του εξωτερικού