Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Λιγότερη κατασκοπεία ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Περιορισμούς στη δράση των μυστικών υπηρεσιών εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι στο εξής απαγορεύει, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, την κατασκοπεία σε βάρος των ηγετών των φιλικών και συμμαχικών χωρών και ότι θέτει περιορισμούς στη συλλογή και τη φύλαξη δεδομένων.
Σε μια αναμενόμενη ομιλία, μήνες μετά τις αποκαλύψεις του πρώην σύμβουλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και το κύμα αντιδράσεων σε διεθνικό επίπεδο για τον Αμερικανό “Μεγάλο Αδελφό”, ο Ομπάμα τόνισε ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αντιληφθούν πλήρως οι ΗΠΑ τι ζημιά προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του.

Το... έπος του South Stream συνεχίζεται

Στο τέλος του Ιανουαρίου θα δούμε άλλη μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας και οι εντάσεις, ήδη, αυξάνονται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Vladimir Chizhov, πρεσβευτής της Μόσχας στην ΕΕ,  υποστήριξε χωρίς περιστροφές ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από έξι κράτη-μέλη συν την Σερβία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream δεν τίθενται προς αναθεώρηση. Οι Βρυξέλλες ήταν που έπρεπε να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους σύμφωνα με τις διακυβερνητικές συμφωνίες (IGAs) και όχι το αντίστροφο. Αυτή είναι μια ευθεία πρόκληση για τον Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger.



Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Oettinger δήλωσε πως οι εν λόγω συμφωνίες παραβιάζουν  τη νομοθεσία της ΕΕ (η οποία ισχύει, επίσης, για τη Σερβία, χάρη στη Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα ) και απείλησε με διαδικασίες επί παραβάσει. Στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Σερβία, και τους έδωσε εντολή να επαναδιαπραγματευθούν τις IGAs σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Αυτό περιλαμβάνει, κατά πρώτο και κύριο λόγο, την πρόσβαση τρίτων στο South Stream, αλλά και τις δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις υπεργολαβίας σε σχέση με την κατασκευή. Η κατηγορηματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο των μελών της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η οποία όχι μόνο είχε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ίδρυση μιας κοινής εταιρείας , αλλά ήταν επίσης πρόθυμη να ξεκινήσει τις εργασίες για το έργο. Αλλά τώρα φαίνεται ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να αγωνιστεί  για λογαριασμό της Gazprom. Το επόμενο επεισόδιο στο έπος θα διαδραματιστεί την Παρασκευή, όταν ο Oettinger θα συναντηθεί με τον υπουργό ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak.

Το ουσιώδες πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας

Πέρυσι, ήταν σχεδόν αδύνατο να μην πετύχει κανείς πρωτοσέλιδα που διακήρυτταν την επερχόμενη ενεργειακή επανάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη τού αμερικανικού Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, χάρη στην άνθηση της παραγωγής από σχηματισμούς σχιστολιθικού φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σχεδόν ενεργειακά αυτάρκεις έως το 2015, ξεπερνώντας την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία στην παραγωγή ενέργειας. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται σαν άσχημα νέα για την Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να δει την περιφερειακή και οικονομική της επιρροή να φθίνουν και την από δεκαετίες οικονομική άνθηση της να φθάνει σε ένα τέλος.
Καμήλες κοντά σε πυλώνα ηλεκτρισμού, λίγο έξω από το Ριάντ. (Fahad Shadeed / Reuters)

Αλλά, το χρυσωρυχείο τού σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά ένα καλό πράγμα για το Ριάντ. Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι αγορές πετρελαίου έχουν βιώσει έντονες διακυμάνσεις τιμών, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πετρέλαιο από τις αναδυόμενες οικονομίες τής Ασίας. Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εσόδων τής Σαουδικής Αραβίας, οπότε οποιαδήποτε ταλάντευση των τιμών δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το βασίλειο. Οι απρόβλεπτες τιμές τού πετρελαίου και η κατάρρευση των εσόδων στις δεκαετίες τού 1980 και του 1990 έκαναν την Σαουδική Αραβία να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στην αβεβαιότητα. Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές και από ποικίλες πηγές, μεταξύ άλλων από σχιστόλιθο, θα βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των διακυμάνσεων. Τελικά, η αύξηση της προσφοράς θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί ένα σταθερό νέο κατώφλι τιμών για το πετρέλαιο, το οποίο τώρα εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 80 δολάρια ανά βαρέλι.