Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Συρία: «Η Ρωσία θα συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων στην Δαμασκό»


Η Ρωσία πρόκειται να συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων αεράμυνας στη Συρία, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υποδιευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας Βιάτσεσλαβ Τζιρκάλν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.


"Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το συμβόλαιο για την παράδοση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξοπλισμούς οι οποίοι έχουν «αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα».

Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας απ' το Νότο. Του Π. Παναγιώτου




Στις αρχές της δεκαετίας του '00 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στην παρ' ολίγο κατάρρευση εταιριών κολοσσών των δύο αυτών κλάδων, προκαλώντας ένα γενικότερο χρηματοοικονομικό πανικό που αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση. Αντί τα κεφάλαια να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, αποδημούσαν, με τους επενδυτές να πουλούν οτιδήποτε γερμανικό και μεταξύ άλλων και τα γερμανικά τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Η ρευστότητα άρχισε να εξαντλείται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων πήραν την ανιούσα κάνοντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μία περίοδο που το κόστος από την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί πολύ αυξημένες ανάγκες.

Από το όραμα στην επιτροπή της ΑΟΖ







Ν. Λυγερός


Για να συνειδητοποιήσουμε μερικές φορές ότι γράφεται η ιστορία, μερικά γεγονότα είναι αναγκαία, αλλιώς έχουμε την εντύπωση ότι απλώς εκτελούμε μία καθημερινή αποστολή. Αν όμως θυμηθούμε ακόμα και ελάχιστα γεγονότα, τότε αντιλαμβανόμαστε την ιστορικότητα μιας διαδρομής ή μάλλον ενός μαραθωνίου.

Irish Times: Δύσκολες ώρες για την κοινωνία!




Τα συμπεράσματα έρευνας από την Ένωση Πιστωτών Ιρλανδίας (ILCU) είναι μάλλον ενοχλητικά για τους χαράσσοντες την οικονομική πολιτική. Το προσωπικό χρέος έχει αυξηθεί για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ενώ το διαθέσιμο εισόδημα βαίνει μειούμενο. Το 61 τοις εκατό του ιρλανδικού πληθυσμού που παλεύει να τα βγάλει πέρα σε καθημερινή βάση λεει ότι αισθάνεται πως ζει για να δουλεύει και δε δουλεύει για να ζει. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ιρλανδικά νοικοκυριά ξοδεύουν ολοένα και λιγότερο με αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα περιγράφει πως αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά την ύφεση. Σαράντα τοις εκατό των καταναλωτών δήλωσε ότι χρειάστηκε να δανειστεί πέρσι για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Κατέφυγαν σε ποικιλία δανειστών όπως μέλη της οικογένειας τους, φίλους και τράπεζες. Βέβαια αρκετοί βρισκόμενοι σε απόγνωση, κατέφυγαν σε τοκογλύφους πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Όμως να δανείζεσαι ακριβά με υψηλά επιτόκια για πληρώνεις λογαριασμούς κάθε άλλο παρά ορθολογικό μπορεί να θεωρείται, προσιδιάζει περισσότερο σε κυκεώνα παρά σε λύση.  


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα     

Επιπλέον 4,5 εκατ. άνεργοι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη




Καμπανάκι από μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Μέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια επιπλέον άνεργοι, αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ισπανία: Μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ραχόι


Πακέτο λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, στο οποίο περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές δημόσιων δαπανών.


Τα νέα μέτρα ανακοινώνονται μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση από το Eurogroup του μεγάλου πακέτου διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της χώρας, που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ.