Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κίνδυνος εμπλοκής στα έντοκα


Η Ελλάδα μάχεται να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφύγει τη στάση πληρωμών σε τίτλους ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν σε αδιέξοδο ως προς το πώς θα μειωθεί το μέγεθος του συνολικού χρέους της χώρας. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε σχέδια για να καλυφθεί το ποσό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων την Τρίτη. Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, οι οποίες θα καλύψουν την έκδοση, εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ σε collateral που να είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζουν δύο τραπεζίτες από την Αθήνα. 

«Abrams Modernization» από τις ΗΠΑ, με ελληνικό… άρωμα

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το άρμα μάχης M1 Abrams και οι οποίες παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση AUSA 2012 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Οι αλλαγές προτείνονται από την κατασκευάστρια General Dynamics Land Systems (GDLS) στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής που παρουσιάστηκε στον Στρατό των ΗΠΑ και αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των βαρέων οχημάτων μάχης που εξοπλίζει τα βαρέα συγκροτήματα ταξιαρχιών μάχης (HBCT: Heavy Brigade Combat Teams) ως μία ολοκληρωμένη ενότητα. Οι αλλαγές, που χαρακτηρίζονται ως «Abrams Modernization», αποσκοπούν στην τεχνολογική μετάβαση του εν λόγω οπλικού συστήματος στα δεδομένα της νέας εποχής, την αύξηση του επιχειρησιακού του βίου τουλάχιστον μέχρι το 2050,και την αυξημένη διαλειτουργικότητα του με το υπό ανάπτυξη GCV (Ground Combat Vehicle), το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) στο πλαίσιο της μελλοντικής HBCT.

Κύπρος: Η γκρίνια και τα ιοβόλα υπονοούμενα για τις άδειες ερευνών…


Εσωτερική μάχη για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του «φιλέτου» των υδρογονανθράκων της νήσου διεξάγεται στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν κανείς αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που έρχονται από τη μεγαλόνησο και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μεθοδεύσεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των εταιριών που θα συμμετάσχουν.
Η καταγγελία αφορά τις τέσσερις τελευταίες άδειες ερευνών που δόθηκαν από την κυβέρνηση, με το κυβερνών κομουνιστικό ΑΚΕΛ να καταγγέλλεται ότι άλλαξε τη σειρά των εταιριών η οποία είχε προκύψει μετά από αξιολόγηση των προσφορών που κατατεθήκαν.
Για παράδειγμα, το «οικόπεδο 9» δόθηκε σε γαλλο-ρωσική κοινοπραξία (Total, Novatec και GPB) η οποία όμως ήταν τέταρτη στη σχετική λίστα, οπότε δίδεται η εντύπωση ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη. Ασχέτως του αν η απόφαση αυτή κοστίσει περισσότερο χρηματικά στην Κύπρο, το πραγματικό ερώτημα που εγείρεται είναι εάν έχει εξασφαλιστεί οτιδήποτε άλλο σε αντάλλαγμα που να δικαιολογεί την παρέμβαση στη διαδικασία.

Αμοιβές των βουλευτών: Μυστικότητα και αδιαφάνεια στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!


image
Η Δημοκρατία πρέπει να είναι διάφανη! Όμως, δυστυχώς δεν είναι. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μία τόσο μεγάλη μυστικότητα γύρω από το ζήτημα της αμοιβής των βουλευτών. Είναι αδιανόητο να γίνεται το ζήτημα αυτό, πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και προβολής λαϊκίστικων επιχειρημάτων.

Όμως, το “ταμπού” γύρω από την αμοιβή των βουλευτών, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το θέμα αυτό, περιβάλλεται από “τείχη μυστικότητας” σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλα θέματα, δεν υπάρχει ένας πλήρης συγκριτικός πίνακας με τις αμοιβές και τα άλλα προνόμια των βουλευτών, στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει επειδή, απλούστατα, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ερευνητή να συγκεντρώσει και να παραθέσει τα στοιχεία αυτά.

Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σταθεροποίηση σε ΗΠΑ και Κίνα

Η εξασθένιση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, κυρίως στην ευρωζώνη, με εξαίρεση μια «πιθανή» σταθεροποίηση στην Ιταλία, αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους σύνθετους οικονομικούς δείκτες που εκπονεί και δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σταθεροποίηση σε ΗΠΑ και Κίνα
Οι δείκτες αυτοί, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να προβλέπουν τα σημεία καμπής της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση που έχει μια οικονομία, "συνεχίζουν να δείχνουν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης σε αρκετές μεγάλες οικονομίες, αλλά σημάδια σταθεροποίησης στον Καναδά, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες", υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ανακοίνωσή του.

ΝΑΤΟ: Θα υπερασπιστούμε την Τουρκία έναντι της Συρίας

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί το μέλος του, την Τουρκία, η οποία απάντησε με πλήγματα αφού βλήματα όλμου που εβλήθησαν από τη Συρία έπεσαν μέσα στο τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην Πράγα.

Ράσμουσεν: Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί την Τουρκία έναντι της Συρίας

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την Τουρκία, τη σύμμαχό μας. Έχουμε πολλά σχέδια για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία και ελπίζουμε ότι μ' αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε επίσης την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Τουρκία», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

‘Σίγουρη’ η παράταση για Ελλάδα, εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή

Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της, όπως δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.

Αποκάλυψη προσχεδίου Eurogroup: «Ναι» σε διετή επιμήκυνση για την Ελλάδα

«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία βαίνει», δήλωσε αυτή η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χάσμα απόψεων Ευρώπης - ΔΝΤ για την Ελλάδα


image
Άρθρο του Nικου Xρυσολωρα

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να καθυστερεί στην τήρηση των δικών της υποχρεώσεων για μήνες και να ζητάει από την Ευρώπη να δράσει μέσα σε δύο ημέρες», δήλωσε κοινοτική πηγή στην «Κ», ερωτώμενη για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στην απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου τόνισε σε δημοσιογράφους, την Παρασκευή, ότι οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι εταίροι δεν είναι καθόλου αυτονόητες, καθώς τα ποσά που απαιτούνται για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε βιώσιμη τροχιά είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τις δυσκολίες, η Κομισιόν επέμενε μέχρι και την Παρασκευή ότι στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες από όλα τα κοινοτικά όργανα, η πιθανότητα να «εγκαταλειφθεί» η χώρα μας είναι πλέον μηδαμινή, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο προϋπολογισμός σήμερα θα ψηφιστεί και ότι θα συναινέσει στη θέσπιση μηχανισμών που θα διασφαλίζουν ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.

Κύμα φυγής των υπαλλήλων της Βουλής μπας και προλάβουν να πάρουν τα 200.000 ευρώ του εφάπαξ


Κύμα φυγής των υπαλλήλων της Βουλής μπας και προλάβουν να πάρουν τα 200.000 ευρώ

Συνεχίζεται η αναστάτωση στο Κοινοβούλιο με τους υπαλλήλους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν τα προνόμια τους. Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δώσει τέλος στα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής τόσο με την τροπολογία Στουρνάρα όσο και με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς έθιξε το θέμα του υπερβολικού διπλού εφάπαξ που παίρνουν οι υπάλληλοι άρχισε να προκαλεί τους πρώτες τριγμούς, καθώς ετοιμάζεται κύμα φυγής.

Σκέψεις για μπλόκο της λίστας Lagarde από τους Ελβετούς



Ένα έντονο διπλωματικό όσο και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται  τις τελευταίες ημέρες στη Βέρνη της Ελβετίας με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει εκ νέου από την Γαλλική κυβέρνηση την περίφημη λίστα Lagard με τους 2057 έλληνες καταθέτες. 

Με δεδομένο ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής ,  από τον τότε υπάλληλο της HSBC της Γενεύης Έρβε Φαλτσιανι , η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση την διπλωματική κατάσχεση της από τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί εκ νέου στην Αθήνα. 


Οι σαδομονεταριστές της ευρωζώνης έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα σε έναν αέναο φαύλο κύκλο - Μόνο αν βγει από το ευρώ με την Κομισιόν, την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ να τη στηρίζουν θα σωθεί


Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να προσπαθήσουν οι Ευρωπαίοι να την βοηθήσουν σε όλη την προσπάθεια της μετάβασης, σύστησε ο Ambrose Evans-Pritchard της εφημερίδας The Telegraph, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόπιστους αναλυτές της εφημερίδας σε θέματα της ευρωζώνης.
Η ανεργία τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 25,4%, ενώ αυτή των νέων στο 58%, Σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ακόμη 4,5% το επόμενο έτος, έτσι είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Είναι βέβαιο ότι η οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Evans-Pritchard αυτό συμβαίνει σε οικονομίες που κλειδώνουν σε λάθος νόμισμα μπλοκάροντας τις εξόδους κινδύνου. Ακόμη και αν οι Έλληνες συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 179% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ίσως θα υπάρξει κάποιο είδος απομείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από πιθανή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης των τόκων των δανείων διάσωσης, καθώς και από αν η ΕΚΤ παραιτηθεί από τα "κέρδη" της στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

«Να μη βγει κανένα σκουλήκι έξω»


Τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής

Κωνσταντινος Zουλας

«Αλήτεεες! Μην τολμήσετε να βγείτε έξω. Αλήτες, ε, αλήτες!» Οσοι βρεθήκαμε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο για να καλύψουμε την ψηφοφορία, γίναμε μάρτυρες απίστευτων σκηνών που δύσκολα περιγράφονται. Την ξανθιά κυρία που ούρλιαζε έξω ακριβώς από την κεντρική είσοδο της ολομέλειας σιγοντάριζαν δεκάδες συνάδελφοί της –επίσης εκτός εαυτού– που σε έκαναν να τρομάζεις με τη γηπεδική οργή τους, εντός του υποτιθέμενου ναού της Δημοκρατίας. «Γιώργοοο, εσύ πήγαινε να φράξεις την άλλη πόρτα. Μήτσο, εσύ από εδώ μαζί μου», φώναζε ένας άλλος. «Για να μη βγει κανένα σκουλήκι έξω», συμφωνούσε μια άλλη παραδίπλα, και το πλήθος όλο και μεγάλωνε κυκλώνοντας την αίθουσα.

Ινδία:Αιφνιδιαστική μείωση βιομηχανικής παραγωγής

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ινδία, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού μειώνει τα περιθώρια ελιγμών για την κεντρική τράπεζα της χώρας.

 



Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Γενικότερα η παραγωγή στον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε κατά 1,5%. 

Ρωσία: Καμία αντίρρηση απευθείας συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Η Ρωσία είναι υπέρ των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών για το ζήτημα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, στους «Financial Times». 

Ρωσία: Καμία αντίρρηση απευθείας συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά


«Εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση», είπε ο Ριάμπκοφ σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Μόσχα στις πιθανές άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. «Είμαστε ρεαλιστές. Θέλουμε έξοδο από αυτό το χάος», τόνισε ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. «Ελπίζουμε ότι θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών». 

Πασαρέλα ακραίων (φαινομένων) η Βουλή

Συζητήσεις πάνω σε θέματα θεμελιώδους σημασίας για το παρόν και το μέλλον της χώρας ευτελίζονται με πρωτοφανείς ακραίες εκδηλώσεις, στις οποίες εκτρέπονται εκπρόσωποι κομμάτων. Τα κρούσματα πλήθυναν στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής για τον νέο Προϋπολογισμό.
Πασαρέλα ακραίων (φαινομένων) η Βουλή
Σε... πασαρέλα ακραίων (φαινομένων) και ακροτήτων έχει μετατραπεί το Κοινοβούλιο.

Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το περασμένο έτος, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως και οι εντάσεις με την Κίνα, οδηγούν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ύφεση.




Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% ήταν αντίστοιχη με τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και η πτώση στις κεφαλαιακές δαπάνες ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν.