Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

CEPS COMENTARY: Δημοκρατία ενάντια στην ευρωζώνη. Daniel Gros




Η ΕΕ είναι μια εθελοντική, οιονεί ομοσπονδία ανεξάρτητων δημοκρατικών κρατών, όπου οι εκλογές είναι σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα το εκλογικό σώμα σε κάθε έθνος κράτος αποφασίζει τη μοίρα του, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των υπολοίπων κρατών-μελών.

Τον περασμένο Οκτώβρη ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, ανακοίνωσε πως θα έθετε σε δημοψήφισμα το δεύτερο πακέτο διάσωσης που μόλις είχε αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι Μερκοζί, εκ διαμέτρου αντίθετοι με αυτή την κίνηση, τον έπεισαν για την απειλή που θα έθετε αυτή η κίνηση στη συμφωνία στην οποία μόλις είχαν καταλήξει. Έτσι το δημοψήφισμα αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Λιβύη: Αιματηρά επεισόδια στις εκλογές


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σήμερα όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.


Ο αξιωματούχος είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αζνταμπίγια στα ανατολικά, μια περιοχή που σημαδεύτηκε σήμερα από πολλά επεισόδια, ενώ οι Λίβυοι εκλέγουν την πρώτη εθνική Συνέλευση τους, μετά από δεκαετίες δικτατορίας υπό τον Μουάμαρ Καντάφι.