Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αεροσκάφη MIG-35 σε εργοστασιακές τιμές προσφέρει η Μόσχα στο Βελιγράδι

Το νεότερο αεροσκάφος MIG-35, σε τιμή κόστους, προσφέρει η Ρωσία στη Σερβία, εάν η σερβική κυβέρνηση επιλέξει ρωσικά αεροσκάφη για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής αεροσκαφών «MIG» Σεργκέι Κοροτσόβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου ανέφερε ότι στην περίπτωση της Σερβίας μπορεί να γίνει εξαίρεση και να διατεθούν τα νέα αεροσκάφη MIG-35 στην τιμή που διατίθενται και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα δεν πείθεται για τα χημικά στη Συρία, ενώ το Πεκίνο αναμένει την έκθεση του ΟΗΕ

Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους «δεν πείθουν καθόλου» τη Ρωσία για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού στα περίχωρα της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Θα απαιτηθούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία στο 10%

Τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ) για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Θα απαιτηθούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία στο 10%
Σύμφωνα επίσης με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Η Συρία δεν είναι Σερβία

Η κόκκινη γραμμή του Barack Obama για τη Συρία απέτυχε να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας. Οι κυνικοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν μια προϋπόθεση που έπρεπε να εκπληρωθεί για να εμπλακούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση. Η πολύ σθεναρή δήλωση του Kerry για τη Συρία δεν αφήνει μεγάλη αμφιβολία ότι μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Bashar al-Assad θα έλθει σύντομα. Το Πεντάγωνο αναλαμβάνει από την κράτος ως η επικεφαλής αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία για τη Συρία.
Οι περισσότεροι αναλυτές σε αυτό το σημείο αναμένουν επιθέσεις με πυραύλους cruise οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εναντίον κυβερνητικών κέντρων και κέντρων ελέγχου της Συρίας, επικοινωνιών και κυρίων στόχων υποδομών. Μερικοί ωστόσο αναμένουν ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες, αποφεύγοντας βαθύτερη αμερικανική εμπλοκή και βαρύτερη οικονομική επιβάρυνση. Υπάρχει συγκεκριμένη λογική πίσω από αυτές τις προσδοκίες, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο ότι η Ουάσιγκτον θα είναι τόσο συγκρατημένη.

Τι ανέδειξε η ψηφοφορία στη Βρετανία για τη Συρία

Τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου εξέπληξαν ακόμη και τους εαυτούς τους με την βαρυσήμαντη ψηφοφορία με την οποία σταμάτησαν την κυβέρνηση από το να λάβει στρατιωτική δράση εναντίον του συριακού καθεστώτος. Η ήττα με 285 έναντι 272 ψήφων ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στον David Cameron, τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπήρξε πιο ενεργός από τους παγκόσμιους ηγέτες στο να επιδιώκει διεθνή δράση για τη συριακή σύγκρουση.
Στα μάτια πολλών Βρετανών πολιτών, η σημασία της απόφασης της Βουλής των Κοινοτήτων θα είναι ότι για πρώτη φορά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει το δεξί χέρι της Αμερικής, δίνοντας κάλυψη στην Ουάσιγκτον καθώς ξεκινά σε μια ακόμη επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια. Για αρκετούς, αυτό αποτελεί εν μέρει μια «πληρωμή» για τις αδικίες που θεωρείται ευρέως ότι συνέβησαν στον πόλεμο του Ιράκ, όταν ο Tony Blair φάνηκε να έχει ακολουθήσει δουλικά τον George W. Bush, να έχει διαμορφώσει τις πληροφορίες για να ταιριάζουν με το σκοπό του, και να έχει εγκαταλείψει την ευκαιρία να ασκήσει μια ήπια επιρροή- με καταστροφικές συνέπειες. Όπως επισήμανε ο Philip Hammond, υφυπουργός Άμυνας: «Υπάρχει ένα βαθύ πηγάδι καχυποψίας σχετικά με την στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες του Ιράκ».

Οι αυτοκτονικές τάσεις των βομβιστών αυτοκτονίας

Παρά το γεγονός ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν γίνει ένα ανησυχητικά συχνό φαινόμενο κατά την τελευταία δεκαετία (με περισσότερο από δύο χιλιάδες από αυτές να συμβαίνουν από το 2003), εξακολουθούμε να έχουμε μόνο μια περιορισμένη κατανόηση τού γιατί οι άνθρωποι τις διαπράττουν. Στα χρόνια που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, έχει καταστεί σαφές ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι πιο συχνές σε χώρες υπό στρατιωτική κατοχή [1] ή με υψηλούς δείκτες πληθυσμιακής αναλογίας αρρένων - θηλέων [2], ότι οι τρομοκράτες στρατολογούνται πιο συχνά [3] από φίλους τους [4] και ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας δεν σχετίζονται με την φτώχεια [5]. Οι διαπιστώσεις αυτές μπορεί να είναι και να έχουν υπάρξει χρήσιμες για να προβλεφθεί το πού είναι πιθανό να συμβούν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Αλλά δεν προσφέρουν πολύ βαθιά γνώση για την ψυχολογία ενός βομβιστή αυτοκτονίας - ακριβώς αυτό που παρακινεί κάποιον να γίνει εξαρχής εθελοντής «μάρτυρας».
Ένα ψεύτικο γιλέκο βομβιστή αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκε σε εκπαίδευση μάχης το 2012 στο Infantry Squad Battle Course - JBER-Richardson. (Percy G. Jones / U.S. Air Force)

Πράγματι, μια από τις πιο εντυπωσιακές πρόσφατες σκέψεις επί αυτού του ζητήματος δεν προέρχεται από μια ακαδημαϊκή μελέτη αλλά από μια ταινία μεγάλου μήκους. Η καθηλωτική και θαρραλέα νέα ταινία τού Ziad Doueiri, «Η επίθεση», χρησιμεύει ως μια ατρόμητη περιπτωσιολογική μελέτη (case study) των μυστηρίων που περιβάλλουν μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.