Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

US, Europe eye greater involvement in Syrian conflict with new aid to opposition, rebels

The United States and some European allies are edging closer to direct involvement in Syria’s civil war with plans to deliver meals, medical kits and other forms of nonlethal assistance to the rebels battling President Bashar Assad.
The U.S., Britain, France and Italy aren’t planning to supply the Free Syrian Army with weapons or ammunition. But moves are afoot to significantly boost the size and scope of their aid to the political and military opposition. Such decisions could be announced as early as Thursday at an international conference on Syria in Rome.

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο προετοιμάζει ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κοινοβουλευτική πηγή.


Σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επεξεργάστηκαν ένα κείμενο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει «κυρώσεις» κατά αλλοδαπών νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που προμηθεύουν στο Ιράν αγαθά ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της οικονομίας. Οι κυρώσεις αυτές θα είναι παρόμοιες με εκείνες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή κατά του ιρανικού πετρελαίου.

Έχει η Γαλλία στρατηγική αποχώρησης από το Μάλι;

Παρά τα ακανθώδη πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται μπροστά, η συνολική επιτυχία της παρέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε λίγες εβδομάδες, τα γαλλικά στρατεύματα απώθησαν τους ισλαμιστές μαχητές από τα αστικά κέντρα στο βόρειο Μάλι, αποκαθιστώντας, σε ένα βαθμό, τον έλεγχο της κυβέρνησης. Επίσης, κατάφεραν να διαλύσουν την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι είναι απαραίτητα εσωστρεφείς, στερούνται σημαντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και είναι ανίκανοι να χρησιμοποιήσουν βία. Αλλά, αν οι αμερικανικές ήττες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αποτελούν κάποιου είδους «μπούσουλα», το Παρίσι αντιμετωπίζει τώρα μια πολύ πιο μεγάλη πρόκληση: να μετατρέψει τα τακτικά επιτεύγματά του σε μια διαρκή νίκη ή τουλάχιστον να αποχωρήσει από την χώρα ομαλά.
Μαλιανοί υποδέχονται τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Τιμπουκτού, στις 2 Φεβρουαρίου 2013. (Benoit Tessier / Reuters)

Φαινομενικά, μια στρατηγική εξόδου είναι ήδη σε ισχύ. Μια δύναμη που αποστέλλεται από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και το Τσαντ υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τους Γάλλους, και μια ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή θα επιχειρήσει να ανασυστήσει τον στρατό του Μάλι. Αλλά οι προσπάθειες αυτές είναι πιθανό να αποτύχουν στο Μάλι, όπως απέτυχαν και αλλού, δεδομένου ότι είναι τεχνικές απαντήσεις σε αυτό που στον πυρήνα του είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Προχωρώντας, η Γαλλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τοπική πολιτική διαδικασία και να βρει την σωστή ισορροπία ανάμεσα σε δύο εξίσου επικίνδυνες επιλογές: την άμεση απόσυρση και μια παρατεταμένη, μεγάλη, και ιδιαίτερα εμφανή κατοχή.


Italian president snubs German candidate over "clown" comment

Italian President Giorgio Napolitano checks documents at the Quirinale palace in Rome, December 22, 2012. REUTERS/Paolo Giandotti/Italian Presidency Press Office/Handout

Italian President Giorgio Napolitano canceled a dinner with the German opposition's chancellor candidate on Wednesday after he described Italian former premier Silvio Berlusconi and comic-turned-politician Beppe Grillo as "clowns".

Why Italy Has the Most Reason to Quit the Euro

Italian Prime Minister Mario Monti

Italy, not Greece, is the country that has the strongest case for leaving the euro, says a new report from Bank of America Merrill Lynch. The report lands as former Prime Minister Silvio Berlusconi—who is skeptical of the euro—positions himself to campaign for a return to the premiership. “We are all asking him to run, and I believe in the end, he will decide to lead the party,” People of Liberty Secretary General Angelino Alfano told Sky TG24 television on July 11.

Την ολοκλήρωση των ερευνών του Nordic Explorer στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ


Με την επιστροφή σήμερα, στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ.

Με βάση την προετοιμασία που έγινε από το 2011, από τον τότε Υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο νυν Υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέχισε συστηματικά το πρόγραμμα, από τον Ιούλιο, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την παγκόσμιου κύρους νορβηγική PGS στις 26 Οκτωβρίου 2012, βάσει της οποίας το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας άρχισε τις έρευνες, αποπλέοντας από την Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου 2012.

