Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Israel downs drone flying from Lebanon

An unmanned aircraft that was approaching Israel on Thursday from the coast of Lebanon was shot down by an Israeli fighter jet over the Mediterranean Sea, about six miles from the northern Israel port of Haifa.
Ariel Schalit/AP - An Israeli navy ship and an Israeli air force helicopter search for wreckage from a downed drone in the Mediterranean Sea.

It was the second time in the past seven months that Israeli airspace was penetrated by a drone. A senior government official, who spoke on condition of anonymity because the incident is under investigation, described it as a serious breach, saying such unmanned aircraft are intended to search for possible targets, probe defenses or create a provocation.

Συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Μπαχρέιν

Πριν από την Αραβική Αφύπνιση, ίσως ο μόνος λόγος για τον οποίον οι ξένοι λάμβαναν υπόψη το Μπαχρέιν ήταν το ετήσιο Grand Prix της χώρας. Ως εκ τούτου, μετά το ξέσπασμα του επαναστατικού πυρετού στο Μπαχρέιν το 2011 και την επακόλουθη καταστολή του κράτους, η αντιπολίτευση της χώρας έχει πιέσει σκληρά τους διοργανωτές και τους χορηγούς του ετησίου F1Grand Prix να αποσύρουν την υποστήριξή τους και να ακυρώσουν τον αγώνα. Η ώθηση αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών αντίστασης κατά της ευρείας κυβερνητικής και εμπορικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν στον απόηχο της καταπνιγμένης εξέγερσης στη χώρα.

Εκτός από τις παράλογες αερολογίες του επικεφαλής της F1, Bernie Ecclestone, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των πολωμένων ομάδων της χώρας και τη σταθερή οργή και την τεκμηρίωση των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν, το εάν οι διαμαρτυρίες θα προκαλέσουν εκ νέου τη διεθνή προσοχή στην τρέχουσα πολιτική κρίση της χώρας δεν είναι σαφές. Η κυβέρνηση συνέχιζε τις εντατικές έρευνες και τις συλλήψεις πριν από την εκδήλωση την Κυριακή, αλλά οι ομάδες νεολαίας της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν έχουν δεσμευτεί να διαμαρτυρηθούν δημοσίως και εντόνως. Και δικαίως το πράττουν, αφού η κυβέρνηση του Μπαχρέιν μπλοκάρει επιτυχώς τον ξένο Τύπο και τους παρατηρητές που δεν υποστηρίζουν πλήρως τη μοναρχία, θα είναι μια σπάνια ευκαιρία για την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να επισημάνει τον αγώνα της.

Κ.Άστον: Η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν σημαίνει αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και επισήμανε ότι η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο.
Αστον: Η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν σημαίνει αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία
"Η συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Σημαίνει - στην πραγματικότητα - ότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει τη νομική εξουσία σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Νίκολιτς: «Γονατίζω και ζητώ να συγχωρεθεί η Σερβία για τη Σρεμπρένιτσα»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε «γονατιστός» συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, που πραγματοποιήθηκε από τις σερβικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995 και έχει χαρακτηρισθεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξης η οποία θα μεταδοθεί στις 7 Μαΐου από τη δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας (BHT).


"Γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Νίκολιτς.

Τα τελευταία σύνορα της εξορυκτικής βιομηχανίας Η υπόσχεση – και το ρίσκο – των ορυκτών πόρων της Μογγολίας

Η Μογγολία είναι το τελευταίο σύνορο της εξορυκτικής βιομηχανίας. Η χώρα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη με μεγάλα παρθένα κοιτάσματα ορυκτών που έχουν απομείνει στον κόσμο. Η καλύτερη - και ίσως η μοναδική της - ελπίδα για ευρεία οικονομική ανάπτυξη έγκειται στην πρόσληψη ξένων εργατών ορυχείων ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πόρων αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι ήταν τόσο δύσκολο για την ηγεσία της Μογγολίας να συνεργαστεί με τις ξένες εταιρείες εξόρυξης, που η όλη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας τέθηκε σε κίνδυνο.
Ένας εργαζόμενος κοιτάζει προς τις εγκαταστάσεις του Oyu Tolgoi. (David Stanway /Reuters)

