Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε... μια κλωστή

Από μία... κλωστή κρέμεται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), το πλεόνασμα επάρκειας ισχύος είναι μόλις 1 Γιγαβάτ και στα επόμενα δύο με τρία χρόνια αυτό θα μηδενιστεί.

Χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο
Χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο
Μάλιστα, χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος περίπου 2 Γιγαβάτ.

Το Euromaidan από την Ουάσιγκτον

Οι διαμαρτυρίες Euromaidan βρίσκονται σε εξέλιξη για σχεδόν δύο μήνες τώρα, με τους περίπου 500-2.000 διαδηλωτές να έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα στην πλατεία και τις κυριακάτικες συγκεντρώσεις, οι οποίες έχουν προσελκύσει, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτές οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, έχουν εξελιχθεί σε εβδομαδιαία βάση, αντιδρώντας στις συγκεκριμένες εξελίξεις και εκφράζοντας περαιτέρω απαιτήσεις. Η έλλειψη μια ενιαίας ηγεσίας καθώς και το εύρος των αιτημάτων έχει οδηγήσει πολλούς στο να αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να επηρεάσουν την αλλαγή.



Οι πρόσφατες προσπάθειες να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, με την χρήση νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, του έργου των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και τον ακτιβισμό των εκατοντάδων οργανώσεων των πολιτών, απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα μια έκρηξη βίας στους δρόμους του Κιέβου. Μια πολύ αργοπορημένη και μέτρια προσφορά κατανομής της εξουσίας από τον Πρόεδρο Viktor Yanukovych, απορρίφθηκε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ξέσπασε οργή μεταξύ των διαδηλωτών του Euromaidan οι οποίοι αποσαφήνισαν τα αιτήματά τους. Η απόρριψη της προσφοράς αυτής από τους ίδιους τους διαδηλωτές έδειξε ότι μια διακοσμητική αλλαγή με το διορισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης στα αξιώματα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή πρωθυπουργού δεν θα είναι αρκετή, ακόμη κι αυτή η αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει ξανά την Ουκρανία σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία. Κατέστησε σαφές ότι το κίνητρο  που εμπνέει τους διαδηλωτές να στέκονται στο τσουχτερό κρύο είναι κάτι πολύ βαθύτερο από ό, τι μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί το Ισραήλ φοβάται τόσο πολύ: Το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η βόμβα

Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι η πρόσφατη συμφωνία της με το Ιράν θα κάνει τη Μέση Ανατολή πιο σταθερή. Αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανό και το αντίθετο αποτέλεσμα. Για το Ισραήλ, ιδίως, η συμφωνία είναι κακός οιωνός - όχι λόγω των όσων σημαίνει για την προοπτική τού Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά εξαιτίας αυτών που πολλοί φοβούνται ότι σημαίνει για την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ. Εκτός από την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν είναι καλή, οι Ισραηλινοί υποπτεύονται ότι η επιδίωξή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί το τέλος τής βαθιάς εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή, στην οποία το Ισραήλ από καιρό βασιζόταν για να βγαίνει από την απομόνωσή του. Χωρίς το αμερικανικό δίχτυ ασφαλείας, το Ισραήλ θα μπορούσε τώρα να αψηφήσει τις προσδοκίες των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασχοληθεί με τις αναδυόμενες απειλές προληπτικά, δυσανάλογα, και εντελώς μονομερώς.
Ισραηλινοί κοιτάζουν τα μαχητικά τής πολεμικής τους αεροπορίας να πετούν σε σχηματισμό στην διάρκεια εορτασμών για την Ημέρα τής Ανεξαρτησίας, στις 26 Απριλίου 2012. (Nir Elias / Reuters)

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλές. Η συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο, ο ακρογωνιαίος λίθος τής ασφάλειας του Ισραήλ στα τελευταία 30 χρόνια, επέζησε μέσα από μια περίοδο αβεβαιότητας κατά την ισλαμιστική διακυβέρνηση στην Αίγυπτο και τώρα διαφυλάσσεται για μια ακόμη φορά από μια αιγυπτιακή στρατιωτική κυβέρνηση που μοιάζει αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία. Η ειρήνη με την Ιορδανία φαίνεται τόσο ανθεκτική όσο ποτέ, και ανατολικότερα, το Ιράκ βρίσκεται δεκαετίες μακριά από το να ξαναχτίσει έναν αρκετά ισχυρό στρατό ώστε να απειλήσει το Ισραήλ. Τα γεγονότα στην Συρία είναι ακόμη πιο επωφελή. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, απογυμνωμένος από χημικά όπλα – την φτωχική απάντηση στο εντυπωσιακό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ - φαίνεται πιθανό να επιβιώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα του. Τα Υψώματα του Γκολάν, υπό τον έλεγχό του, πιθανώς θα παραμείνουν ήσυχα, και θα περάσει πολύς καιρός πριν ο συριακός στρατός μπορέσει να απειλήσει το Ισραήλ.

NSA: Το 2014 θα γίνουν πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις στα Βαλκάνια

«Οι Αμερικανοί βλέπουν  εθνικές αναταράξεις στα Σκόπια»

Ιανουάριος 30, 2014.

Ο  James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ- NSA,  δήλωσε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις κατά το 2013, στα Δυτικά Βαλκάνια, φέτος η περιοχή θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από βαθιές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.

The Danish Government Nearly Collapsed Today Over A Deal With Goldman Sachs




Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt is the first female prime minister in Denmark's history.

Denmark's government is in turmoil after the Socialist People's Party (SF) quit the ruling coalition over a deal with Goldman Sachs, Lars Eriksen of the Guardian reports.

World Citizen: U.S.-Saudi Ties Go From Bad to Worse


For almost 70 years, the foundation of Saudi Arabia’s foreign policy rested on the kingdom’s relationship with the United States. America guaranteed Saudi security during a famous 1945 meeting between President Franklin Delano Roosevelt and King Abdulaziz ibn Saud aboard the USS Quincy in the Suez Canal. That commitment had stood the test of history.

EU Justice Commissioner attacks European 'hypocrisy' on spying


EU Justice Commissioner attacks European 'hypocrisy' on spying
Photo: EPA

Some EU countries that have criticized US cyber surveillance are "hypocritical" as they themselves are failing to protect citizens' private information, the European Union's top justice official said on Tuesday. Justice Commissioner Viviane Reding - a critic of the data gathering exposed by former US spy contractor Edward Snowden - said she was seeking more legal assurances from Washington but urged European countries to improve their own behavior.

In China, the Coolpad Is Hotter Than Apple's iPhone





HONG KONG— Apple Inc. AAPL +0.05% and Samsung Electronics Co. 005930.SE -0.23% are the dominant smartphone brands in the U.S. and in many other parts of the world. But in China, the world's biggest smartphone market, there isn't a clear winner yet. 

African demographic explosion to affect Med, Istat says




(ANSAmed) - ROME, JANUARY 29 - Africa's population is a demographic bomb waiting to explode, national statistics bureau Istat President Antonio Golini said Wednesday.

Universal Health cover:Crucial negotiations at the United Nations



by Mathilde Bouyé and Jean-Michel Severino
 
The Millennium Development Goals (MDGs) agreed by the United Nations in 2000 (1) have made an unprecedented contribution to the fight against poverty. But with the 2015 deadline approaching, and in spite of significant progress, the MDGs are a long way from being achieved. Worldwide, 1.2 billion people still live on less than $1.25 a day. The MDGs that remain furthest from being reached include the targets on child and maternal health (MDGs 4 and 5) and transmissible diseases (MDG 6).