Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Εντείνεται η μάχη για το πετρέλαιο στο Μεξικό

Η μάχη για την αναδιοργάνωση της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας του Μεξικού ξεκινάει αυτή την εβδομάδα με μια πρόταση της Γερουσίας να επιτραπεί η πρόσβαση των ιδιωτών στο πετρέλαιο της χώρας, ένα εθνικό σύμβολο που εδώ και δεκαετίες προστατεύεται από το Σύνταγμα έναντι της πιθανής κερδοσκοπίας ξένων εταιρειών.
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Pemex τον ΑύγουστοΣτιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Pemex τον ΑύγουστοΒουλευτές των δύο κυρίαρχων κομμάτων που υποστηρίζουν την πετρελαϊκή αναμόρφωση λένε ότι τάσσονται υπέρ των συνταγματικών αλλαγών ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δίνει άδειες και να μοιράζεται την πετρελαϊκή παραγωγή και τα κέρδη με εταιρείες όπως η Exxon ή η Chevron. Η αναμενόμενη πρόταση προχωράει πολύ πιο πέρα από το σχέδιο που εισήγαγε τον Αύγουστο ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο, το οποίο θα επέτρεπε το διαμοιρασμό των κερδών, αλλά όχι της παραγωγής.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική "διαίρεση"

Ο σκοπός του ευρώ ήταν να δημιουργήσει πλήρως ενοποιημένες χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά από την έναρξη της κρίσης το 2009, οι αγορές έχουν όλο και περισσότερο διαχωρίσει τις εθνικές γραμμές τους. Επομένως το μέλλον της ευρωζώνης εξαρτάται από το εάν η τάση αυτή συνεχίζεται ή εάν αντιστρέφεται και οι αγορές της Ευρώπης στο τέλος γίνουν πλήρως ενοποιημένες. Αλλά οποιαδήποτε έκβαση θα ήταν επιθυμητή από κάτι στο ενδιάμεσο –ούτε ψάρι ούτε κρέας. Δυστυχώς, εκεί φαίνεται να κατευθύνεται η ευρωζώνη.



Η τάση προς την επανεθνικοποίηση μπορεί να ειδωθεί ξεκάθαρα στο παρακάτω σχήμα. Μέχρι περίπου το 2008, οι διασυνοριακές απαιτήσεις των τραπεζών του πυρήνα της ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας και των μικρότερων γειτόνων της) προς την περιφέρεια της ευρωζώνης, αυξανόταν γρήγορα, πολλαπλασιαζόμενα αρκετές φορές. Αλλά από το τέλος της πιστωτικής έκρηξης το 2008, έχουν υποχωρήσει από περίπου 16 τρις. ευρώ σε μικρότερο από το μισό αυτού του ποσού.

Η ενεργειακή ευκαιρία τής Αμερικής

Μια ενεργειακή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες παλιές ή δυνητικές επαναστάσεις, έτσι και αυτή δεν περιορίζεται σε ένα μόνο καύσιμο ή τεχνολογία. Μετά την πτώση για περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά το 1985, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου έχει πλέον αυξηθεί επί τέσσερα συναπτά έτη, και το 2012, κατέγραψε την μεγαλύτερη ετήσια αύξησή της από την εποχή της αυγής της βιομηχανίας πετρελαίου πάνω από 150 χρόνια νωρίτερα. Εν τω μεταξύ, το 2011, το φυσικό αέριο ξεπέρασε τον άνθρακα ως η μεγαλύτερη πηγή της εγχωρίως παραγόμενης ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, χάρη στη ραγδαία αύξηση της παραγωγής και την βουτιά των τιμών. Και όλη αυτή η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής ορυκτών καυσίμων δεν εμπόδισε την άνοδο των πηγών ενέργειας μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αιχμής - αιολική, ηλιακή, γεωθερμική - έχει διπλασιαστεί από το 2008, και οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα. Επιπλέον, καθώς οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν κάνει τα μηχανοκίνητα οχήματα πιο αποδοτικά, η κατανάλωση πετρελαίου της χώρας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10% από το 2005, αντιστρέφοντας αυτό που προηγουμένως φαινόταν να είναι μια ατέρμονη ανοδική τάση.
Αντλία πετρελαίου από σχιστολιθικό κοίτασμα στην Καλιφόρνια. Το κοίτασμα θεωρείται τεράστιο: εκτιμάται ότι περιέχει 15 δισ. βαρέλια αργού. Lucy Nicholson / Reuters

