Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Κας Μάντε: «Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης οι πολιτικές λιτότητας»

«Η λιτότητα γίνεται βόμβα στα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης…Η Γερμανία ξέχασε την πολιτική, και μιλάει μόνο για οικονομία στην ΕΕ», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Κας Μάντε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ, ειδικός σε ζητήματα εξτρεμισμού και δημοκρατίας, και συγγραφέας του «Λαϊκισμός στην Ευρώπη και στην Αμερική: Απειλή ή Διόρθωση;»
Κας Μάντε: «Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης οι πολιτικές λιτότητας»
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης: 

- Πιστεύετε ότι η σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκε από την τρόϊκα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία μπορεί να απειλήσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Μετά τα κεφάλαια, φεύγουν και τα μυαλά

Οι νέοι των χωρών της ανατολικής Ευρώπης κατευθύνονται δυτικά, αφήνοντας τις οικονομίες τους εκτεθειμένες 




Ο 33xpovos Momchil Hristov δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να γυρίσει σύντομα στη Βουλγαρία. Η σύντροφός του και ο γιος του ζουν μαζί του στο Βερολίνο, όπου εργάζεται σε ένα μηχανουργείο. Έχει φίλους στην πόλη, Βούλγαρους επίσης, που ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη και να ξοδέψουν τις γερμανικές τους συντάξεις στο σπίτι τους στη Μαύρη Θάλασσα. 

Δεν προόδευσαν αλλά και δεν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, λένε οι ΗΠΑ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως δεν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά το ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και στην Τεχεράνη που διεξήχθησαν στο Καζακστάν.

"Δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη αλλά ούτε και κατάρρευση», δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, έπειτα από τη συνάντηση στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν. Ο αξιωματούχος είπε πως οι μεγάλες δυνάμεις προτίθενται να προχωρήσουν με διπλωματικές προσπάθειες για να επιλυθεί η διαμάχη.

Λήγουν ομόλογα 10 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο

Ένα «καυτό» τετράμηνο έχει μπροστά της η Ελλάδα από την άποψη των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλύψει έναντι των δανειστών της. Στο διάστημα Μαΐου - Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 10 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν και να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Εάν «βγει» ο Αύγουστος, τότε το πρόγραμμα «χαλαρώνει» και κατ’ επέκταση φεύγει η πίεση για εκταμίευση των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης.
Για να αποπληρωθούν τα παραπάνω 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα οι δόσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αρμόδιοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά, αλλά δεν επαρκούν για να εξοφληθεί η πρώτη λήξη ομολόγου. Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 5,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ομόλογο, το οποίο κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «βραχνά», καθώς οι επόμενες υποχρεώσεις της χώρας είναι μικρότερες και πιο διαχειρίσιμες.

Η Συνέλευση του ΟΠΑΠ ανέθεσε στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ τη σύμβαση τεχνικού παρόχου


Στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ ανατέθηκε η σύμβαση του τεχνικού παρόχου του ΟΠΑΠ όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση.
Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση των υποψηφίων επενδυτών του ΟΠΑΠ οι οποίοι κάνουν λόγο για μεθοδευμένη απόφαση την οποία έχει ψηφίσει μόνο μικρό ποσοστό των μετόχων που ήταν στη Γενική Συνέλευση.

Γιώργος Χατζημαρκάκης: «Δεν πιστεύω στη γερμανική πολιτική»


Κάποιος που τον ξέρει από τη δράση του στην Ευρώπη, μου έχει πει: «Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι πιο Έλληνας από Έλληνα». Η είδηση της απόφασής του να μην είναι ξανά υποψήφιος στη Γερμανία για λόγους ηθικούς με έκανε να τον ψάξω, για ακόμα μια φορά, που απλώς ήρθε να ενδυναμώσει όλα εκείνα στα οποία κατέληξα μετά την πρώτη μας «συνάντηση».

Ο Ερτογάν στο Λευκό Οίκο με αιτήματα για ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό και Ισραήλ

ObamaErdogan02
Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μίας σειράς επαφών με ηγέτες από την περιοχή με τους οποίους επιθυμεί να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαίου.

Άσαντ: «Ανόητος και ανώριμος ο Ερντογάν»


Συνέντευξη σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανόητο» και «ανώριμο» τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ προειδοποίησε πως η πτώση του καθεστώτος του θα προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο» στη Μέση Ανατολή και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή για πολλά χρόνια.

Former top U.S. official: China getting fed up with North Korea


The Chinese government has changed its approach to North Korea and taken a tougher line out of frustration with Pyongyang, according to Kurt Campbell, the State Department's top Asia official until last month.

Business Insider: «Ο διεφθαρμένος Νότος και οι Ιρλανδοί θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε πόλεμο»


Με ένα γεμάτο εμπάθεια φασιστικό δημοσίευμα ο οικονομικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, θεωρεί ότι η παραμονή των «διεφθαρμένων χωρών» του Ευρωπαϊκού Νότου στην ΕΕ θα οδηγήσει σε πόλεμο. Κλασσικά οι ευθύνες ενδεχόμενης κλιμάκωσης σε παγκόσμιο επίπεδο επιρρίπτονται στους μεσογειακούς πληθυσμός και στους Ιρλανδούς από τους απογόνους των ιεροεξεταστών του Μεσαίωνα. Επιχειρείται πλέον ανοιχτά κλίμα πόλωσης στην Ευρώπη, προκειμένου να οδηγηθεί σε διάλυση και να επιβληθεί η παγκόσμια κυβέρνηση.