Το ορυχείο Oyu Tolgoi, η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Μογγολίας, έχει αποτελέσει πείραμα για όλες τις ξένες επενδύσεις στην χώρα. Πρόκειται για μικτά κοιτάσματα χαλκού και χρυσού που αναπτύσσονται από την Rio Tinto, την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο. Η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει παρά μετά από λίγους μήνες, αλλά ακόμη και στα προπαρασκευαστικά στάδια, οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Oyu Tolgoi το παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης που κατέγραψε η Μογγολία το 2011 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 17.3%, καθώς κατέφθαναν προμηθευτές και εργολάβοι διαχέοντας οφέλη σε όλη την ευρύτερη οικονομία. Όταν καταστεί πλήρως επιχειρησιακό, το ορυχείο θα καθορίζει το 1/3 του ΑΕΠ της Μογγολίας. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία έρευνας και προετοιμασίας ωστόσο, η πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το μερίδιό της από τα κέρδη, και η Rio Tinto απειλεί να κλείσει το ορυχείο.

ECB says ditching austerity would not help euro zone

(Blank Headline Received)


BRUSSELS/FRANKFURT (Reuters) - ECB policymakers rebuffed suggestions that Europe should ease up on austerity and said that while the central bank has room to cut interest rates, such a move would not necessarily help the economy much.

Η Ε.Ε. εγκαινίασε τη νέα πλατφόρμα για τη φοροδιαφυγή

Αγροτικές Ειδήσεις

Στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα.

Wall Street Journal: Πώς χτίζεται η στρατηγική Μέρκελ – Το άγνωστο παρασκήνιο για την Ελλάδα Πηγή: Wall Street Journal: Πώς χτίζεται η στρατηγική Μέρκελ – Το άγνωστο παρασκήνιο για την Ελλάδα |

Wall Street Journal: Πώς χτίζεται η στρατηγική Μέρκελ – Το άγνωστο παρασκήνιο για την Ελλάδα


H Wall Street Journal, με βάση συνεντεύξεις από 17 Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναλύει τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κρίσης από την Ανγκελα Μέρκελ. Αποκαλύπτει άγνωστο παρασκήνιο Μέρκελ-Σαμαρά και εξηγεί τι σημαίνει το «μολυσμένο πόδι» της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα.

Former Israeli Intelligence Chief: Iran Has Already Crossed Israel’s Red Line

netanyahu red line

On Tuesday retired Israeli Maj. Gen. Amos Yadlin said Iran has essentially crossed the "red line" set by Israel for its nuclear activity, Gavriel Fiske of The Times of Israel reports.

Ex-CIA Analyst Tells Us The 'Real' Reason Israel Wants To Strike Iran

Ehud barak
For months senior Israeli officials have said the "window of opportunity" for attacking Iran's nuclear facilities is "before the U.S. presidential election in November" because Iran's nuclear facilities will soon be in fortified underground bunkers out of the reach of Israeli bombs. 

Chechen leader on Boston suspects: 'Seek the roots of evil in America'


Chechnya's pro-Russian strongman leader Ramzan Kadyrov has just posted a statement about the Boston marathon bombing suspects on Instagram, his social media outlet of choice. Here's the Google-translated version: 

FT: Το Βερολίνο πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει μια ευρωπαϊκή Γερμανία

Από μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κανείς ότι η αδυναμία της Γαλλίας αντιμετωπίζεται με ήρεμη ικανοποίηση από τη Γερμανία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φρανσουά Ολάντ στη χώρα του δεν τον αφήνουν να αμφισβητήσει τις οικονομικές συνταγές του Βερολίνου. Η πολιτική της Ευρωζώνης, όμως, είναι πιο πολύπλοκη από αυτό. Η αδυναμία της Γαλλίας αποτελεί πρόβλημα για τη Γερμανία.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί γερμανοί αξιωματούχοι μιλούν με συγκατάβαση για τον Ολάντ, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από τριάντα χρόνια ο Φρανσουά Μιτεράν είχε σπαταλήσει δύο χρόνια σε μια μάταιη προσπάθεια να αμφισβητήσει την οικονομική ορθοδοξία. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, όμως, αναγνωρίζουν ότι η Άγγελα Μέρκελ έχει ανάγκη τον γαλλογερμανικό άξονα. Μια αδύναμη Γαλλία έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η Γερμανία ως ο κακός ηγεμόνας της Ευρώπης. Και οποιοσδήποτε γνωρίζει λίγη ευρωπαϊκή ιστορία ξέρει ότι αυτό μόνο δεινά μπορεί να φέρει στη Γερμανία.