Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι κίνδυνοι του gerontocracy στην Αλγερία

Είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι μια προβληματική υγεία ενός αυτοκράτορα είναι τόσο άσχημη όσο λένε οι φήμες, παρά τις περιοδικές δημόσιες εμφανίσεις για να προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο, όταν πρέπει να μεταβεί σε μια χώρα-εταίρο με πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Έτσι συνέβη στην περίπτωση του Hugo Chavez, με τα ταξίδια του στην Κούβα στα τέλη του 2011. Το ίδιο συνέβη με τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh στα τελευταία χρόνια της προεδρίας του καθώς ταξίδευε συχνά στη Σαουδική Αραβία (αν και εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εμπλακεί στις εργασίες του Εθνικού Διαλόγου για την Υεμένη).

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Abdelaziz Boutedlika, ο 76χρονος ηγέτης της Αλγερίας, μετέβη στο Παρίσι, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Val de Grace,  για να δεχθεί θεραπεία για ένα μίνι εγκεφαλικό που υπέστη. Ενώ οι επίσημες αναφορές σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του, η εξέλιξη αυτή θέτει παρόλα αυτά σε περαιτέρω κίνδυνο την ιδέα ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Αλγερίας τον άλλο χρόνο, ο Buteflika θα είναι σε θέση να αναλάβει και τέταρτη θητεία.

Συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανακοίνωσε ότι το κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον Νίκο Αναστασιάδη θα γίνει στις 29 Μαϊου. Είπε ότι σε αυτή τη συνάντηση οι δυο ηγέτες θα συμφωνήσουν πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ο ίδιος θα θέσει τις απόψεις του για χρονοδιαγράμματα.
Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επαναλάβει το αίτημά της για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.

Redlines and the Problems of Intervention in Syria

The civil war in Syria, one of the few lasting legacies of the Arab Spring, has been under way for more than two years. There has been substantial outside intervention in the war. The Iranians in particular, and the Russians to a lesser extent, have supported the Alawites under Bashar al Assad. The Saudis and some of the Gulf States have supported the Sunni insurgents in various ways. The Americans, Europeans and Israelis, however, have for the most part avoided involvement. 
Last week the possibility of intervention increased. The Americans and Europeans have had no appetite for intervention after their experiences in Afghanistan, Iraq and Libya. At the same time, they have not wanted to be in a position where intervention was simply ruled out. Therefore, they identified a redline that, if crossed, would force them to reconsider intervention: the use of chemical weapons.

Σαουδική Αραβία: «Αφελής» η Άποψη πως οι ΗΠΑ θα Μπορούσαν να Γϊνουν Ενεργειακά Αυτάρκεις και Ανεξάρτητες Από το Πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

«Αφελής» είναι η άποψη πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστούν ενεργειακά αυτάρκεις χάρις στην αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής τους, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Νουάιμι, μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτων. Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει πως η υπερδύναμη θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η προοπτική της εκμετάλλευσης πετρελαίου από σχιστόλιθο «μεταμορφώνει ριζικά τον ενεργειακό τομέα στην Αμερική και αυτό αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο», προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μία δυσχερή περίοδο.

Ομπάμα: Δεν γνωρίζουμε ποιος χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Συρία

Αποδείξεις για την ύπαρξη χημικών όπλων στη Συρία υπάρχουν. Τα ερωτήματα όμως σχετικά με το αν χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, παραμένουν αναπάντητα, όπως δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για το ίδιο θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμήρ Πούτιν.
Ομπάμα: Δεν γνωρίζουμε ποιος χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Συρία
Χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση "αλλαγή παιχνιδιού", ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ακόμη καταστεί γνωστό πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα, πότε, και από ποιον.

Βενεζουέλα: Ένταση και ξυλοδαρμός βουλευτών εντός του κοινοβουλίου

Στιγμές βίας εκτυλίχθηκαν στο εσωτερικό του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας την Τρίτη, προκαλώντας τον τραυματισμό βουλευτών, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνεδρίασης, στη χώρα που παραμένει υπό καθεστώς διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, για τα εκλογικά αποτελέσματα που ανέδειξαν νικητή τον Νίκολα Μαδούρο.


Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι επτά από τους βουλευτές της, δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, όταν διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης του κοινοβουλίου να τους απαγορευτεί η ομιλία στην Εθνοσυνέλευση, έως ότου, άρουν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη νίκη του Νίκολα Μαδούρο, στις προεδρικές εκλογές της 14 Απριλίου. «Μέχρι να αναγνωρίζουν τις αρχές, τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας και την κυρίαρχη βούληση του λαού μας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πηγαίνουν να μιλούν στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι εδώ σε αυτή την Εθνοσυνέλευση », δήλωσε ο πρόεδρος της Ντιοσντάδο Καπέλο.