Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πρώτοι αλλά δεν σχηματίζουν κυβέρνηση οι ρωσόφωνοι στη Λετονία

Το κόμμα Αρμονία που πρόσκειται στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει την πρώτη θέση μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Λετονία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο ο απερχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς εξασφαλίζει συνολικά περισσότερες έδρες.
Ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος ΑρμονίαΟ ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος ΑρμονίαΣύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν 1.000 από τις 1.054 εκλογικές περιφέρειες, το κόμμα Αρμονία κερδίζει 23% των ψήφων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 25 έδρες στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί συνολικά 100.

Νέες αποκαλύψεις για την ιρλανδική κρίση

Την περασμένη Κυριακή, οι Ιρλανδοί έμαθαν νέες λεπτομέρειες – μέσω του κεντρικού τραπεζίτη τους, Πάτρικ Χόνοχαν, για τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα τους εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου, και ιδιαίτερα για τις πιέσεις που άσκησε η ΕΚΤ στο Δουβλίνο για να μην «κουρευτούν» οι ομολογιούχοι των ιρλανδικών τραπεζών. Η «Κ» επικοινώνησε με τον Φίνταν Ο’ Τουλ, αρθρογράφο των Irish Times και συγγραφέα του «Ship of Fools», ίσως του κορυφαίου βιβλίου για την άνοδο και την πτώση του Κελτικού Τίγρη, για να μάθει πώς του φάνηκαν οι νέες αποκαλύψεις.



Ο Ιρλανδός συγγραφέας μιλά για «επαίσχυντη απόφαση», που φόρτωσε τις τεράστιες ζημίες των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των απλών Ιρλανδών, «οι οποίοι ήδη βίωναν ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια απώλειας εθνικού εισοδήματος σε ανεπτυγμένη χώρα εν καιρώ ειρήνης στα χρονικά».