Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Καπιταλισμός και Ανισότητα Τι δεν καταλαβαίνουν η Αριστερά και η Δεξιά

Ο πρόσφατος πολιτικός διάλογος στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες καπιταλιστικές δημοκρατίες κυριαρχείται από δύο ζητήματα: την αύξηση της οικονομικής ανισότητας και τον βαθμό κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπισή της. Όπως έχουν καταδείξει οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2012 και οι διαμάχες γύρω από τον «δημοσιονομικό γκρεμό», στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αριστεράς σήμερα βρίσκεται η αύξηση της φορολόγησης και των δημοσίων δαπανών, κυρίως για να ανατραπεί η εντεινόμενη τάση διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, ενώ η Δεξιά τάσσεται κυρίως υπέρ της μείωσης της φορολόγησης και των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να διασφαλιστεί ο οικονομικός δυναμισμός. Η κάθε πλευρά υποβαθμίζει τις ανησυχίες της άλλης και φαίνεται να πιστεύει ότι οι προτεινόμενες από αυτήν πολιτικές είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την ευημερία και την κοινωνική σταθερότητα. Και οι δύο κινούνται σε λάθος βάση.
Άστεγος στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης. Η ανισότητα αυξάνεται σχεδόν παντού στον μεταβιομηχανικό καπιταλιστικό κόσμο. Lucas Jackson/Reuters

Πράγματι, η ανισότητα αυξάνεται σχεδόν παντού στον μεταβιομηχανικό καπιταλιστικό κόσμο. Όμως, παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί θιασώτες της Αριστεράς, η ανισότητα δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ούτε η πολιτική είναι ικανή να ανατρέψει αυτήν την τάση, κι αυτό γιατί το πρόβλημα έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες και είναι πολύ πιο δυσεπίλυτο από ό,τι είναι γενικά παραδεκτό. Η ανισότητα είναι ένα αναπόφευκτο προϊόν της καπιταλιστικής δραστηριότητας και μια επέκταση της ισότητας των ευκαιριών απλώς την επιδεινώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποια άτομα ή κοινότητες είναι απλώς ικανότερα από άλλα στο να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει ο καπιταλισμός για ανάπτυξη και πρόοδο. Εντούτοις, παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί φίλοι της Δεξιάς, η ανισότητα είναι ένα πρόβλημα καθολικό, που αφορά όλους και όχι μόνο εκείνους που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά ή όσους είναι υπέρμαχοι της ισονομίας. Εάν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί, η αυξανόμενη ανισότητα και η οικονομική ανασφάλεια μπορούν να διαβρώσουν την κοινωνική τάξη και να προκαλέσουν λαϊκή αντίδραση κατά του καπιταλιστικού συστήματος γενικότερα.

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στον Μπερλουσκόνι

Το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση της απάτης η οποία σχετίζεται με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ.
Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στον Μπερλουσκόνι
Τρία από τα τέσσερα χρόνια παραγράφονται, αλλά ο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η οποία υπόκειται πάντως σε επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση.

Μαχητές ανατίναξαν τον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν, στο Ιράκ

Ένοπλοι μαχητές ανατίναξαν την Δευτέρα το βράδυ τον αγωγό που μεταφέρει ιρακινό αργό από τη βόρεια ιρακινή πόλη του Κιρκούκ στο Μεσογειακό λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, σταματώντας την ροή του πετρελαίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει οι επισκευές να ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη το απόγευμα.

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - Φ. Μπεσίμι: Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο

Ισχυρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΠΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και η επίλυση της διαφοράς για το όνομα είναι οι όροι για την ευρω-ατλαντική πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Φ. Μπεσίμι - Δ. Αβραμόπουλος
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ύπαρξη ανοικτών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για επαφές μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση και λογική για να λυθεί το θέμα της ονομασίας, που αποτελεί στοιχείο και των σχέσεων καλής γειτονίας.

For American Foreign Policy, No Good Options

One feels sympathy for U.S. President Barack Obama. Whatever he does in Syria, he is doomed. Had he intervened a year ago, as many pundits demanded, he might presently be in the midst of a quagmire with even more pundits angry at him, and with his approval ratings far lower than they are. If he intervenes now, the results might be even worse. Journalists often demand action for action's sake, seemingly unaware that many international problems have no solution, given the limits of U.S. power. The United States can topple regimes; it cannot even modestly remake societies unless, perhaps, it commits itself to the level of time and expense it did in post-war Germany and Japan.
 
Indeed, Obama has onerous calculations: If I intervene, which group do I arm? Am I assured the weapons won't fall into the wrong hands? Am I assured the group or groups I choose to help really are acceptable to the West, and even if they are, will they matter in Damascus in the long run? And, by the way, what if toppling Syrian leader Bashar al Assad through the establishment of a no-fly zone leads to even more chaos, and therefore results in an even worse human rights situation? Do I really want to own that mess? And even were I to come out of it successfully, do I want to devote my entire second term to Syria? Because that's what getting more deeply involved militarily there might entail.

Soros versus Sinn: The German Question

This illustration is by Paul Lachine and comes from <a href="http://www.newsart.com">NewsArt.com</a>, and is the property of the NewsArt organization and of its artist. Reproducing this image is a violation of copyright law.


FRANKFURT – The euro crisis has already transformed the European Union from a voluntary association of equal states into a creditor-debtor relationship from which there is no easy escape. The creditors stand to lose large sums should a member state exit the monetary union, yet debtors are subjected to policies that deepen their depression, aggravate their debt burden, and perpetuate their subordinate position. As a result, the crisis is now threatening to destroy the EU itself. That would be a tragedy of historic proportions, which only German leadership can prevent.

Bill Gates supports initiative against Thessaloniki water privatisation

The Bill and Melinda Gates Foundation is among 22 organisations supporting a bid by Thessaloniki citizens for a 51% stake in the city's water company
Thessaloniki citizens take part in a protest against the privatisation of the city's water company Eyath (file photo)Thessaloniki citizens take part in a protest against the privatisation of the city's water company Eyath (file photo)Microsoft tycoon Bill Gates has come out in support of an initiative taken by Thessaloniki citizens to acquire a 51% stake in the city's public water company Eyath, which the government is seeking to privatise.

Νίκη γοήτρου και στρατηγικής για το συριακό στρατό

Η πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ, που βρίσκεται πάνω στην οδική αρτηρία για την Ιορδανία, έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού μετά από δύο μήνες σφοδρών βομβαρδισμών, όπως ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης οι οποίες εμμέσως κατηγόρησαν την Ιορδανία για ελλιπή στήριξη.

SOS από την ελληνική αλιεία

Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα, αλλά και για τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, εκπέμπουν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία Ocean2012, ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) στην Ευρώπη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι κρίσιμης και ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που δίνει δουλειά σε 40 χιλιάδες οικογένειες.

Κίνα: Άνω των προσδοκιών το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,1 δισ. δολάρια



Βελτιώνονται οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το κινεζικό εμπόριο ισχυροποιήθηκε τον Απρίλιο ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,7% και οι εισαγωγές κατά 16,8%, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,16 δισ. δολάρια.

Frankfurter Allgemaine: H ΕΚΤ εξετάζει ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στη Νότια Ευρώπη



Μετά τις 14 Μαΐου οι μισθοί κινδυνεύουν να μειωθούν 10% -35%


της Μαίρης Λαμπαδίτη


Νέο σφυροκόπημα των μισθών αναμένεται από τις 14 Μαΐου που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και  45 άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Το ΝΑΤΟ και το κόστος του Πολέμου των Άστρων

Την τελευταία δεκαετία, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας ασπίδας η οποία θα τις προστατεύει από τους πυρηνικούς πυραύλους της Βορείου Κορέας ή του Ιράν. Μέχρι στιγμής, η ασπίδα αυτή δε δουλεύει. Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, ούτε η Πιονγκγιάνγκ ούτε η Τεχεράνη έχει πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ. Δυστυχώς όμως, το πρόγραμμα αμύνης πυραύλων της Αμερικής έχει αναστατώσει Κίνα και Ρωσία, δύο χώρες οι οποίες όντως διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να προσπαθήσουν να πείσουν την Ουάσιγκτον να περιορίσει τις φιλοδοξίες που τρέφει για την πυραυλική της άμυνα για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτό όχι μόνον θα επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξοδέψει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ο οποίος όλο και συρρικνώνεται σε πιο πιεστικές στρατιωτικές ανάγκες, αλλά θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια της Ευρώπης με τη μείωση των εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
 
Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, οι ΗΠΑ παρουσιάζονται όλο και περισσότερο θορυβημένες από την πιθανότητα επίθεσης με πυρηνικά όπλα από «ύποπτα» κράτη. Το 1998, μια ομάδα μελέτης υπό την προεδρία του Donald Rumsfeld προέβλεψε ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν θα μπορούσαν να κατέχουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσα σε μια πενταετία. Σήμερα, όμως, το Ιράν δεν έχει ούτε διηπειρωτικούς πυραύλους, αλλά ούτε πυρηνική βόμβα. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια έκθεση από το γραφείο πληροφοριών του Πενταγώνου (που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά λάθος) περιείχε την αξιολόγηση «με μέτρια εμπιστοσύνη» ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να κατασκευάσει μια πυρηνική συσκευή η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έναν πύραυλο. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο πως οι πύραυλοι της Βορείου Κορέας είναι ικανοί να πλήξουν την Αμερική. 

ΕΚΘΕΣΗ-ΒΟΜΒΑ Ο Ψυχρός... Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Ανταγωνισμοί εξοπλισμών, αποστολές κατασκοπείας με στόχο την υποκλοπή των πολύτιμων μυστικών του αντιπάλου, επιχειρήσεις δολιοφθοράς και μπόλικη καχυποψία εκατέρωθεν.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί ανοιχτά την Κίνα για μεγάλης έκτασης κυβερνοεπιθέσεις
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί ανοιχτά την Κίνα για μεγάλης έκτασης κυβερνοεπιθέσεις
Είκοσι δύο χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένας νέος, συγκεκαλυμμένος διπολισμός τείνει πλέον να λάβει τη θέση του παλαιού διχασμού, με την αναδυόμενη Κίνα να απειλεί, ως άλλη ΕΣΣΔ, την αμερικανική αυτοκρατορία.

Λαβρόφ και Κέρι συμφωνούν για ειρηνική επίλυση και όχι διάσπαση στην Συρία

Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Μόσχα να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διοργανωθεί μία διεθνής συνδιάσκεψη για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί.



Ο Κέρι δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ πως στόχος είναι να προσέλθουν στην ίδια τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί πιθανότατα στα τέλη του μηνός.