Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, ο χρόνος για την εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με τις διαφορές τους  για την αντιπυραυλική άμυνα εξαντλείται.

«Ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα παίρνουν σάρκα και οστά, ο χρόνος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης εξαντλείται». Δήλωσε ο Alexander Lukashevich  εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

Τα Σκόπια ετοιμάζουν άγαλμα τεραστίων διαστάσεων του Φιλίππου Β΄ Hurriyet Daily News




Η Hurriye σπεύδει να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό της πως στα Σκόπια “φιλοτεχνείται” άγαλμα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, βασιλικών διαστάσεων.

Το χάλκινο άγαλμα θα έχει διαστάσεις 13 μέτρα ύψος και θα βλέπει προς ένα ακόμη κολοσσιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ύψους 16 μέτρων.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι σκορπά άσκοπα χρήματα σε δραστηριότητες που ενισχύουν μονάχα εθνικιστικά συναισθήματα.

Η απάντηση της κυβέρνησης των Σκοπίων ήταν ότι το άγαλμα είναι απαραίτητο για την αστική αναγέννηση. 


Μετάφραση- Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα

Ευρωκοινοβούλιο: Αμεσα μέτρα για να βρουν δουλειά οι νέοι

Την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται στις προτάσεις ψηφίσματος που υιοθέτησε το Σώμα. 

Επιπλέον, ζητείται η θέσπιση της «Εγγύησης Νέων» που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες,
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η ανεργία στην ΕΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 22,1%, στις αρχές του 2011 -από 14,7% που ήταν το 2008.

To Βέλγιο δηλώνει πρόθυμο να βοηθήσει την Τουρκία με το ζήτημα της Κύπρου Hurriyet daily news




Σύμφωνα με τη Hurriyet το Βέλγιο δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεισφέρει στις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στις 22 Μαίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Εγκμέντ Μπαγκίς, ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Ντίντιερ Ρέιντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό σύντομα να διοργανωθεί στο Βέλγιο διεθνές συνέδριο με θέμα το ζήτημα της Κύπρου. Τόνισε την προθυμία του Βελγίου να συμβάλει έτσι ώστε η υποψηφιότητα της Τουρκίας να αποκτήσει νέα ορμή και υποσχέθηκε ότι το Βέλγιο θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την απόκτηση visa από Τούρκους πολίτες.

Τούρκικες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ρέιντερς έδειξε τέτοια προθυμία που είπε στον Μπαγκίς πως το Βέλγιο είναι έτοιμο να αναλάβει την πρωτοβουλία ακόμη και για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, σε μια εκδήλωση “μεγαλειώδους ευγένειας” συμφώνησαν πως πρέπει να προσκληθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Μεγάλη Βρετανία. Μα τι αβρότητα!

Η Γαλλία και η Γερμανία συγκρούονται στην αποφασιστική άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Τετάρτης. France24


Καθώς το ευρώ βυθιζόταν στο μεγαλύτερο χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, ο Φρανσουά Ολλάντ και η Άγκελα Μέρκελ διαφωνούσαν σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου, τόσο για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη όσο και για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε “Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε άμεσα αναφορικά με την ανάπτυξη, διαφορετικά θα διατηρηθούν οι αμφιβολίες στις αγορές... Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”.

Όσο εκτυλίσσονταν αυτές οι στιγμές, το ευρώ έπεφτε στα $1,2564 και τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη έκλειναν με σημαντικές απώλειες.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να φοβάται ότι τα ευρωομόλογα θα καταλήξουν να είναι απλά το μόνιμο “ξελάσπωμα” των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης από τους γερμανούς φορολογούμενους.

Έτσι, η Καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε αποφασιστικά την πρόταση του Προέδρου Ολλάντ για έκδοση ευρωομολόγου.