Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αδιάφορη η Άγκυρα Απέναντι στις Αξιώσεις της Ουάσιγκτον Αναφορικά με το Ιρανικό Αέριο


Οι όποιες νέες κινήσεις των ΗΠΑ για περιορισμό του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράν δεν θα απασχολήσουν την Άγκυρα, διότι η χώρα δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση δεσμεύεται μονάχα από διεθνείς συμφωνίες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, υποβαθμίζοντας έτσι την σημασία των αμερικανικών κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η Γερουσία εξετάζει την λήψη νέων μέτρων τα οποία θα επιχειρήσουν να δυσχεράνουν τις συναλλαγές Τουρκίας-Ιράν, στις οποίες η πρώτη πληρώνει σε χρυσό και η δεύτερη προμηθεύει φυσικό αέριο.
«Τα αμερικανικά μέτρα ισχύουν για τις ΗΠΑ», τόνισε ο Καγκλαγιάν, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Έχουμε υπογράψει διεθνείς συνθήκες Οι συμφωνίες αυτές είναι δεσμευτικές για εμάς Οι δηλώσεις της Ε.Ε. δεν είναι δεσμευτικές, καθώς δεν ανήκουμε σε αυτή», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλες.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα δικηγόρων και λοιπών φορέων για μη υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ


HomeImage
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα δικηγόρων και λοιπών φορέων με το οποίο ζητούσαν να ανασταλεί η υπαγωγή τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η υπαγωγή τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ειδικότερα, οι ως άνω αναφερθέντες φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η άρνηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) να εκδώσει την προβλεπόμενη αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας των Ταμείων τους καθώς και η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εκδώσει τη σχετική απόφαση. Το Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις καθώς, όπως υποστήριξε, τα Ταμεία τους έχουν ήδη ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο (ν. 4093/2012), το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή και έχει δημοσιευθεί από τις 12 Νοεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α τ.222/2012).

Επιστολή οργανώσεων στο Facebook για τις αλλαγές στον κανονισμό διαχείρισης δεδομένων

Επιστολή οργανώσεων στο Facebook για τις αλλαγές στον κανονισμό διαχείρισης δεδομένων

Επιστολή προς τον επικεφαλής του Facebook, Mark Zuckerberg, απηύθυναν δύο αμερικανικές οργανώσεις υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Η επιστολή αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές των κανονισμών διαχείρισης δεδομένων στο κοινωνικό δίκτυο και υπογράφεται από τις οργανώσεις EPIC (Electronic Privacy Information Center) και CDD (Center for Digital Democracy).

Στόχος των οργανώσεων είναι να πιέσουν το Facebook να αποσύρει τις ανακοινωθείσες αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση της δυνατότητας των χρηστών να ψηφίζουν για ζητήματα που αφορούν τροποποιήσεις στην πολιτική του δικτύου για τα δεδομένα των μελών.

Ο μηχανισμός της ψηφοφορίας εγκαινιάστηκε το 2009 και δομήθηκε με αρκετή επιμέλεια: οι εκάστοτε αλλαγές ανακοινώνονταν μέσω ενός μπλογκ και ήταν ανοικτές σε σχολιασμό, για περίοδο τριάντα ημερών. Αν περισσότεροι από 7.000 χρήστες σχολίαζαν τις αναρτώμενες προτάσεις, αυτές ετίθεντο σε ψηφοφορία στο σύνολο των χρηστών του δικτύου. 

Αποκαλύψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

To Associated Press εμφάνισε χθες δημοσίευμα, στο οποίο παρουσιάζεται - αποκαλύπτεται ένα νέο ιρανικό διάγραμμα που φανερώνει εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.



Ο George Jahn, συγγραφέας του δημοσιεύματος, γράφει:

«Το διάγραμμα διέρρευσε από αξιωματούχους μιας χώρας που είναι αντίθετη στο εν λόγω πυρηνικό πρόγραμμα και ζητά τον τερματισμό του, προτού κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα. Οι αξιωματούχοι του κράτους αυτού, παρέδωσαν το διάγραμμα με τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν ούτε εκείνοι, ούτε η χώρα τους».

Ο Jahn εξασφαλίζει την ανωνυμία όσων διέρρευσαν το διάγραμμα, μα ακόμα κι εκείνος παραδέχεται ότι είναι προκατειλημμένοι κατά του Ιράν.

To σύμπαν αναπτύσσεται όπως ο εγκέφαλος

Ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις που δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσεται με τρόπο ανάλογο με εκείνον του εγκεφάλου. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη του Σύμπαντος έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά με την ανάπτυξη του Internet αλλά και των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.



Παγκόσμιος νόμος
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι ορισμένοι βασικοί φυσικοί νόμοι ελέγχουν την ανάπτυξη μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων συστημάτων τα οποία ξεκινούν από την ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, επεκτείνονται στη λειτουργία και ανάπτυξη του Internet και των κοινωνικών δικτύων και φτάνουν
μέχρι την επέκταση των γαλαξιών.

Το National Geographic εκθέτει την Τουρκία σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο δημοσιογράφος του National Geographic, Conor Woodman, βρέθηκε στην Τουρκία, όπου και έπεσε θύμα των «κλοπών» που διαπράττουν οι ντόπιοι σε βάρος των τουριστών.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε την περιοχή  Beyoğlu στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρέστησε τον τουρίστα στα πλαίσια της εκπομπής του «Scam City».

Στα 14 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας

Στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ φθάνει το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι πολίτες, λόγω της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας, όπως τονίστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά-Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση».


Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος υπέδειξε με στοιχεία ότι για την άσχημη εικόνα του κράτους ευθύνονται η πολυνομία και η πολιτική αυθαιρεσία, όχι η εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις.
Μάλιστα, τόνισε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κλειδί των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο η ηλεκτρική διασύνδεση με Κρήτη

Η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, αναδεικνύεται ως διασύνδεση κλειδί για τις εξελίξεις στον άξονα Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για λογαριασμό της ΡΑΕ, με θέμα «Στρατηγική Μελέτη Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στην ΝΑ Ευρώπη και ο Κρίσιμος Ρόλος της Ελλάδας» και με συντάκτες τους Βίκτωρα Λεμπέση, Νίκο Σοφιανό, Κωστή Σταμπολή και Γιάννη Χατζηβασιλειάδη.


Οπως επισημαίνεται, πρέπει δε να αντιμετωπισθεί ως τμήμα του εθνικού συστήματος, αλλά και ως τμήμα του Ευρωπαϊκού διασυνδεδεμένου συστήματος που θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο την Κύπρο και το Ισραήλ.

Όσο για το κόστος της διασύνδεσης που υπολογίζεται σε 1-1,2 δισ. ευρώ, μπορεί άνετα να καλυφθεί σε 4 χρόνια, από τα τέλη για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλλει το σύνολο των καταναλωτών της χώρας.

«ΔΙΚΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ» Οργή στη Σερβία για την αθώωση των Κοσοβάρων του UCK

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς υποστήριξε ότι η στάση του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου για όσα έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνει περαιτέρω τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Οργή στη Σερβία για την αθώωση των Κοσοβάρων του UCK
Το δικαστήριο αυτό, στο οποίο οδηγήθηκαν μεταξύ άλλων ο Μιλόσεβιτς, ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς, σχηματίστηκε μόνο και μόνο «για να δικάσει τον σερβικό λαό», είπε ο εθνικιστής Σέρβος πρόεδρος σε δήλωσή του για την απόφαση.

Τί γέννησε τις εμπρηστικές δηλώσεις Μπερίσα

Τα νεανικά πάρτυ αποδεικνύονται συνήθως ενοχλητικά για τους γείτονες. Ακόμα και αν πρόκειται για το... πάρτυ γενεθλίων ενός νεαρού (με τα μέτρα της Ιστορίας) έθνους, όπως η Αλβανία, που εορτάζει τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της. 




Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλοςακύρωσε ως γνωστόν την προγραμματισμένη μετάβασή του στη γειτονική χώρα, λόγω των μεγαλοϊδεατικών δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού. Συγκριτικά, υπήρξε μάλλον τυχερός, διότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου δεν πρόλαβε να πράξει κάτι ανάλογο, αν και η πρωτεύουσά του περιλαμβάνεται επίσης στην κατά Μπερίσα “Μεγάλη Αλβανία”, η οποία απλώνεται “από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο και από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα”. 

Η Ελλάδα ψηφίζει υπέρ Παλαιστίνης

''Η Ελλάδα αποφάσισε να υπερψηφίσει, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την Απόφαση για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος μη-μέλος του ΟΗΕ''.Έτσι  ξεκινά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε πριν από λίγο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

 



''Η απόφασή μας αυτή - συνεχίζει- είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

Στο LNG Στρέφονται οι Ρώσοι

Η ιδιωτική Novatek απηύθυνε αίτημα στη ρωσική κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας, καθώς σήμερα η μόνη με αυτή τη δυνατότητα είναι η Gazprom

Βασικό μέσο μεταφοράς για το αέριο τηςGazprom είναι το ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά απουσιάζει η δυνατότητα εξαγωγής μέσω LNG και εκεί ακριβώς είναι που ποντάρει η Novatek. Προς το παρόν, το μόνο έργο LNGπου υπάρχει είναι αυτό στην Σαχαλίνη, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία τηςGazprom και της Shell.

Κίνα: Η αστυνομία θα ερευνά τα πλοία που μπαίνουν στα κινεζικά ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η αστυνομία στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας θα επιβιβάζεται και θα ερευνά τα πλοία που θα εισέρχονται στα κινεζικά χωρικά ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά ΜΜΕ, μια ενέργεια που είναι πιθανό να κλιμακώσει την ήδη υπάρχουσα ένταση στην περιοχή.


Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι το μεγαλύτερο εν δυνάμει σημείο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με πολλές ασιατικές χώρες, οι οποίες προβάλλουν κυριαρχικές αξιώσεις.

Νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία παρουσίασε το Ιράν

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν παρουσίασε την Τετάρτη, δύο νέα υποβρύχια και δύο πολεμικά πλοία εκτόξευσης πυραύλων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.


Τα δύο υποβρύχια κλάσης Ghadir και τα πολεμικά σκάφη τύπου Sina-7, μαζί με δύο επιδιορθωμένα hovercrafts, εντάχθηκαν επισήμως στο ιρανικό Ναυτικό, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο επικεφαλής του ναυτικού Χαμπιντολάχ Σαγιαρί.

Akçam Says Turkish Archives Show Genocide Planning By Central Government


A capacity audience gathered to hear Prof. Taner Akçam speak about his most recent book, The Young Turks’ Crime against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire, at the John F. Kennedy School of Government at Harvard.

genocide book
The Young Turks' Crime against Humanity:authorThe Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire
by Taner Akçam
Akçam is the only scholar of Turkish descent who chairs an Armenian studies department and one of only a handful of Armenian Genocide scholars researching in the Turkish archives. He has mined the archives extensively, with his latest book significantly contributing to the field.