Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

S&P: Νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας με σταθερό outlook - Τι απαντά ο Ολάντ

(Upd 13:32) Την πρόθεσή του να “επιβεβαιώσει την – οικονομική – στρατηγική” της Γαλλίας και τον δικό του “προσανατολισμό” σε συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εξέφρασε ο πρόεδρος Ολάντ, αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Έχουν «αποσυρθεί» στρατιωτικά οι ΗΠΑ από Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο;


Μόνο ανησυχία για τις εξελίξεις δεν μπορεί παρά να αισθάνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο για όσα έχουν να δουν τα μάτια μας το χρονικό διάστημα που έπεται, καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε θέματα που έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι άπτονται του μέλλοντος του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου…
Ένας από τους πιο δριμύς επικριτές της ισλαμιστικής Τουρκίας του Ερντογάν, ο Ντάνιελ Πάιπς, σε ένα άρθρο με τίτλο «Cyprus rides a troubled sea of oil and gas opportunity» (ΠΗΓΗ: http://www.christianpost.com/), ενώ δεν διαφοροποιείται από την πάγια τα τελευταία χρόνια γραμμή του απέναντι στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, διαφαίνεται ότι έχει πληροφορηθεί περισσότερα για τις ζυμώσεις και έχει ξεκάθαρη αντίληψη του τι συμβαίνει στην περιοχή, ενώ ο ψόγος για τις απούσες ΗΠΑ είναι παραπάνω από εμφανής.
Το κεντρικό θέμα στην ανάλυσή του είναι η απόσυρση από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο περιορίζεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ένα πλοίο διοίκησης στην Ιταλία και μερικά αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βαλλιστικών βλημάτων στην Ισπανία. Αυτό είναι ό,τι παραμένει από τον πάλαι ποτέ κραταιό 6ο Στόλο, σε μια στιγμή που η επιδιαιτητική και σταθεροποιητική παρουσία του είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Saudi Arabia said to have bought nukes from Pakistan

Saudi Arabia may be prepared to field nuclear bombs it has purchased from Pakistan in response to Iran’s alleged military nuclear program, and may already have deployed missile systems capable of delivering the bombs, the BBC reported on Wednesday.

Test launch of a Pakistan-made Shaheen ballistic missile (screen capture: Youtube/Al Jazeera English)
Test launch of a Pakistan-made Shaheen ballistic missile (screen capture: Youtube/Al Jazeera English)


According to Mark Urban, diplomatic and defense editor for the BBC’sNewsnight, there are suggestions that the Saudis have paid for a number of nuclear weapons that are ready and waiting in Pakistan. If the reports are accurate, the kingdom could have atomic weapons on its missiles even before Iran has that capability.

Netanyahu combative as Kerry pushes on peace talks

Prime Minister Benjamin Netanyahu delivered a sharply combative statement here Friday as he entered his third round of talks in three days with Secretary of State John F. Kerry, saying that “pressure has to be put where it belongs: that is on the Palestinians, who refuse to budge.”
“No amount of pressure will make me or the government of Israel compromise on the basic security interests and the national interest of the state of Israel,” Netanyahu told reporters at Ben Gurion Airport, where Kerry stopped on his way to Geneva to participate in nuclear negotiations with Iran.

Αλλάζει κάτι στις σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου;

Τα κράτη του Κόλπου ανησυχούν για την επίδραση της πρόσφατης «χαλάρωσης» των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον-Τεχεράνης, ιδιαίτερα για την πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στους δικούς τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.




«Παρά τις υφιστάμενες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου, τα κράτη του Κόλπου δεν θα πρέπει να θεωρήσουν τις αλλαγές της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», υποστηρίζει η Wafa Alsayed. «Με μια έξυπνη προσέγγιση, τα κράτη του Κόλπου μπορεί ακόμη και να επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη».

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ: Ανάσα Ντράγκι στην ανάπτυξη

Σε μια κίνηση-ματ, με στόχο να σωθεί η παρτίδα της... ανάπτυξης, προέβη χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε δραστική μείωση του επιτοκίου του ευρώ κόντρα στη βούληση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν
Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε δραστική μείωση του επιτοκίου του ευρώ κόντρα στη βούληση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν
Αιφνιδιάζοντας θετικά τις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% (το οποίο θα ισχύσει από τις 13 Νοεμβρίου), με τον επικεφαλής της να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της έτοιμα προς χρήση όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας.

Η παγίδα των κυρώσεων: Γιατί συμφέρουν οι συνομιλίες με το Ιράν

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επαναλαμβάνονται στην Γενεύη [1] αυτή την εβδομάδα, οι παρατηρητές και οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι ξεκάθαρα διχασμένοι σχετικά με το ρόλο των οικονομικών κυρώσεων. Όσοι θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να ελαφρύνουν τις κυρώσεις με αντάλλαγμα την συνεργασία τού Ιράν. Εκείνοι που παραμένουν καχύποπτοι για τις προθέσεις τού Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο Κογκρέσο, υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διπλασιάσουν τις κυρώσεις για να αναγκάσουν το Ιράν να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif μιλά στον Τύπο μετά από μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. (Eric Thayer / Reuters)

Η ιστορία δείχνει ότι από την στιγμή που επιβάλλονται, η υπόσχεση άρσης των κυρώσεων συχνά προσφέρει περισσότερη μόχλευση από όση οι προσπάθειες για να κρατηθούν σε ισχύ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόστος των οικονομικών κυρώσεων συνέβαλε στην πρόσφατη επίθεση γοητείας τού νέου Ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο ήρθε στο τραπέζι των συνομιλιών: Το παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις άνοιξε μόνο αφότου ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ένας πρόεδρος τον οποίον ο ανώτατος ηγέτης τού Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν εμπιστευόταν πλέον, αντικαταστάθηκε από κάποιον τον οποίον εμπιστεύεται - τουλάχιστον για την ώρα. Η εσωτερική πολιτική στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίσει το κατά πόσον αυτό το παράθυρο θα παραμείνει ανοικτό ή θα κλείσει απότομα για μια ακόμη φορά. Για να κρατηθεί ανοιχτό, ο Ρουχανί θα πρέπει να δείξει στο εγχώριο κοινό του ότι μπορεί να κερδίσει κάποια ελάφρυνση. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει στον Ομπάμα επαρκή ευελιξία να χειριστεί τις κυρώσεις ως το διαπραγματευτικό χαρτί που όντως είναι.