Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Από την αλληλεγγύη στον εκβιασμό....



Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες με αντάλλαγμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των αφόρητων πιέσεων των δανειστών μας προς την κυβέρνηση. Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ βάζει φραγμό στις τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, επιτείνοντας τον στραγγαλισμό της οικονομίας. 

Με πρόσχημα ότι η τρόικα δεν έχει προχωρήσει στον έλεγχο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας με το δεύτερο μνημόνιο, οι δανειστές μας στέλνουν ένα επώδυνο μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις περικοπές δαπανών και στις μειώσεις που απαιτούν. Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για τις δικές τους αστοχίες, για το αδιέξοδο στο οποίο σπρώχνουν όλο τον ευρωπαϊκό νότο με τα διαρκή ημίμετρα που προωθούν, αυτοί επιμένουν σε μια ατελέσφορη πολιτική που επιτείνει και βαθαίνει την κρίση.

Ο διχασμός είναι το βαρύ τίμημα της ελευθερίας στη Λιβύη


Μοιάζει να εδραιώνεται ο διχασμός στην πολύπαθη Λιβύη, καθώς σε «βεντέτα» έχουν εξελιχθεί τα συλλογικά αντίποινα που συνεχίζουν κάτοικοι της Μισράτα εναντίον των κατοίκων της πόλης Ταουέργκα, ακόμη και εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ανατραπέντος δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στη χώρα μετά από μισό αιώνα. 


Οπως γράφει ο στρατιωτικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian Κιμ Σενγκούπτα, οι ένοπλες πολιτοφυλακές της Μισράτα έχουν «εξαφανίσει» από το χάρτη τη γειτονική πόλη Ταουέργκα και τους 35.000 κατοίκους της - στην πλειονότητά τους όχι άραβες, αλλά μαύροι Αφρικανοί - καθώς τους κατηγορούν ότι υποστήριξαν τις δυνάμεις του Καντάφι στις επιθέσεις κατά της Μισράτα και ότι προχώρησαν σε βάναυση συμπεριφορά εναντίον συμπατριωτών τους. Από τότε που η πόλη έπεσε στα χέρια της ταξιαρχίας της Μισράτα, πολλοί κάτοικοι της Ταουέργκα έχουν δολοφονηθεί από αποσπάσματα θανάτου, άλλοι έχουν υποστεί φριχτά βασανιστήρια ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν καεί και λεηλατηθεί.

Ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ένα βήμα που ολοκληρώνει τις προσπάθειες να ενταχθεί η χώρα στο «κλαμπ» των χωρών που καθορίζουν τους κανόνες του εμπορίου παγκοσμίως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 18 ετών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.


Η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχε εγκρίνει στις 10 Ιουλίου το κείμενο αυτό και στη συνέχεια το ίδιο έπραξε και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή, στις 18 Ιουλίου.

Πώς διαπραγματευόμαστε στην ΕΕ; Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία

Ο λόγος για διαπραγμάτευση και επαναδιαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και πόσο μπορεί ή δεν μπορεί να προχωρήσει. Επειτα από κάποια χρόνια άμεσης εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις της Ενωσης, η άποψή μου είναι ότι τα πάντα δυνητικώς είναι υπό διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ είναι ένα σύστημα καθημερινής, συνεχούς διαπραγμάτευσης για την επίτευξη λύσεων σε προβλήματα μέσω συμβιβασμών. 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ CHAVEZ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ SU-35

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδιαφέρεται για την αγορά Sukhoi Su-35 Flanker-E μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου από τη Ρωσία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας του.


« Έχω ήδη στείλει μια δήλωση ενδιαφέροντος στην Κυβέρνηση της Ρωσίας, ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την αγορά Su-35 μαχητικών εντός των επόμενων ετών, για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αμυντικής μας δύναμης », σημείωσε ραδιόφωνο της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια ομιλίας του Chavez.

Σκληρές επικρίσεις κατά του ΔΝΤ από οικονομολόγο του που παραιτήθηκε


Ένας οικονομολόγος ο οποίος αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε έντονα τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό για τις «αποτυχίες» του σε ό,τι αφορά την επιτήρηση και την «ευρωπαϊκή προκατάληψη» της ηγεσίας του, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του που ήλθε στην δημοσιότητα χθες.


"Έπειτα από είκοσι χρόνια υπηρεσίας», αναφέρει ο Πίτερ Ντόιλ, σύμβουλος της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ευρώπη στο ΔΝΤ, «ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο». Η επιστολή του περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που την δημοσιεύει ολόκληρη στον ιστότοπό του.