Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Στον αέρα» η ψήφιση της κουρέματος-Οι ισορροπίες

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο κυπριακό Κοινοβούλιο και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να αλλάξουν το διαγραφόμενο «όχι» στις αποφάσεις της Ευρώπης. 
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση. 
Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η απόρριψη του σχεδίου, καθώς θεωρείται δύσκολο να «μαζευτούν» 29 θετικοί ψήφοι μεταξύ των 56 συνολικών εδρών του κυπριακού Κοινοβουλίου. 

Στουρνάρας: Άμεσα οι τρεις κυπριακές τράπεζες υπό ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας - Κινεί τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Τ.τ.Ε.- Στο «παρά πέντε» απεφεύχθη το «κούρεμα» των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Πάντως, όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν πώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (ΣΣΕ), υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, για να αξιολογηθεί η απόφαση του Eurogroup και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις. Μάλιστα, ο κ., Στουρνάρας αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

O Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας

Με 137 θετικές ψήφους ο Πιέτρο Γκράσο, ο πρώην Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας.

Ο Γκράσσο είχε εκλεγεί γερουσιαστής με την κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Μισθό 250-300 ευρώ με λιγότερες ώρες εργασίας ζήτησαν 11 πολυεθνικές

Μισθό 250-300 ευρώ με λιγότερες ώρες εργασίας ζήτησαν 11 πολυεθνικές
Απαίτηση – σοκ, για νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των άνεργων νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, έβαλαν στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών που συναντήθηκαν με τον Κ. Χατζηδάκη.
Οι πολυεθνικές έθεσαν θέμα μείωσης του μισθού στα επίπεδα των 250-300 ευρώ για τους νέους ώστε να βελτιωθεί, όπως είπαν, η ανταγωνιστικότητα και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Greek's Radical Left: The Dangers of the Disaffected and the Unemployed


By Scott Stewart
In last week's Geopolitical Weekly, George Friedman discussed how the global financial crisis has caused a global unemployment crisis and how Europe has become the epicenter of that crisis. He also noted that rampant unemployment will give way to a political crisis as austerity measures galvanize radical political parties opposed to the status quo.

The Digital Universe in 2020: Big Data, Bigger Digital Shadows, and Biggest Growth in the Far East

Welcome to the “digital universe” — a measure of all the digital data created, replicated, and consumed in a single year. It’s also a projection of the size of that universe to the end of the decade. The digital universe is made up of images and videos on mobile phones uploaded to YouTube, digital movies populating the pixels of our high-definition TVs, banking data swiped in an ATM, security footage at airports and major events such as the Olympic Games, subatomic collisions recorded by the Large Hadron Collider at CERN, transponders recording highway tolls, voice calls zipping through digital phone lines, and texting as a widespread means of communications.

Γερμανός επιχειρηματίας αφήνει τους υπαλλήλους του να καθορίζουν τους μισθούς τους

Γερμανός επιχειρηματίας αφήνει τους υπαλλήλους του να καθορίζουν τους μισθούς τους

Στην επιχείρηση του Λαρς Φόλμερ καθορίζουν μόνοι τους οι υπάλληλοι τις αποδοχές και τις άδειές τους. Ο Φόλμερ είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vollmer & Scheffzyk, στην οποία απασχολούνται 25 εργαζόμενοι. 

FT: Cypriot bank deposits hit in €10bn bailout




International lenders agreed to a €10bn bailout of Cyprus early Saturday morning after 10 hours of negotiations, but the deal came only after convincing Nicosia to force depositors in Cypriot banks to contribute €5.8bn to the rescue, a first for any eurozone bailout.

NYT: Mr. Dijsselbloem declined to rule out taxes on depositors in other countries besides Cyprus - Cyprus bailout-

Yorgos Karahalis/Reuters
A rescue for Cyprus is seen as critical to the euro’s stability. The bailout includes a one-time tax on Cypriot bank deposits.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ανάσα από το Eurogroup στους «καλούς μαθητές»


Ως επιβράβευση των προσπαθειών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να εφαρμόζουν κατά γράμμα το πρόγραμμα ώστε να οδηγηθούν ξανά στις αγορές εκτιμάται η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να τους χορηγήσουν περισσότερο χρόνο, ώστε να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν συμφωνηθεί.

Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο – Πήγαν να σηκώσουν τα λεφτά και τα ATM’S δε λειτουργούσαν! – Θα έκλειναν 2 τράπεζες, λέει η κυβέρνηση


Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

ΚΥΠΡΟΣ: Χαμός με τις καταθέσεις – Διάγγελμα Αναστασιάδη


Με διάγγελμα εντός της ημέρας (το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί) θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος του νησιού κ. Νίκος Αναστασιάδης για τις εξελίξεις από το χθεσινό Eurogroup και την ανάγκη ψήφισης του νόμου κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

China’s new foreign team will reflect rising tensions with U.S., Japan

China has appointed two men to its top foreign policy positions who have devoted their careers to China’s relations with the United States and Japan, reflecting in part the rising tensions with both countries, according to former diplomats and foreign policy experts.
Vivek Prakash/Reuters - Yang Jeichi, China’s current foreign minister and former ambassador to the United States, is expected to be elevated to state councilor, the country’s highest-ranking official on foreign policy.

Saturday’s announcement elevated Yang Jiechi — China’s current foreign minister and former ambassador to the United States — to state councilor, the nation’s highest-ranking official on foreign policy, and made Wang Yi, former ambassador to Japan, the new foreign minister.

Ο Μπασέσκου φοβάται το βουλγαρικό σενάριο

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία παραθέτουν αποσπάσματα από την ομιλία που απηύθυνε στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ο Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου. Ο Ρουμάνος ηγέτης επιτέθηκε στους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία πιστεύεται ότι δυσφημίζουν την κυβερνητική γραμμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας.
Φωτογραφία: EPA
«Οι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές δηλώσεις μας επιστρέφουν πίσω. Πρέπει να πιστεύει ο λαός ότι ο μοναδικός δρόμος της χώρας είναι η Δύση», - δήλωσε με πάθος ο Πρόεδρος. Και ο επικεφαλής του Προεδρικού του Γραφείου προειδοποίησε ότι «στο φόντο της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Ευρώπη παρατηρείται διαδικασία «σοβιετοποίησης». Η Ρουμανία σήμερα πρέπει να επιδιώκει να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στους δυτικούς εταίρους».

Το δόγμα του Πούτιν

Πολλά στη ρωσική εξωτερική πολιτική σήμερα βασίζονται στην κοινή συναίνεση που αποκρυσταλλώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αναδυόμενη από τα συντρίμμια της σοβιετικής κατάρρευσης, αυτή η συναίνεση διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα - από τους φιλοδυτικούς φιλελεύθερους ως τους αριστερούς και τους εθνικιστές. Στηρίζεται σε τρεις γεωστρατηγικές επιταγές: ότι
- η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μια πυρηνική υπερδύναμη,
- μια μεγάλη δύναμη σε όλες τις πτυχές της διεθνούς δραστηριότητας, και
- η ηγεμόνας - η πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ηγέτιδα - της περιοχής της.
Η συναίνεση αυτή σηματοδοτεί μια γραμμή, πέρα από την οποία η Ρωσία δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να χάσει την αίσθηση της υπερηφάνειας της ή ακόμη και την εθνική της ταυτότητα. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική, επιβιώνοντας στην μετεπαναστατική αναταραχή και την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος από τον Μπόρις Γιέλτσιν στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μικρά "εμιράτα" στις ελληνικές θάλασσες

Στο δρόμο που άνοιξε ο ηγέτης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, βρίσκονται Άραβες κροίσοι που επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους «εμιράτο» σε κάποιο από τα πολυάριθμα προς πώληση ιδιωτικά ελληνικά νησιά. Υστερα από πολλά χρόνια, η πρώτη αγοραπωλησία νησιού, της Οξιάς, που έχει έκταση 4.200 στρέμματα και βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου, αποτελεί πραγματικότητα. Μάλιστα, ο γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα εμίρης έχει καταβάλει 3,5 εκατ. ευρώ για την αγορά ακόμα πέντε νησίδων στις Εχινάδες.



Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν, επίσης, το νησί Πάτροκλος στον Σαρωνικό, που ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου, και διατίθεται προς πώληση έναντι 150 εκατ. ευρώ, κατέχοντας τον «τίτλο» του πιο ακριβού ελληνικού νησιού, για το οποίο στο παρελθόν φερόταν να έχουν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας όχι μόνον Άραβες, αλλά και Ρώσοι.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Κύπρου

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.

ΦΩΤΟ: Council of the European Union
«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».

Οδυνηρή συμφωνία διάσωσης της Κύπρου: Μνημόνιο 10 δισ. και κούρεμα καταθέσεων

Σε μία δραματική συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κατέληξε το Eurogroup ύστερα από 10ωρες ταραχώδεις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Οδυνηρή συμφωνία διάσωσης της Κύπρου: Μνημόνιο 10 δισ. και κούρεμα καταθέσεων
Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου περίπου 10 δισεκατομμυρίων προς την Κύπρο και επιπλέον την άμεση άντληση ποσού 5,8 δισεκατομμυρίων μέσω κλιμακωτής φορολόγησης -κουρέματος- των καταθέσεων, μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.