Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Turkey: The Middle Class Strikes Back

DESCRIPTION
WASHINGTON — SINCE 2002, Turkey’s sound economic policies have made it a member of the Group of 20 and turned it into a majority middle-class society for the first time in its history. Yet this week’s huge protests show that the ruling Justice and Development Party, known as the A.K.P., has become a victim of its own success.

Θεοχάρους: Ισλαμικό καθεστώς και στα κατεχόμενα από Ερτογάν


Το καθεστώς Ερντογάν δεν επιχειρεί με βάση τη μυστική του ατζέντα, η οποία βγαίνει σιγά - σιγά  στην επιφάνια να οδηγήσει μόνο την Τουρκία στον Ισλαμισμό,  αλλά και την κατεχόμενη Κύπρο, ανεγείροντας παντού τζαμιά και ισλαμικά σχολεία. Αυτή ήταν μεταξύ άλλων η θέση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ταραχές στην Τουρκία.

Η Bundesbank αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη του γερμανικου ΑΕΠ στο 0,3% το 2013

Η Bundesbank αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη του γερμανικου ΑΕΠ στο 0,3% το 2013


Η Bundesbank αναθεώρησε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυτή τη χρονιά αλλά και την επόμενη, ενώ δίνει σημάδι αισιοδοξίας ότι ο δρόμος της ύφεσης στην Ευρωζώνη φτάνει στο τέρμα του.

Ρίχνει τους τόνους για την έκθεση το ΔΝΤ

Rice-IMF01NEA

Ουάσιγκτον.- Να ηρεμήσει τα πνεύματα αναφορικά με την απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση μονοπώλησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι εστίασαν στις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

U.S. Naval Update Map

U.S. Naval Update Map: June 6, 2013
The Naval Update Map shows the approximate current locations of U.S. Carrier Strike Groups and Amphibious Ready Groups, based on available open-source information. No classified or operationally sensitive information is included in this weekly update. CSGs and ARGs are the keys to U.S. dominance of the world's oceans. A CSG is centered on an aircraft carrier, which projects U.S. naval and air power and supports a Carrier Air Wing, or CVW. The CSG includes significant offensive strike capability. An ARG is centered on three amphibious warfare ships, with a Marine Expeditionary Unit embarked. An MEU is built around a heavily reinforced and mobile battalion of Marines.

As Syrian Fighting Nears Border, Israel Considers Its Options

Syrian rebel groups briefly took control Thursday of the only crossing between Israel and Syria, bringing the intense violence of that nation’s civil war closer than ever to the Golan Heights, where farmers were told to stay out of their fields, tourists were turned away from cherry-picking and roads were closed.
Photo
At the same time, not 70 miles away, scores of Israeli soldiers engaged in an elaborate combat exercise preparing for what is increasingly seen here as an inevitable war with Hezbollah, the Lebanese Shiite militant group that has come to the aid of President Bashar al-Assad in Syria.

Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα Η μεγαλύτερη πρόκλησή του είναι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, όχι οι επαναστάτες

Σε ορισμένους κύκλους, είναι σχεδόν θέμα πίστης το ότι οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν θα έχουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τον pρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε στo ForeignAffairs.gr αυτή την εβδομάδα [1] ο συνεργάτης του Council on Foreign Relations, Στίβεν Κουκ, «Ακόμα και σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι ρίψεις δακρυγόνων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές». Η υπόθεση είναι ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να βασιστεί τουλάχιστον στην παθητική υποστήριξη του 50% του πληθυσμού που έδωσε την ψήφο του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις τελευταίες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το 2011. Ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά του, δεν είναι έτοιμοι να αποσύρουν την υποστήριξή τους – κι αυτά είναι καλά νέα για τον Ερντογάν, ο οποίος θα ήθελε να στέψει τον εαυτό του πρόεδρο το επόμενο έτος. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι οι υποστηρικτές του Ερντογάν θα είναι μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος, οι διαδηλώσεις στη πλατεία Ταξίμ - και η αντίδραση του πρωθυπουργού σ’ αυτές - αποτελούν πιθανόν το τέλος μιας εποχής.
Εργάτες κρεμάνε πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ, του προέδρου Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ερντογάν πριν από μια τελετή για την Τρίτη γέφυρα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (Murad Sezer / Reuters)
Όπως πολλοί έχουν επισημάνει, οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, κατάγονται κυρίως από την κοσμική και φιλελεύθερη αστική μεσαία τάξη. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι ποι ανησυχούν από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν. Οι θρησκευόμενοι συντηρητικοί, η κύρια βάση των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, είναι επίσης πολύ ανήσυχοι με αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο ισχυρή θρησκευτική κοινότητα στην Τουρκία, η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι πλέον ανοιχτά σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό. Στις 17 Απριλίου 2013, η ομάδα εξέδωσε μια ανακοίνωση εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία της για τους νέους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το πόσο δραματικό είναι αυτό το ρήγμα: η ομάδα του Γκιουλέν ήταν ο κύριος σύμμαχος του Ερντογάν στην πάλη για την εξουσία εναντίον του πλέον διαλυμένου κεμαλικού κατεστημένου του κράτους.

Ο Οδικός Χάρτης για το Αέριο της Κύπρου

Οδικό Χάρτη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που αρχίζει με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 και θα ολοκληρωθεί με την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στα τέλη του 2019, παρουσίασε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα αξιολόγησης της Noble Energy για το τεμάχιο 12 που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014. Μέρος της όλης διαδικασίας είναι η ανόρυξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α-2, που ξεκινά στο τεμάχιο 12 αύριο και η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις με τέσσερεις μήνες, με σκοπό τη διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Η επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα γίνει από την πλατφόρμα ENSCO 5006 θα φθάσει τα 5,607 μέτρα.

Τα τοξικά CDOs απασφαλίζονται

Την ώρα που η Wall Street σημείωνε νέες απώλειες χθες βράδυ (-1,40%) και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχαναν μέχρι και 2,12% (Λονδίνο), ο κίνδυνος των CDOs επιστρέφει.
Οι J.Ρ. Morgan Chase και Morgan Stanley στο Λονδίνο σχεδιάζουν τη δόμηση και εμπορία «συνθετικών CDOs», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Ηδη από τις 20 Μαρτίου το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για πώληση από τη Citigroup συνθετικών CDOs αξίας έως και ενός δισ. δολαρίων το 2013 και 2 δισ. δολαρίων το 2012. Οι αποδόσεις αυτές τον Φεβρουάριο κυμάνθηκαν στο 61%, τη στιγμή που οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν πέσει στο μισό του μέσου όρου της εικοσαετίας.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ελεύθερος ο Ελληνας της Ταξίμ

«Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Η σύλληψή μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός πως είμαι Ελληνας», έλεγε χθες αργά το βράδυ στο «Εθνος» ο 25χρονος φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη «φλεγόμενη» Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιώργος Ιατρίδης βρέθηκε στην καρδιά των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. «Κατηγορήθηκα ότι πετούσα πέτρες, όμως ο εισαγγελέας με αθώωσε», δήλωσε ο ίδιος στο «Εθνος»
Ο Γιώργος Ιατρίδης βρέθηκε στην καρδιά των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. «Κατηγορήθηκα ότι πετούσα πέτρες, όμως ο εισαγγελέας με αθώωσε», δήλωσε ο ίδιος στο «Εθνος»
Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ, η περιπέτειά του έλαβε αίσιο τέλος, καθώς ο Τούρκος εισαγγελέας δεν του απήγγειλε καμία απολύτως κατηγορία και ο Ελληνας φοιτητής απελάθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του χθες το βράδυ για την Αθήνα. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην πατρίδα, εξήγησε στο «Εθνος» τι ακριβώς συνέβη.

[ΑΝΑΛΥΣΗ] Τουρκία: Πάσχει από στρατηγική δύσπνοια

Η σκληρή γλώσσα των ΗΠΑ προς Ερντογάν ισχύει και για τον σημερινό πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον όποιο διάδοχό του: μακριά από τη Μέση Ανατολή.


Τουρκία: Πάσχει από στρατηγική δύσπνοια
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ατσεσον -γνωστός σε εμάς από το σχέδιο Ατσεσον για την Κύπρο που συνέταξε το 1964- αναφερόμενος στη Βρετανία είχε πει ότι είναι μια χώρα που έχασε μια αυτοκρατορία και ψάχνει έναν ρόλο.

Επαναλειτουργία της «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Kορέας

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία της «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την οποία είχε κόψει η Πιονγκγιάνγκ το Μάρτιο, όμως φαίνεται πιο απρόθυμη να δεχθεί μια διυπουργική συνάντηση στη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα, όπως προτείνει η Νότια Κορέα.
Η γραμμή αυτή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τις δύο κυβερνήσεις, θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Ειρηνική Συμφιλίωση της Κορέας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Μανδύας κάνει τον χρόνο... αόρατο

Εναν «νέο μανδύα αορατότητας» ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές. Ο εν λόγω μανδύας αποκρύπτει, όχι αντικείμενα, αλλά γεγονότα στον χρόνο, που μεταφέρονται με τη ροή του φωτός, το οποίο μεταδίδεται μέσω οπτικής ίνας. Τα γεγονότα αυτά είναι σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Εως τώρα οι επιστήμονες έχουν επιτύχει να αποκρύψουν το 46% των δεδομένων που μεταφέρθηκαν και ελπίζουν πως στο μέλλον θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής.

Μεταξύ άλλων δυνητικών πρακτικών εφαρμογών, ο μανδύας θα μπορούσε μελλοντικά να κάνει πιο ασφαλείς τις οπτικές τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, «εξαφανίζοντας» τα μεταφερόμενα δεδομένα, καθιστώντας δυσκολότερη την υποκλοπή στοιχείων ή παρακολούθηση. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Nature.

Σε κίνδυνο η τουρκική οικονομία, ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ανυποχώρητος παραμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα και έχουν τραυματισθεί περί τα 4.000. Καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πυκνώνουν κάθε βράδυ τις τάξεις των διαδηλωτών πίσω από τα οδοφράγματα της πλατείας Ταξίμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει τη ρητορική του παρομοιάζοντας τους διαδηλωτές με τρομοκράτες.



Υποστηρικτές του Τ. Ερντογάν τον υποδέχονται στο αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης, κατά την επιστροφή του απο τετραήμερη επίσκεψη στη Β. Αφρική.

Η πρωθυπουργική δήλωση της 3ης Ιουνίου («μέχρι να επιστρέψω θα έχουν όλα τελειώσει») αποδείχθηκε τραγικά εσφαλμένη για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος τελείωσε χθες την τετραήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική και επιστρέφει σε ένα τοπίο επίμονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται. Στους τρεις νεκρούς διαδηλωτές προσετέθη χθες και ένας αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να έπεσε από γέφυρα στη διάρκεια καταδίωξης διαδηλωτή. Νέος κύκλος διαδηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ, με εντυπωσιακή παρουσία πλήθους στους δρόμους της Αγκυρας.