Κίνα: “Μεγαλειώδης” εξαγορά καναδικής εταιρείας ενέργειας


Ο κινεζικός ενεργειακός γίγαντας CNOOC ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε εχθές την εξαγοράς της καναδικής εταιρείας ενέργειας Nexen, έναντι 15,1 δισεκατομμυρίων δολλαρίων! Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η επένδυση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση της Κίνας.

Λόγω της φύσης της εταιρείας και των δραστηριοτήτων της στον Κόλπο του Μεξικό, υπήρξε ειδική αδειοδότηση από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Nexen έλαβαν 27,50 δολλάρια ανά μετοχή, κερδίζοντας 10 δολλάρια ανά μετοχή μέσα σε μια μέρα.

Elaborate surveillance operation raises concerns about broader Hezbollah attacks

The Israeli tourists on Arkia Airlines Flight 161 from Tel Aviv could not have known it, but their arrival in Cyprus July 6 was watched closely. A pair of trained eyes counted each passenger as the group exited the plane and boarded a shuttle, headed for resorts that had also been carefully studied and mapped.
AFP/AFP/GETTY IMAGES - A truck carries the bus damaged by the suicide bomb blast which targeted a group of Israeli tourists in Bourgas, Bulgaria, on July 19, 2012.

The bearded foreigner who silently tracked the Israelis had done his work well. He knew where the visitors would sleep, shop and eat. He knew how many security guards patrolled their hotel parking lots and how long it would take police to arrive from the station down the street.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΔΡΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΜΙΧΑ «Η ιταλική διοίκηση δουλεύει και χωρίς κεντρική κυβέρνηση»

Το συγκεχυμένο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές στην Ιταλία, με τα σύνθετα μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, μοιάζει ανησυχητικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά έχει ξεχωριστές διαστάσεις αν ερμηνευθεί με την απαραίτητη προσοχή, όπως εξηγεί στην «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, δρ Ιωάννης Τσαμίχας.
- Είναι αλήθεια ότι από αυτές τις εκλογές προέκυψε το χειρότερο σχήμα ακυβερνησίας στην ιστορία της Ιταλίας;
«Απ' ό,τι θυμάμαι, το χειρότερο σχήμα ακυβερνησίας στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να ήταν όταν ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισκέφθηκε τη χώρα, η οποία ήταν ακέφαλη, χωρίς κυβέρνηση, τον υποδέχθηκε ο υπουργός των Εξωτερικών, Τζούλιο Αντρεότι, και υπέγραψαν μάλιστα σημαντικότατες συμφωνίες που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο η ιταλική διοίκηση, η οποία μπορεί και εργάζεται σαν καλολαδωμένο ελβετικό ρολόι χωρίς καν να υπάρχει κεντρική κυβέρνηση».

Το κόστος της περιφρόνησης της Β. Κορέας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) στις 12 Φεβρουαρίου έκανε πράξη την από 24ης Ιανουαρίου 2013 υπόσχεσης της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, για τη διεξαγωγή μιας πυρηνικής δοκιμής «υψηλότερου επιπέδου». Η ανακοίνωση, η οποία επίσης περιελάμβανε δεσμεύσεις για την εκτόξευση  «διαφόρων δορυφόρων και ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς», ήταν η προκλητική απάντηση της Βόρειας Κορέας στο ψήφισμα 2087 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την εκτόξευση ενός δορυφόρου από την πλευρά της Βόρειας Κορέας στις 12 Δεκεμβρίου 2012, κατά παράβαση των προηγούμενων ψηφισμάτων 1695, 1718 και 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αρχική επιβεβαίωση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της Βόρεια Κορέας ήρθε όταν διεθνή ελεγκτικά όργανα ανίχνευσαν ένα «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 11:58 μ.μ. στην Κορέα. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Κορέας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκε «μια μικρή και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ από ό,τι στο παρελθόν». Η δοκιμή φαίνεται ότι ήταν μεγαλύτερη από αυτές του 2006 και του 2009, που προκάλεσαν αντίστοιχα σεισμούς 3,9 και 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτίμησε το μέγεθος της δοκιμής μεταξύ 6-7 kilotons. Μένει να διευκρινιστεί εάν στη δοκιμή της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε ουράνιο ή πλουτώνιο  ή εάν τα τεχνικά δεδομένα από την δοκιμή θα δώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με την τρέχουσα κλίμακα και την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Τουρκία: Αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος «βλέπει» ο Οτσαλάν

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θεωρεί πιθανή την απόσυρσή τους από την Τουρκία μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το προσχέδιο ειρήνης που εστάλη στην ηγεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και σε κούρδους πολιτικούς, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.
Ο Οτσαλάν «βλέπει» αποχώρηση των μαχητών του PKK
Ο Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999 που συνελήφθη, βρίσκεται από τον Οκτώβριο σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τα βασικά σημεία μίας συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984 όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας των κούρδων.

ΔΕΠΑ: Δυσβάστακτο το Κόστος της Επέκτασης του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα

Δυσβάστακτο θεωρεί η ΔΕΠΑ το κόστος επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα και παραπέμπει στην εναλλακτική λύση του υγροποιημένου αερίου, το οποίο, όμως, ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης εδώ και ένα χρόνο.
Αυτή είναι η εκτίμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης.

Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί του Αναστασιάδη

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής οι οποίοι είναι γενικής αποδοχής. Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Χρίστος Στυλιανίδης.  Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέρριψε την πρόταση για υπουργοποίηση και παραμένει Γενική Ελέγκτρια, έτσι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι χωρίς γυναικεία παρουσία. Αναμένεται ότι στη θέση του Επίτροπου Περιβάλλοντος θα διοριστεί η Ιωάννα Παναγιώτου μετά από πρόταση που της έγινε από τον Νίκο Αναστασιάδη.
Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί του Αναστασιάδη
Μέχρι αργά χθες στα γραφεία του ΔΗΣΥ σημειώνονταν έντονες διεργασίες και συσκέψεις του νέου Προέδρου και συνεργατών του για κατάρτιση του νέου Υπουργικού. Σε εκκρεμότητα είναι και η θέση του Διαπραγματευτή για το Κυπριακό.

Ιστορικός συμβιβασμός αλά ιταλικά

Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, ήρθε η ώρα της αναζήτησης λύσεων για την άρση του αδιεξόδου. Στον ορίζοντα είναι ορατός ένας ιστορικός συμβιβασμός. Η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά αντιμετωπίζουν την προοπτική συνεργασίας, με πιθανή τη συνδρομή του Μάριο Μόντι. Τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν ψηφίσει μαζί πολλούς από τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ιστορικός συμβιβασμός αλά ιταλικά
Τα πάντα... ρει στην Ιταλία την επομένη των εκλογών, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης δεν έβγαλε... αποτέλεσμα, τέτοιο τουλάχιστον που να επιτρέπει σ' ένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Το «μενού» επομένως των πολιτικών εξελίξεων περιλαμβάνει τα πάντα: από τον σχηματισμό κυβέρνησης περιορισμένης διάρκειας με την Κεντροαριστερά, τον Μόντι και τον Μπερλουσκόνι -με στόχο μεταξύ άλλων την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας (η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει τον Απρίλιο)-, τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα του αντίστοιχου γερμανικού το 2005 με Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι, τη σύμπραξη Μπερσάνι - Μπέπε Γκρίλο, μέχρι και την επιστροφή στις κάλπες.

Ιράν: Οι παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν απάντηση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι παγκόσμιες δυνάμεις ευελπιστούν ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί θετικά στη νέα πρόταση για άρση ορισμένων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη περιορίσει την πυρηνική της δραστηριότητα. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η Τεχεράνη ίσως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για την κατασκευή βομβών.
O Σαΐντ Τζαλίλι, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στο Καζακστάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν την πρόταση κατά την πρώτη τους συνάντηση με το Ιράν, μέσα σε οκτώ μήνες, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αλμάτι. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων, το ισλαμικό κράτος εξετάζει την πρόταση.

ΕΕ: Ζητά οικονομικές κυρώσεις κατά Ισραήλ για την εποικιστική δραστηριότητα

Η ΕΕ ζητά κυρώσεις για το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία απειλεί --όπως τονίζει-- τη λύση των δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, και ζητεί από τις χώρες μέλη της να εμποδίσουν τις οικονομικές συναλλαγές που ευνοούν τους εβραϊκούς οικισμούς.

Στην ετήσια έκθεσή τους οι επικεφαλής της αποστολής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα τη Δυτικής 'Οχθης καλούν τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να μπλοκάρουν τις οικονομικές συναλλαγές που ευνοούν την εποικιστική δραστηριότητα, να τις αποθαρρύνουν και να ενημερώνουν για τις δυσάρεστες συνέπειές τους, συμπεριλαμβάνοντας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις επί δραστηριοτήτων, υποδομών και υπηρεσιών στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.