Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

In Germany, legacy of Stasi puts different perspective on NSA spying

German officials have been quick to ascribe the fury of their citizens over U.S. spying to their own history with the excesses of the surveillance state. But victims of the fearsome Communist East German secret police say: Not so fast.
Video: Before the Berlin Wall fell in 1989, East Germany jailed thousands for crimes against the state, including distributing banned books. We introduce you to one former prisoner and how he exacted some small revenge years later.
Allegations that the National Security Agency kept tabs on Chancellor Angela Merkel’s cellphone communications have threatened counterterrorism cooperation, a major trade deal and good relations between the longtime allies. Popular distrust of the United States also is widespread.

ΟΟΣΑ: Βλέπει αγκάθια στην παγκόσμια ανάπτυξη


Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε επί τα χείρω τις έως τώρα προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, «σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων για πολλές αναδυόμενες χώρες (οικονομίες)» και ιδιαίτερα την Βραζιλία και την Ινδία.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ εφέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο, 3,6% το επόμενο έτος και 3,9% το 2015. οι αντίστοιχες προηγούμενες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ήταν: 3,1% για το 2013 και 4,0% για το 2014.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Νταβούτογλου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας».

Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), καλώντας όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος.

Μεγάλη αύξηση (17,3%) στα τουριστικά έσοδα και το Σεπτέμβριο

Διεύρυνση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε η ελληνική οικονομία κατα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μεγάλη αύξηση (17,3%) στα τουριστικά έσοδα και το Σεπτέμβριο
Σημαντική συνεισφορά στη διεύρυνση του πλεονάσματος είχε η αύξηση των τουριστικών εσόδων.

"Νέα τάξη" στον τομέα της ασφάλειας στον Κόλπο

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κρατών του Κόλπου –συμπεριλαμβανομένων των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- για την κατάσταση της σχέσης τους με τις ΗΠΑ και την αμερικανική δέσμευση για ασφάλεια στην περιοχή. Οι ανησυχίες για επιδράσεις μιας αμερικανικής στροφής στην Ασία έχουν επιδεινωθεί από την προοπτική μιας αμερικανό-ιρανικής προσέγγισης και διαφορετικών απόψεων για την μετάβαση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.




Τον προηγούμενο μήνα το IISS στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια συνάντηση με τίτλο The Gulf States:Between a Shaken Middle Eastern Order and US Policy, στην οποία η Emile Hokayem του IISS για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και ο Frederic Wehrey, συνεργάτης στο Carnegie Endowment για τη διεθνή ειρήνη, συζήτησαν τα γεωπολιτικά θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου.

Πυρηνικά δίκαια και άδικα

Κρίνοντας από τις αναφορές στον Τύπο, ο πιο πρόσφατος γύρος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αντιπαλεύει με το ζήτημα του κατά πόσον η Ισλαμική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διασποράς (NPT) [πυρηνικών όπλων] στην οποία το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι αυτό το εσωστρεφές ερώτημα αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την υψηλή διπλωματία. Στο κάτω-κάτω, κάθε συμφωνία που θα πετύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είτε θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου είτε όχι. Το αν έχει το δικαίωμα να το πράξει φαίνεται σημειολογικό.
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2013. (Courtesy Reuters)

Στην πραγματικότητα, το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο ήταν στο επίκεντρο των πυρηνικών διαπραγματεύσεων την τελευταία δεκαετία, και αξίζει την κεντρική θέση του στις σημερινές συνομιλίες. Βάζοντας στο πλάι θέματα νομικής θεωρίας, το δικαίωμα εμπλουτισμού έχει γίνει μια περίληψη για το πραγματικό κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις - εάν το Ιράν θα έχει την δυνατότητα να διατηρήσει μια επιλογή πυρηνικών όπλων ως μέρος ενός πυρηνικού προγράμματος που θα εξελίσσεται σύμφωνα με διεθνείς διασφαλίσεις.