Το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ δεν έχει υποστεί τέτοιες δραστικές αλλαγές από την εποχή των δεκαετιών του 1960 και του 1970, οπότε εμφανίστηκε η πυρηνική ενέργεια, καταγράφηκε η μέγιστη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν δύο πετρελαϊκές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και γεννήθηκε το περιβαλλοντικό κίνημα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο παρών μετασχηματισμός δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Οι λάτρεις τού πετρελαίου και του φυσικού αερίου προβλέπουν τέτοια μαζική αύξηση της παραγωγής που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν σύντομα να κρατήσουν το Άγιο Δισκοπότηρο: την ενεργειακή τους ανεξαρτησία. Το φυσικό αέριο, εν τω μεταξύ, χαιρετίστηκε ως μια διπλή λύση για την κλιματική αλλαγή και την αντικατάσταση του πετρελαίου. Οι υπέρμαχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εξίσου περιχαρείς, προβλέποντας ότι οι τεχνολογίες τους σύντομα θα είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα, και οι υποστηρικτές των προηγμένων τεχνολογιών αυτοκινήτου προαναγγέλλουν ότι επίκειται η κίνησή τους πέρα από το πετρέλαιο. Σχεδόν κάθε υπέρμαχος ενός είδους ενέργειας, επίσης, επιμένει ότι το καύσιμό του ή τεχνολογία τής επιλογής του θα απογειώσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Λάθη και Παραλείψεις στην Υπόθεση των Υδρογονανθράκων

Παρά την κυβερνητική και επιστημονική ευφορία που εκφράζεται για τις υψηλές προσδοκίες της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα μας φαίνεται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, πολλή συντονισμένη προσπάθεια και κυρίως οικονομικοί πόροι για να υπάρξουν επί της ουσίας αποτελέσματα. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα τώρα αρχίζει να εισέρχεται στην ατζέντα του ενδιαφέροντος των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών. Κι αυτό προέκυψε σαφώς από το πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής ένωσης γεωλόγων πετρελαίου APPEX Regional 2013 που έγινε στην Αθήνα, όπου οι συμμετοχές των ξένων εταιριών ήταν σε επίπεδο μεσαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και υψηλότερων στελεχών από τις μικρότερες, τα οποία ήρθαν για να ενημερωθούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι διαπιστώσεις αυτές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που έχουν σφαιρική και μακρόχρονη γνώση του τομέα αυτού. Ας δούμε αναλυτικά τα υφιστάμενα προβλήματα, που εξακολουθούν να φρενάρουν την προσπάθεια που επιχειρείται.

West Faces Challenge in Moving Syrian Chemical Arms Through Battlefields

A plan announced over the weekend for getting the bulk of Syria’s chemical weapons out of the country in coming weeks has raised major concerns in Washington, because it involves transporting the weapons over roads that are battlegrounds in the country’s civil war and loading them onto a ship that has no place to go.


Khalil Ashawi/Reuters
Syrian rebels took up positions inside a damaged house last week in Deir al-Zour, in eastern Syria. There are fears of attacks on shipments of chemical arms.

Security for the shipments is being provided entirely by Syrian military units loyal to President Bashar al-Assad, who has surprised American officials with how speedily he has complied with an agreement brokered by Russia to identify and turn over his chemical weapon stockpiles. Intelligence analysts and Pentagon officials say the shipments will be vulnerable to attack as they travel past the ruins of a war that has raged for two and a half years.

Βαρύ πλήγμα για τον Σίλβιο η διάσπαση

«To Pdl πέθανε και γεννήθηκαν δύο Δεξιές». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα La Repubblica ανακοίνωσε την οριστική διάσπαση της Κεντροδεξιάς και τη δημιουργία δύο νέων πολιτικών σχημάτων, του Nuovo Centro-destra - Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και του Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που το Σάββατο πραγματοποίησε το πρώτο του εθνικό συμβούλιο.

Ο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, σε περίπτωση που ο ίδιος εκπέσει τελικά από γερουσιαστής
Ο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, σε περίπτωση που ο ίδιος εκπέσει τελικά από γερουσιαστής
Με την απόσχιση, αν και τη λέξη αποφεύγουν επιμελώς οι «αντάρτες», γράφτηκε ο επίλογος της σύγκρουσης «μετριοπαθών» και «γερακιών» στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης με επίκεντρο της σύγκρουσης τον καβαλιέρε. Οι «πραιτωριανοί» του καβαλιέρε επιθυμούν την ανατροπή της κυβέρνησης Λέτα σε περίπτωση που η Γερουσία ψηφίσει στις 27 Νοεμβρίου υπέρ της αποπομπής Μπερλουσκόνι, σε αντίθεση με την ομάδα του Αλφάνο που επιθυμεί την πολιτική σταθερότητα.