Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Με το Λιμενικό στη Λέσβο κυνηγώντας δουλεμπόρους

Οι δουλέμποροι αποκαλούν «ποτάμι» τη θάλασσα που χωρίζει το Δικελί της Τουρκίας από τη Λέσβο. Η απόσταση είναι μόλις οκτώ ναυτικά μίλια, όμως, για να κάνουν τον διάπλου να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος, λένε στους μετανάστες ότι διασχίζουν όχι ανοικτή θάλασσα, αλλά «το ποτάμι».
Και με 6 μποφόρ τα κυκλώματα από Τουρκία στέλνουν, συνήθως βράδυ, τις βάρκες στην Ελλάδα. Εάν είναι ημέρα, περιπολικά του Λιμενικού μπορεί να τις εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους λαθρομετανάστες σε κέντρο κράτησης.




Το κόστος του διάπλου για κάθε παράνομο μετανάστη κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 δολάρια. Χίλια δολάρια «εισιτήριο» καταβάλλουν όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με μικρή φουσκωτή βάρκα μήκους 5 - 6 μέτρων, στοιβαγμένοι με άλλους 30 ή 40 αλλοδαπούς. Χρέη οδηγού εκτελεί ένας από τους διακινούμενους, αφού πρώτα οι δουλέμποροι του δείξουν πώς να χειριστεί την ισχύος έως 10 ίππους μηχανή. Το δρομολόγιο εκτελείται κατά κανόνα στη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 3 και 6 π.μ., κατά προτίμηση όταν πνέει βοριάς, καθώς το ρεύμα ευνοεί την κίνηση της βάρκας προς τις ακτές της Μυτιλήνης. Και η χρήση σωσιβίου απαγορεύεται γιατί περιορίζει τη χωρητικότητα στο όποιο σκάφος...

Οι Εσθονοί αρχικατάσκοποι

«Πιάσαμε τέσσερις “τυφλοπόντικες” τα τελευταία πέντε χρόνια», μου είπε ο πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, μετά από μια πρόσφατη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Ταλίν. «Αυτό σημαίνει ότι είτε είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ με πρόβλημα κατασκοπίας είτε είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που κάνει κάτι γι 'αυτό».
Ο ορίζοντας της παλιάς πόλης τού Ταλίν στην Εσθονία. (Courtesy Reuters)

Τα αυτο-συγχαρητήρια δεν ήταν κάτι καινούργιο για τον διάσημο για την φλυαρία του Ilves, αλλά ήταν κάτι πλήρως δικαιολογημένο. Το μικρό κράτος τής Βαλτικής, από παλιά ένας από τους κύριους στόχους τού Κρεμλίνου, είχε μια στιγμή δικαίωσης. Στην τελευταία δεκαετία, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει συστηματικά τον εναέριο χώρο του, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ασκήσεις αντιτρομοκρατίας ως πρόσχημα για μια ψευδο-εισβολή στο εδάφός του και μια διαβόητη σειρά από κυβερνοεπιθέσεις το 2007 που σχεδόν σίγουρα προέρχοντο από χάκερ τού Κρεμλίνου και υποβάθμισε τις ψηφιακές υποδομές τής χώρας.