«Η θέση της Μέρκελ αρχίζει να διαβρώνεται». Κάτω από αυτόν τον οκτάστηλο τίτλο η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενούσε, την περασμένη Τετάρτη, εκτεταμένη ανάλυση του κορυφαίου αρθρογράφου της για ευρωπαϊκά θέματα, Ιαν Τέιλορ. Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, «το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και το πιο θερμό μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης», υποδεικνύει ότι η γερμανική συνταγή «δεν λειτουργεί», σημειώνει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας την εκτίμηση του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ: «Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν από μόνες τους μια αδιαμφισβήτητη ήττα της Μέρκελ και της στρατηγικής της, που επενδύει στη λιτότητα για να διασώσει το ευρώ».
Οι κριτικές φωνές απέναντι στην Αγκελα Μέρκελ καθόλου δεν σημαίνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει να απομονωθεί εντός της Ε.Ε. Ακόμη και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει πιο μακριά από το σημείο εκείνο που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως γέφυρας Βορρά - Νότου μέσα στην Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να εξοργίζει το Βερολίνο.
Δύο ημέρες νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα New York Times θεωρούσε, σε άρθρο της, ότι το 2015 θα είναι «χρονιά πολιτικής αβεβαιότητας για την Ευρώπη», εκτιμώντας ότι τον ελληνικό «σεισμό» ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι, με διαφορετικά επίκεντρα. «Να περιμένετε το απροσδόκητο το 2015, από τη Βρετανία μέχρι τη Φινλανδία και από τη Δανία μέχρι την Ισπανία, όπου οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες ύστερα από χρόνια οικονομικής κρίσης, πτώσης του πραγματικού εισοδήματος και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες... Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, που κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό της ηπείρου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αιμορραγούν προς όφελος των λαϊκιστών και στις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος».