Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Iran’s president promotes controversial aide widely viewed as his preferred successor

Iran’s president has promoted a controversial aide to a high-profile post in a move widely viewed as an attempt to boost the adviser’s profile ahead of his expected candidacy in next year’s presidential elections.

Mahmoud Ahmadinejad on Saturday appointed Esfandiar Rahim Mashaei the head of the secretariat of the Non-Aligned Movement, the bloc of developing nations Iran currently heads. The post gives Mashaei much-needed international experience.

Η Τουρκία πληρώνει με χρυσό το Ιράν

Η Τουρκία πληρώνει με χρυσό το Ιράν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι Τούρκοι, όπως παραδέχτηκε προσφάτως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους Ιρανούς και επειδή οι τουρκικές λίρες με τις οποίες πληρώνουν δεν μπορούν να σταλούν στο Ιράν λόγω των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, μετατρέπουν την αξία του μαύρου χρυσού σε αληθινό χρυσό. Παρακάμπτουν έτσι το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού.

Από την 1η Ιανουαριου 2012 ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου η εκροή χρυσού από την Τουρκία έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 8,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 5 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή σε χρυσό που έχει γίνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια. 

«Οχι» της κυβέρνησης στην τρόικα για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας


«Οχι» της κυβέρνησης στην τρόικα για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας
«Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της στρατιωτικής θητείας», δήλωσαν στο «Βήμα» πηγές του υπουργείου Άμυνας σχολιάζοντας την πρόταση της τρόικας για να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως πληροφορείται το «Βήμα», η πρόταση αυτή έχει ενοχλήσει την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία που αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πρώτη φορά που οι τροϊκανοί επιχείρησαν να αναμειχθούν σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

High rewards, but high risk: Illegal gold mining in Ivory Coast



The body of a gold miner killed in a rockslide. Picture sent by Goore Tra Bi.
A rockslide killed at least seven people last week in an illegal gold mine in a remote region of Ivory Coast. In this mine, Ivorian and foreign workers alike risk their lives every day to scrounge up a couple of grams of the precious metal.

Ζερβός για τις μισθολογικές μειώσεις στη ΔΕΗ..


«Ο Όμιλος ΔΕΗ είναι από τις εταιρείες, οι οποίες εφάρμοσαν, άμεσα και αμελλητί, το σύνολο της νομοθεσίας που αφορούσε τις μειώσεις του μισθολογικού κόστους, για το σύνολο του προσωπικού και των στελεχών», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού και των στελεχών της επιχείρησης.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, σήμερα το ανώτατο όριο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών για το πάσης φύσεως τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ανώτατο όριο καθαρών τακτικών αποδοχών ύψους 2.800 ευρώ.

Στην Ηλεκτροκίνηση Στρέφονται οι Ευρωπαϊκοί Δήμοι


Αξιοποιώντας δημόσιες χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη και τη στήριξη της ηλεκτροκίνητης αυτοκίνησης Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ενισχύουν τις υποδομές τους σε σταθμούς φόρτισης και στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μία πρωτοβουλία του Παρισιού οδήγησε στην υπηρεσία ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων Autolibη οποία αξιοποίησε 235 εκ € χρηματοδότησης. Αυτή η πρωτοβουλία εν συνεχεία ενέπνευσε το σύστημα Zen Car στις Βρυξέλλες, ενώ παρόμοια πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε και στο νησί Bornholm της Δανίας.
Σήμερα το Άμστερνταμ έχει πλέον την μεγαλύτερη πυκνότητα σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, έχοντας σχεδιάσει την εισαγωγή 500 ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2015, ενώ το Βερολίνο εξετάζει να εισάγει την ηλεκτροκίνηση στο σύστημα μεταφορών φορτίων.
Και οι δύο πόλεις είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου ενοποίησης των δικτύων μεταφορών 16 πόλεων σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας ότι η παραμικρή δημόσια παρέμβαση μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά, σύμφωνα με τον Talli Trigg από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι.

Ελληνική «λύση» ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία


image
Δουβλίνο και Λισσαβώνα επιδιώκουν ανάλογα οφέλη με εκείνα της Αθήνας
Η ιρλανδική και η πορτογαλική κυβέρνηση μελετούν πυρετωδώς τη συμφωνία για μείωση του κόστους δανεισμού που επέτυχε η Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια σημεία της θα μπορούσαν να ισχύσουν και γι’ αυτές. Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι πιστώτριες χώρες είναι, ως συνήθως, αντικρουόμενα, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να εμφανίζεται χθες αρνητικός στο ενδεχόμενο η μείωση επιτοκίου και η παράταση αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου να ισχύσει και για Δουβλίνο και Λισσαβώνα, ενώ θετικότερη είναι η Φινλανδία.

Μέρκελ: "Η Ελλάδα αλλάζει"


Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται αύριο Κυριακή στην εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνεται της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας και εκτιμά ότι η χώρα αλλάζει.

«Φυσικά και νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της. Πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία δεν τα τήρησε», τονίζει η  Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της προς την Bild της Κυριακής. Την ίδια ώρα ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξη ότι αυτό αλλάζει τώρα: «Βλέπω επιτέλους στην ελληνική κυβέρνηση την αποφασιστικότητα να ανασυντάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονές δομές. Η Γερμανία θα συμβάλει με συμβουλές αλλά και έργα», όπως υπογραμμίζει η καγκελάριος.
 Επισημαίνει δε ότι η βοήθεια που δίνεται στη χώρα είναι «και προς

ΝΥΤ: "Το κούρεμα θα ήταν πιο αποτελεσματικό"


 Το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας, υποστηρίζει με σημερινό, κύριο άρθρο της, η εφημερίδα New York Times, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό που συμφωνήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες.

