Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Iran claims $100 billion now freed in major step as sanctions roll back

Iran announced Monday two financial milestones as the country emerges from under sanctions, saying it has access to more than $100 billion in previously frozen assets and has rejoined an important international banking network.

Iranian President Hassan Rouhani speaks to reporters in Paris last Thursday as part of a European trip to seek foreign investment. (Christophe Morin/Bloomberg)
The statements follow more than $30 billion in potential business deals unveiled with France and Italy last week during a trip by Iranian President Hassan Rouhani, whose government has strongly courted foreign investors after sanctions were lifted last month as part of an accord with world powers to rein in Tehran’s nuclear program.

Αποχαιρετισμός στην Καταλονία; Η Ισπανία αντιμετωπίζει μια επαναστατική περιφέρεια

Άνθρωποι περιμένουν την έναρξη της συνόδου ανάληψης της διακυβέρνησης στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας στην Βαρκελώνη, στις 10 Ιανουαρίου 2016. ALBERT GEA / REUTERS
Στα μέσα Ιανουαρίου, η Καταλονία ανάδειξε μια νέα κυβέρνηση που υποσχέθηκε να φέρει την ανεξαρτησία [1] σε αυτή την έντονα αυτονομιστική περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται ανάμεσα στην Ισπανία [2] και την Γαλλία [3]. Ίσως μόνο η Χώρα των Βάσκων, όπου οι αποσχιστικές πολιτικές διαπλέκονται με την βία, την τρομοκρατία και ακόμη και τον ρατσισμό (ο βασκικός εθνικισμός έχει τις ρίζες του στην ιδέα ότι οι Βάσκοι είναι μια ξεχωριστή φυλή), ταιριάζει στην επιθυμία της Καταλονίας για κρατική υπόσταση μεταξύ των περιφερειών της Ισπανίας, και ίσως σε όλη την Ευρώπη [4]. Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και ο βασκικός αγώνας για ανεξαρτησία είναι αυτός που καταλαμβάνει συνήθως τα διεθνή πρωτοσέλιδα, οι Καταλανοί έχουν το ιστορικά ισχυρότερο αίτημα για κρατική υπόσταση. Ο καταλανικός εθνικισμό καταγράφεται ήδη από τον Μεσαίωνα, όταν η περιοχή υπήρχε ως Πριγκιπάτο της Καταλονίας, πριν ενσωματωθεί στο Βασίλειο της Αραγονίας και αργότερα στο Βασίλειο της Ισπανίας, όταν τα στέμματα της Αραγονίας και της Καστίλλης ενώθηκαν κατά τον 15ο αιώνα. Ο βασκικός σεπαρατισμός [η αποσχιστική τάση], αντίθετα, χρονολογείται μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε το βασκικό εθνικιστικό κίνημα, αν και οι Βάσκοι εθνικιστές τείνουν να αμφισβητούν αυτή την άποψη, προσδένοντας το σύγχρονο βασκικό εθνικιστικό κίνημα με τα fueros, τα δικαιώματα και τα προνόμια που χορηγήθηκαν από τον Ισπανό μονάρχη στον βασκικό λαό ήδη από την φεουδαρχική εποχή.

Η διεθνής απάντηση στην ISIS (και γιατί αποτυγχάνει)

Η διεθνής απάντηση στην ISIS (και γιατί αποτυγχάνει)
Η ISIS έχει ακμάσει σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου ή έχουν ασθενή διακυβέρνηση, σε χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις ή πολιτική αστάθεια. Τα σύνθετα περιβάλλοντα εντός του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Χερσονήσου του Σινά, της Συρίας και της Υεμένης, παρέχουν στην ISIS πόρους, προσελκύουν υποστηρικτές και αποτελούν ασφαλή καταφύγια. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός υποστηρικτών της οργάνωση έχουν έλθει από σχετικά σταθερές χώρες, όπως η Τυνησία, δυσκολεύοντας περαιτέρω την εικόνα. Ωστόσο, συνολικά, η καταπολέμηση της ISIS στις περισσότερες πληγείσες περιοχές πρέπει να αποτελεί μέρος ευρύτερων και μακροπρόθεσμων προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας, της αντιμετώπισης των πολιτικών αδικιών, της αύξησης της οικονομικής παραγωγής και της προώθησης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.