Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ιταλία: Νίκη Μπερσάνι στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πορευτεί το επόμενο διάστημα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) καθώς ο νυν γενικός γραμματέας του επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, βάσει της καθαρής εικόνας που προκύπτει από τα exit poll.

Ιταλία: Νίκη Μπερσάνι στις εκλογές της Κεντροαριστεράς


Ο Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δημοφιλή δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι. Τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες των προκριματικών εκλογών δίνουν στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι τη νίκη με ποσοστό 61,5% έναντι 38,5% για τον Ματέο Ρέντσι.

World AIDS Day: China’s strange prejudice against AIDS patients

One of the purposes of World AIDS Day is to focus media attention on the global HIV/AIDS epidemic. But even though each country’s HIV situation is unique, the point of most news stories about the day is to highlight the struggles of HIV-positive individuals — not the perfectly healthy.
Click here to see more images from World AIDS Day: AFP/GETTY
AFP/GETTY
In China, the daily Dongguan Times ran a full-page spread Friday about a local HIV clinic with the following headline:

10 επιστημονικές θεωρίες που πρέπει να ξέρετε



Τι δηλαδή, επιστροφή στο σχολείο; Το ξέρουμε, κι εσείς σιχαινόσασταν τη φυσική, και ανυπομονούσατε να λήξει η μαθητική σας ιδιότητα για να μην ξανασχοληθείτε ποτέ με τους μαθηματικούς τύπους και τις εξισώσεις εκείνες, στις οποίες συμπτύσσονταν ολόκληροι τόμοι φυσικών νόμων και θεωριών. 

Εμείς, αυτή τη φορά, όμως, δεν θα σταθούμε στους μαθηματικούς τύπους. Γιατί, για να σας πούμε την αλήθεια, ούτε εμάς μας συγκινεί η διατύπωση «E=mc²» ή «F ισούται με…» και λοιπά και λοιπά. Αυτό που προσπαθούμε σε αυτό το δημοσίευμα είναι να αποδώσουμε με λίγα λόγια όσα κρύβουν αυτοί οι τύποι. Να μάθουμε το «ζουμί» δέκα… SOS επιστημονικών θεωριών, καθώς και την εφαρμογή τους στην σύγχρονη ζωή. Από την αρχή όλων και το «big bang» μέχρι την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και την σχετικότητα του Αϊνστάιν, ιδού δέκα επιστημονικές αποκωδικοποιήσεις που καθόρισαν τον τρόπο με τον οποία βλέπουμε πλέον το σύμπαν αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Foreign Policy: Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στα χέρια των BRICS. Ή μήπως όχι;


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χώρες BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και το νεότερο μέλος της ομάδας η Νότια Αφρική - είναι μεγάλες από οποιαδήποτε σκοπιά και αν το δει κανείς. Πράγματι, είναι σημαντικές. Σε όρους πληθυσμού, εδάφους και οικονομικού μεγέθους, οι διαστάσεις τους είναι εντυπωσιακές και ξεχωριστές. Μαζί, αποτελούν το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25 τοις εκατό του πλανήτη, και περίπου το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ελέγχουν ήδη περίπου το 43 τοις εκατό των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ το μερίδιό τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Φορολογικό "πόλεμο" στους διαδικτυακούς "κολοσσούς" κηρύσσει η Βρετανία


Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διερευνήσει τη δυνατότητα επιβολής ενόςνέου φόρου παγκόσμιας εμβέλειας στους διαδικτυακούς κολοσσούς, όπως ηGoogle ή η Amazon, προκειμένου να αυξηθεί η φορολογία αυτών των επιχειρήσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph. To βρετανικό υπ. Οικονομικών επιθυμεί να συνεργασθεί με αντίστοιχες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκειμένου να κλείσει την "τρύπα" που επιτρέπει στους διαδικτυακούς κολοσσούς να πληρώνουν μερικά εκατομμύρια φόρων την στιγμή που κερδίζουν δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο υπ. Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη το διορισμό ενόςσυμβουλίου που θα καθοδηγείται από έναν ειδικό σε φορολογικά ζητήματα προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή ενός νέου τέλους, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το βρετανικό τμήμα της Amazon έχει πληρώσει 2,3 εκατ. λίρες φόρους για πωλήσεις ύψους 7,1 δισ. λιρών, ενώ και η Google το 2011 πλήρωσε 6 εκατ. λίρες φόρους για 2,5 δισ. λίρες έσοδα στη Βρετανία.

