Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Washington Post Editorial Calls on Obama to Accept Netanyahu’s ‘Red Line’ Iran Strategy | Jewish & Israel News Algemeiner.com.


That “cartoonish” illustration, as so many commentators have referred to it, at the center Benjamin Netanyahu’s  speech at the U.N. last September might have actually packed more punch than once thought.

According to an editorial in the Washington Post, Netanyahu’s picture of a bomb in which he clearly marked a “red line” for Iran’s nuclear ambitions “appears to have accomplished what neither negotiations nor sanctions have yielded: concrete Iranian action to limit its enrichment.”

mini jobs: Μισθό 450 ευρώ χωρίς ασφάλιση το γερμανικό μοντέλο καταπολέμησης της ανεργίας !



Ο μικρός δείκτης ανεργίας στη Γερμανία έχει ένα πολύ μεγάλο μυστικό και έχει τον τίτλο "mini jobs". Ουσιαστικά εργαζόμενοι σε γερμανικά εργοστάσια αμείβονται μόλις 3 - 4 ευρώ την ώρα χωρίς να έχουν καν κοινωνική ασφάλιση. Ο δε μηνιαίος μισθός φθάνει μετά βίας τα 450 ευρώ!

Κομισιόν: Συναγερμός για τις ανισορροπίες σε Σλοβενία και Ισπανία



Υπερβολικούς κινδύνους εντοπίζει η Κομισιόν στις οικονομίες της Σλοβενίας και της Ισπανίας, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγουσα δράση για να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης.

Noble Energy: Την Κύπρο αντί του Ισραήλ φαίνεται να προτιμά για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου



Ο πρόεδρος της Noble, Charles Davidson, άφησε να εννοηθεί σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι προτιμά την Κύπρο αντί του Ισραήλ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως η Κύπρος ήταν η πρώτη επιλογή αλλά το τελευταίο διάστημα και το Ισραήλ κάνει σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στρατηγική συμφωνία Gazprom-Shell για την Αρκτική

Η Gazprom και η Shell ενώνουν τις δυνάμεις τους με αντικείμενο την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ρωσική Αρκτική. Σχετική συμφωνία υπογράφηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Αλεξέι Μίλερ, διευθύνοντα της Gazprom και του Γιόρμα Ολίλα, πρόεδρου της Shell, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν με την συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμίρ Πούτιν και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, στο Άμστερνταμ.



Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την από κοινού εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Αρκτικής, ενώ δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένες περιοχές, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Δυσαρέσκεια από την Αθήνα για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια υποδέχθηκε η Αθήνα τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.



Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Ανω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».

Για το μοντέλο της Κύπρου



Μετά τη λύση Κύπρου στο θέμα της αναδιάρθρωσης προβληματικών τραπεζών και παρά τις διαψεύσεις ότι δεν επίκειται γενίκευση αυτής της λύσης ως μοντέλου για την Ε.Ε. άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους και στον ελληνικό οικονομικό Τύπο αναλύσεις σχετικά με το ποιες τράπεζες πρέπει να θεωρούνται σίγουρες για έναν καταθέτη.   

Διεθνής Αμνηστία: Η θανατική ποινή γίνεται κομμάτι του παρελθόντος

Η τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής συνεχίζεται, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες ξανάρχισαν να πραγματοποιούν εκτελέσεις το 2012. Οι εκτελέσεις που σημειώθηκαν σε Ινδία, Ιαπωνία, Πακιστάν και Γκάμπια ήταν «απογοητευτική οπισθοδρόμηση», ωστόσο αλλού η θανατική ποινή «γίνεται κομμάτι του παρελθόντος», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι.
Οι πέντε χώρες, όπου σημειώνονται οι περισσότερες εκτελέσεις, εξακολουθούν να είναι οι Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ. Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «ανησυχητική» αύξηση της εφαρμογής της θανατικής ποινής στο Ιράκ, όπου οι εκτελέσεις διπλασιάστηκαν το 2012 σε σχέση με το 2011 –από 68 το 2011 αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 129 το 2012. 

Λουξεμβούργο: Αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών, από το 2015

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την άμβλυνση του τραπεζικού απορρήτου, αποδεχόμενη την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από την 1η Ιανουαρίου 2015.


«Έχουμε τη δυνατότητα να εισαγάγουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, την αυτόματη ανταλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2015», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου.

Πώς η Θάτσερ έσωσε την Βρετανία – και έχασε την Ευρώπη



Η Μάργκαρετ Θάτσερ (Courtesy Reuters)

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το μερίδιό του στους αξιόλογους πρωθυπουργούς του εικοστού αιώνα. Ο David Lloyd George ήταν από πολλές απόψεις ο αρχιτέκτονας της νίκης επί της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Winston Churchill οδήγησε τη χώρα στη νίκη στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Ο Clement Attlee αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την μεταμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας μετά το 1945, με τη δημιουργία του κράτους πρόνοιας. Κανένας από αυτούς, όμως, δεν έδωσε το όνομά του σε έναν «-ισμό». Θα υπήρχε κάτι σχεδόν μη-βρετανικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα αυτά άλλαξαν το 1979 με την εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το περίγραμμα του θατσερισμού στο κοινωνικο-οικονομικό μέτωπο είναι πολύ γνωστό: υποχώρηση των ορίων του κράτους, έμφαση στην ατομική ευθύνη και υποστήριξη της επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Σήμερα, η κληρονομιά του θατσερισμού είναι αμφίσημη. Από τη μία πλευρά, η Θάτσερ έβγαλε τη χώρα από την οικονομική δίνη της δεκαετίας του 1970. Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμός της απέναντι στις ρυθμίσεις και τους κανονισμούς διευκόλυνε τις υπερβολές των τραπεζών, κάτι που τελικά οδήγησε στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση. Αυτό που είναι λιγότερο καλά κατανοητό, όμως, είναι η κληρονομιά της Θάτσερ στην εξωτερική πολιτική, η οποία είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική και εξίσου πολύπλοκη.

