Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Βουλιάζει στη σεχταριστική βία το Ιράκ

Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Ιράκ, κυρίως εναντίον σιιτικών στόχων, με τουλάχιστον 73 νεκρούς και 150 τραυματίες, διογκώνουν το χειρότερο κύμα βίας που βιώνει η χώρα από το 2008. Διάχυτη είναι η ανησυχία για γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών και εξάπλωση της σύρραξης από τη γειτονική Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Οι νεκροί στο Ιράκ ξεπέρασαν τους 650 τον Οκτώβριο και τους 5.350 συνολικά φέτος, μετά και τις νέες επιθέσεις, κυρίως σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλείται πληροφορίες από ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Georgia voters poised to elect new president, reject Saakashvili ally

He was the star of Georgia’s Rose Revolution. As president, he cracked down hard on corruption, sought to refashion his country along Western lines and made government services efficient and effective. He also led Georgia into its disastrous war with Russia in 2008, allowed abuses in the criminal justice system to fester and earned a reputation for capricious arrogance.
Now President Mikheil Saakashvili is stepping down after nearly a decade in office — and on Sunday, Georgia’s voters made it abundantly clear that they are not interested in prolonging his political legacy.

Αλβανία: Παραμένει η Ελλάδα στους σημαντικότερους ξένους επενδυτές

Σύμφωνα με στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και Tirana Bank, του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς) κατείχαν το 2012 το 18% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της αλβανικής τραπεζικής αγοράς (1,57 εκ. ευρώ από σύνολο 8,71 εκ. ευρώ) και το 16,9% της συνολικής αξίας των καταθέσεων, ενώ το 22,5% των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα ανήκουν σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων.



Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία. Μέχρι και το 2010, η Ελλάδα κατείχε την 1η θέση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ/stock), ενώ το 2011, που είναι και το τελευταίο έτος για το οποίο έχουν ανακοινωθεί σχετικά στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δεύτερη θέση, μετά τον Καναδά.

Το μερίδιο των ελληνικών επενδύσεων στο σύνολο των ΑΞΕ στην Αλβανία, ανήλθε το 2011 σε 17,3%.

Ο δρόμος προς την D-Day: Στα παρασκήνια της μάχης που κέρδισε τον πόλεμο

Ένας καταστροφικός παγετός έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Μαΐου του 1944, καθυστερώντας τις σοδειές των δαμάσκηνων και των μούρων. Περίεργη ήταν επίσης και η επίμονη ξηρασία. Τα ξενοδοχεία έβαζαν προειδοποιήσεις πάνω από τις μπανιέρες τους: «Η Όγδοη Στρατιά διέσχισε την έρημο με μια γουλιά την ημέρα. 7,5 εκατοστά μόνο, παρακαλώ». Βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ακόμη και ο Βασιλιάς Γεώργιος Στ΄ διατηρείτο «πολύ καθαρός με ένα μπάνιο την εβδομάδα, σε μια μπανιέρα γεμάτη μόνο μέχρι τη γραμμή που είχε χαράξει πάνω της». Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εμπόδιζαν τα περισσότερα συμμαχικά βομβαρδιστικά να πετάξουν από την Ανατολική Αγγλία και τα Μίντλαντς, αν και περιστασιακά μπορούσε κανείς να δει στόλους από Μπόινγκ τύπου Flying Fortresses να κατευθύνονται προς τα ηπειρωτικά, με τα νέφη καπνού που άφηναν να απλώνονται σαν φτερά στρουθοκάμηλου.
Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στην παραλία «Γιούτα» τής γαλλικής Νορμανδίας τον Ιούνιο του 1944. (Regional Council of Basse-Normandie/U.S. National Archives).

Σχεδόν πέντε χρόνια πολέμου είχαν αφήσει πίσω τους βρετανικές πόλεις «βρώμικες, απεριποίητες και παραμελημένες, σαν σάπια δόντια», σύμφωνα με ένα επισκέπτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος διαπίστωσε ότι «οι άνθρωποι αναφέρονται στο ‘πριν από τον πόλεμο’, σαν να ήταν μέρος, όχι χρόνος». Η χώρα ήταν εμποτισμένη από βαριές μυρωδιές, από αιθαλομίχλη και φθηνό άνθρακα και από κούραση. Αγριολούλουδα ρίζωναν στην εκτός βομβαρδισμών περιοχή από το Μπέρμιγχαμ ως το Πλύμουθ. Λιγότερο βουκολική εικόνα ήταν τα εκατομμύρια των αρουραίων που κατέκλυζαν τους υπονόμους του Λονδίνου, συνολικού μήκους 4.800 χλμ. Εξολοθρευτές διέσπειραν 60 τόνους αλλαντικών δηλητηριασμένων με φωσφορικό ψευδάργυρο και μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένο σε ανθρακικό βάριο.