The economist: More Greek myths The need to speak truth to weakness


WHEN the euro zone rescued Greece in 2010 Germany insisted on enlisting the IMF. Some worried about letting the Washington-based institution meddle in Europe. But Germany wanted the IMF as external enforcer, to impose rigour not only on Greece but also on the soft-hearted European Commission.
More than two years later, the enforcer has at times been Greece’s main helper. It has sought to ease the pace of austerity. And it has been at odds with Germany over the hitherto unthinkable: the need to write off some of the billions that Greece still owes. In a string of late-night meetings in Brussels, Christine Lagarde, the IMF’s boss, has injected some common sense into the latest rescue of Greece, finalised this week. Greece has been given more time to reach its budget targets, and the terms of euro-zone loans have been softened. For all the doubts about whether the latest numbers add up, something important has happened: the euro zone has come to accept that Greece cannot bear the burden of its debt, and that creditors will have to take losses.

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΟΣ ΓΚΟΡΟΣΤΙΕΤΑ Η ηρωίδα δήμαρχος που πολέμησε τους ναρκοβαρόνους

Δύο φορές στάθηκε παλικαρίσια απέναντι στις συμμορίες των καρτέλ και νίκησε, παρά τα σοβαρά της τραύματα και τη δολοφονία του συζύγου της.

Η ηρωίδα  δήμαρχος που πολέμησε τους ναρκοβαρόνους
Η τρίτη φορά, όμως, ήταν μοιραία. Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, η ηρωίδα του Μεξικού, όπως την αποκαλούσαν για τον αγώνα της εναντίον των καρτέλ και πρώην δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο στην Πολιτεία Μιτσοακάν, όπου δρα ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, έδωσε την τελευταία της μάχη, αυτήν τη φορά για να σώσει τη μικρή της κόρη από τα νύχια των ναρκέμπορων.

Ο Επίτροπος Μπαρνιέ “παγώνει” την απόφαση για την απαγόρευση τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο!




Η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (Remote Gambling Association – RGA) και η Ευρωπαϊκή Ενωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού(European Gamins and Betting Association – EGBA) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μη γνωστοποίηση των κανονισμών που, κατά την άποψή τους, θα επεκτείνουν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοιχηματισμό και θα επιφέρουν σκληρά μέτρα επιβολής, ενώ η συμμόρφωση της νέας ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ε. Ε. παραμένει αμφίβολη.

Mimicking Breivik in Poland

Poland's Internal Security Agency announced Nov. 20 that it had arrested "Brunon K," a chemistry professor at the Agricultural University in Krakow who allegedly planned to attack the lower house of the Polish parliament. The arrest came Nov. 9, just two days before Warsaw's annual Independence Day parade, which authorities believe could have been another target. During the arrest, authorities seized ammonium nitrate fertilizer, high-powered, military-grade explosive RDX and other bomb-making equipment. They also seized several hundred rounds of ammunition, a bulletproof vest and a pistol.

Presumably, the suspect in question is Dr. Brunon Kwiecien, who has published multiple chemistry papers at the Agricultural University in Krakow, according to a Polish academic directory. Kwiecien openly espoused anti-government views and accused the Polish government and the European Commission of tyranny. Specifically, he condemned the Anti-Counterfeiting Trade Agreement, which has angered Internet freedom activists in Europe.

«ΤΑΜΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ Απώλειες... κεφαλαίου για τον Κάμερον μετά 7 χρόνια

Από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε να δει το Συντηρητικό κόμμα της Αγγλίας ηγέτη να μακροημερεύει, όπως συμβαίνει με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα κλείνει επτά χρόνια στην ηγεσία των Τόρις.

Ο Ντ. Κάμερον παραμένει με μεγάλη διαφορά ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού. Ομως, η εικόνα του απειλείται, με αποτέλεσμα να υιοθετεί ολοένα και πιο συντηρητικές πολιτικές
Ο Ντ. Κάμερον παραμένει με μεγάλη διαφορά ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού. Ομως, η εικόνα του απειλείται, με αποτέλεσμα να υιοθετεί ολοένα και πιο συντηρητικές πολιτικές
Από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε να δει το Συντηρητικό κόμμα της Αγγλίας ηγέτη να μακροημερεύει, όπως συμβαίνει με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα κλείνει επτά χρόνια στην ηγεσία των Τόρις.

Αλλαγή του κλίματος ως προς το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανοίγει «νέες προοπτικές» για την αλλαγή του κλίματος στον τομέα των επενδύσεων, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στο 14ο Επενδυτικό Συνέδριο της «Capital Link», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων εταιριών, επισκέφθηκαν χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση με την ονομασία «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».