In Venezuelan election, food security _ or lack thereof _ can turn votes

Venezuelans complain that what goes into their Sunday dinner plate comes from abroad: Steak, from Brazil; plantains, the Dominican Republic; rice, South Africa; Parmesan cheese, Uruguay; oats, Chile. Even coffee, in a country famed for it, often is Colombian.
It’s a complaint heard often these days as Hugo Chavez’s hand-picked successor, Nicolas Maduro, seeks election against opposition candidate Henrique Capriles. Under the socialist government, shoppers cannot count on finding sugar, cornmeal for Venezuela’s beloved arepas and other goods when they go to market.

Noble: «Προτιμούμε τον Τερματικό Υγροποίησης Από τον Αγωγό προς την Τουρκία» για το Φυσικό Αέριο Κύπρου-Ισραήλ

Mέσω τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG, παρά με αγωγό προς την Τουρκία, προτιμά η Noble να γίνουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Κύπρο. Αυτό τόνισε, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Λευκωσία
Αυτή, ανακοίνωσε, είναι και η εισήγηση του προς τις αρχές των δύο χωρών, σημειώνοντας πως ως εταίρος, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές. Επεσήμανε, βεβαίως, πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε και το μήνυμα στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές.

Σε Νέο Ρεκόρ η Χωρητικότητα του Ελληνόκτητου Στόλου

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε τον Μάρτιο η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες από το Λονδίνο η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee). Το 1988 όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων για τον ελληνόκτητο στόλο η χωρητικότητα των πλοίων του ήταν 85.047.436 τόνοι, ενώ σήμερα ανέρχεται πλέον στους 265.336.520 εκατ τόνους. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Committee δεν κάνει αναφορά, όπως συνήθιζε επί χρόνια, στο συνολικό ποσοστό του ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία.
Την ίδια ώρα διαπιστώνει ότι υπάρχει μία αλλαγή κλίματος όσο αφορά τη στάση του εφοπλισμού προς το εθνικό νηολόγιο καθώς τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο διοικητικό του φορέα επιλύονται, σχολιάζει ο αντιπροσωπευτικός φορέας των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του συνεχίζει η αποδυνάμωσή του ωστόσο παρατηρείται περιορισμός της μείωσης των πλοίων και τάση επιστροφής ή εγγραφής νέων πλοίων.

Βρισκόμαστε στο 2013 και όχι στο 1914!

Τα γεγονότα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έχουν καταστήσει σαφές το πόσο κακή είναι η διοίκηση της ΕΕ. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που εξηγούν το γιατί η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ είναι τόσο προβληματική:
1. Το σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα. Πρώτα από όλα, το σύστημα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει σχεδιαστεί να επιλύσει είναι αναποτελεσματικό. Αντιθέτως, τείνει να τα επιδεινώνει, τόσο σε μικροοικονομικό, όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Στην πρώτη περίπτωση, η ανάπτυξη τελματώνεται, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και το χρέος, αντί να μειωθεί, στην πραγματικότητα μεγαλώνει. Ο συνδυασμός της διάγνωσης της οικονομικής ύφεσης που εστιάζει στο δημόσιο χρέος, ενός συνόλου συνταγών που βασίζονται στη σκληρή λιτότητα και των Ευρωπαίων με τα πόδια τους κολλημένα στην άμμο της εγχώριας εκλογικής πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσεως. 

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ Η Θάτσερ που δεν γνωρίσαμε

Για μια δεκαετία η Μάργκαρετ Θάτσερ κυριάρχησε και δίχασε τη Βρετανία όσο κανείς Βρετανός πρωθυπουργός.
Η Θάτσερ που δεν γνωρίσαμε
Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο όλοι μπορούν (μάλλον) να συμφωνήσουν: υπήρξε η πιο δραστήρια πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Βρετανία. Δεν σταματούσε ποτέ. Η ημέρα της ξεκινούσε στις 6 το πρωί με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Farming Today» και σπανίως τελείωνε πριν από τις 2 το βράδυ.

ΟΗΕ: Αυξάνεται «ανησυχητικά» η διακίνηση όπλων στη Λιβύη

Η διακίνηση όπλων από τη Λιβύη εξαπλώνεται με «ανησυχητικούς ρυθμούς», τροφοδοτώντας τις συγκρούσεις στο Μάλι, τη Συρία και σε άλλες χώρες, ενισχύοντας παράλληλα τα οπλοστάσια των εξτρεμιστών και των εγκληματιών στην περιοχή, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Στην έκθεση της Ομάδας Ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-οι οποίοι παρακολουθούν στενά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη κατά την έναρξη της εξέγερσης που έλαβε χώρα το 2011 και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι- αναφέρεται ότι το κράτος της Βόρειας Αφρικής έχει γίνει η βασική πηγή διακίνησης όπλων στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

G8: Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών για Συρία και Β.Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8 θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Η Βρετανία, θα εμμείνει στη θέση της ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G8 –ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- θα συζητηθεί επίσης η στάση της Βόρειας Κορέας και οι απειλές που έχει εκτοξεύσει πρόσφατα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.