Επιτυχής δοκιμή του πρώτου ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του πρώτου ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους στην νότιο Γαλλία. Το “nEUROn” όπως ονομάζεται κατασκευάστηκε από την εταιρία Dassault Aviation σε συνεργασία με πολλές άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίας ανάμεσά τους και η ελληνική ΕΑΒ. 


Το αεροσκάφος ολοκλήρωσε μια πτήση διάρκειας 25 λεπτών πάνω από αραιοκατοικημένες περιοχές της Γαλλίας συνοδευμένο από ένα μαχητικό Rafale. 

«New York Times»: Θετική μεν η συμφωνία για την Ελλάδα αλλά ανεπαρκής

Το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας, υποστηρίζει με σημερινό, κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «New York Times», αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό που συμφωνήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες.

«New York Times»: Θετική μεν η συμφωνία για την Ελλάδα αλλά ανεπαρκής
Όπως επισημαίνεται, στη συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες.

Έκκληση Νταβούτογλου για συνεργασία Τούρκων και Αράβων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τις αραβικές χώρες να ενώσουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, αρχής γενομένης από το παλαιστινιακό ζήτημα και τη συριακή κρίση.


"Η τουρκο-αραβική συνεργασία και αλληλεγγύη θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη λύση των κρίσεων στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο Νταβούτογλου ενώπιον αντιπροσώπων 21 χωρών, ανάμεσά τους 12 υπουργοί Εξωτερικών, σε τουρκο-αραβικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Video said to show Syrian rebel executing unarmed prisoners


This video, posted to YouTube on Thursday after the Syrian Internet blackout went into effect, has been viewed thousands of times and drawn wide attention from Syria-watchers. Reuters says the video “appears to have been filmed by a Syrian rebel who points the camera along the barrel of his gun as he shoots 10 unarmed prisoners.”

Economist: Ο λύκος (ΔΝΤ) που έγινε ...αρνάκι

Το ΔΝΤ έχει μετεξελιχθεί από το υπέρτατο "φόβητρο", στον πιο σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας, εκτιμά ο Εconomist. Την ίδια ώρα η Γερμανία επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η σημασία της απόφασης της Δευτέρας και η ανάγκη για να διαβεί η Ευρώπη τον Ρουβίκωνα.




Όταν πριν από δύο χρόνια η Γερμανία επέμεινε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην διάσωση της Ελλάδας, πολλοί ανησυχούσαν για μια "αμερικάνικη εισβολή" στα τεκταινόμενα της Ευρώπης. 

Moody's: Υποβάθμισε τους ευρω-μηχανισμούς στήριξης

Tον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1 υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης, στις 19 Νοεμβρίου, της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Moody's: Υποβάθμισε τους ευρω-μηχανισμούς στήριξης
Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση αυτή με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών. Η κίνησή του αυτή, που από πολλούς ήταν αναμενόμενη, δεν αποκλείει στο μέλλον να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις.

Europe's youth job crisis

Youth unemployment rates in some EU countries are scandalously high. Many EU countries are hoping to copy the success of the German apprenticeship system. Although countries should be encouraged to learn from each other, there is no one-size-fits-all solution to the job crisis. And many measures will not bite until growth returns. 

Europe's youth job crisis


Unemployment among young people has always been higher than general joblessness but the economic crisis has widened the gap further. According to Eurostat, 22 per cent of 15-24 year-olds in the EU are unemployed. In those countries hardest hit by the crisis, such as Greece and Spain, the rate is 50 per cent. 

North Korea says it will launch a long-range rocket between Dec. 10 and Dec. 22

North Korea said Saturday it will launch a long-range rocket between Dec. 10 and Dec. 22, a move likely to heighten already strained tensions with Washington and Seoul ahead of a South Korean presidential election on Dec. 19.

DigitalGlobe via 38 North, File/Associated Press - FILE - This Monday Nov. 26, 2012 file satellite image provided by DigitalGlobe and annotated by 38 North, the website of the U.S.-Korea Institute at Johns Hopkins School of Advanced International Studies, shows the Sohae Satellite Launch Station in Cholsan County, North Pyongan Province, North Korea. North Korea said Saturday, Dec. 1, 2012 it will launch a long-range rocket 

This would be North Korea’s second launch attempt under leader Kim Jong Un, who took power following his father Kim Jong Il’s death nearly a year ago. The announcement comes several weeks after President Barack Obama was elected to a second term in the United States and ahead of his January inauguration.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΜΙΤ Οι τέσσερις Ελληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Τέσσερις αρχαίοι Ελληνες βρίσκονται στη λίστα του ΜΙΤ με τις προσωπικότητες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Οι τέσσερις Ελληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο
Μπορεί να έζησαν πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, όμως το όνομα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρχιμήδη και του Σωκράτη, που έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες, είναι μεταξύ των κορυφαίων λημμάτων στη δημοφιλέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia.

Χ.Κλίντον: Εμπόδιο στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις η επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε το ισραηλινό σχέδιο οικοδόμησης νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς, τονίζοντας ότι αποτελεί εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.


"Θέλω να επαναλάβω πως αυτή η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες-έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως οι δραστηριότητές του επέκτασης των εβραϊκών οικισμών καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», τόνισε η κ.Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον παρουσία των ισραηλινών υπουργών Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αλλά και πολλών αμερικανών ανώτατων αξιωματούχων.