Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Βάζει φωτιές σε ΝΑΤΟ και Δανία απόρρητη έκθεση-βόμβα…

Η διαρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μίας διαβαθμισμένης έκθεσης της δανέζικης Αεροπορίας με την αξιολόγηση των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, έφερε σε δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση της χώρας όσο και τη Συμμαχία.
Η διαβαθμισμένη ως απόρρητη έκθεση με τίτλο «Libya Mission» («Αποστολή στη Λιβύη») συντάχθηκε από την Τακτική Αεροπορική Διοίκηση (FTK) της δανέζικης Αεροπορίας και λόγω λάθους απεστάλη ως ηλεκτρονικό αρχείο στον όμιλο «Politiken», έναν από τα πιο σημαντικούς στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα. Η αποστολή έγινε σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος για αποδέσμευση πληροφοριών για τις δανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη από τον «Politiken», οπότε προφανώς εκ παραδρομής συμπεριέλαβε το διαβαθμισμένο υλικό.

Προειδοποιητικές βολές από το Ισραήλ κατά της Συρίας

Με προειδοποιητικές βολές εναντίον της Συρίας απάντησε το Ισραήλ στα συριακά βλήματα όλμου, που έπληξαν λίγη ώρα νωρίτερα τα Υψίπεδα του Γκολάν. Σημειώνεται ότι το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει δυναμικά εάν πυρά από τη....




Συρία συνεχίσουν να πλήττουν τα τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέχει χωρίς ωστόσο να έχει τη διεθνή αποδοχή.

Κατά 23 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το χρέος έως το 2016

Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2016.
«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους» ανέφερε σχολιάζοντας τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει, τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές». Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος, όπως υποστήριξε. Η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η ετήσια αύξηση στο παρελθόν, σημείωσε.

Η Κίνα αλλάζει «μεγάλο τιμονιέρη»

Ο νέος ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, που θα εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη, θεωρείται φιλελεύθερος καθώς τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της διαφθοράς.

Οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι Ζινπίνγκ, αν και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική κα
Οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι Ζινπίνγκ, αν και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας του.
Μπορεί η μάχη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ να μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τα φώτα στρέφονται πλέον στη δεύτερη υπερδύναμη, την Κίνα, όπου ξεκίνησε την Πέμπτη το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

The Expensive, Diminishing Threat of Somali Piracy


Piracy off the coast of Somalia has dropped off dramatically in 2012. Successful ship hijackings have decreased from 31 in 2011 (and 49 in 2010) to only four so far in 2012. Attacks against ships have also decreased, falling from 199 reported attacks in the first nine months of 2011 to 70 attacks over the same span in 2012 -- a 65 percent drop. However, diminished activity does not necessarily mean a decrease in the cost of sailing around the Horn of Africa. Somali pirates occupy a unique position, which is right along highly strategic global shipping lanes yet outside the reach of any national power. For international actors, it is politically and militarily easier to try to contain the Somali piracy threat than to eliminate it. But containment comes at a high cost.

Νέος δανεισμός 5 δισ. με έντοκα την Τρίτη


Νέος δανεισμός 5 δισ. με έντοκα την Τρίτη
Με δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων την προσεχή Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει τίτλους που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και να αποφευχθεί έτσι μια στάση πληρωμών καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Από την πρώτη έκδοση θα αντληθούν 3,4 δισ. ευρώ με έντοκα μηνιαίας διάρκειας ώστε να πληρωθούν τίτλοι που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο, για να καλυφθεί τότε ομόλογο που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Νέα Έρευνα από την Κομισιόν για τις Κινεζικές Επιδοτήσεις στα Φωτοβολταϊκά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα επισήμως νέα έρευνα για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά, η οποία θα αφορά τις επιδοτήσεις. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις τακτικές αντι-ντάμπινγκ που υιοθετεί το Πεκίνο.
Με τον τρόπο αυτό εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Κίνα στα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αμέσως μετά την επανεκλογή Ομπάμα την υιοθέτηση νέων κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι η νέα έρευνα της Επιτροπής θα αφορά συστήματα συνολικής αξίας 21 δις. ευρώ, τα οποία πωλήθηκαν πέρυσι στην ευρωπαϊκή αγορά. Την πρωτοβουλία για την έρευνα ανέλαβε ο όμιλος ProSun που εκπροσωπεί αρκετούς ευρωπαϊκούς κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και είχε ξεκινήσει και την προηγούμενη έρευνα της Κομισιόν.

Παρελθόν η Μακροβιότερη Διένεξη στους Κόλπους του ΠΟΕ που Αφορούσε τη Μπανάνα



Η μακροβιότερη εμπορική διένεξη, που αφορά τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις μπανάνες προέλευσης Λατινικής Αμερικής, τελείωσε σήμερα, καθώς οι διάδικοι κατέληξαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε οριστική συμφωνία. Η διένεξη αυτή χρονολογείτο από τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1990.

Τότε, κράτη της Λατινικής Αμερικής έθεσαν εν αμφιβόλω το ισχύον πολύπλοκο σύστημα για την εισαγωγή των μπανανών τους στην Ευρώπη, τονίζοντας τα προνόμια που με τρόπο απαράδεκτο κατ' αυτά είχαν θεσπιστεί για την εισαγόμενη μπανάνα από τον Ειρηνικό, την Ασία και την Καραϊβική.

Πράκτορας της ΜΙΤ έστησε το επεισόδιο στη Ρόδο…


Μάθανε ότι… είμαστε αναστατωμένοι, πλακώσανε και οι… πράκτορες της ΜΙΤ με τη γνωστή και τεκμηριωμένη εδώ και πολλές δεκαετίες εξειδίκευσή τους στην αποσταθεροποίηση των κρατών – στόχων, με την Ελλάδα να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επαληθεύουν απόλυτα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να στήσει σκηνικό Θράκης και στη Ρόδο. Αργότερα θα ακολουθήσει και η Κως…
Είναι προφανές ότι το τουρκικό κράτος εφαρμόζει με μαεστρία τα «μηδενικά προβλήματα» του Νταβούτογλου, όχι όμως με τον τρόπο που έχουμε καταλάβει κι εμείς και διάφοροι στη Δύση: Η Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία, εξ ου και όλα όσα διεκδικεί από τη χώρα μας η Άγκυρα, οπότε για να… μηδενίσει το πρόβλημα εργάζεται συστηματικά για να μας αποσταθεροποιήσει, με τη δουλειά της να γίνεται ευκολότεροι από πλήθος χαχόλων κάθε απόχρωσης στο πολιτικό σύστημα που αρέσκεται στο παραμύθιασμα της ειρηνικής συμβίωσης και ενός Αιγαίου που θα ανήκει… στα ψάρια του. Ωστόσο, «it takes two to tango…», κάτι που αδυνατούν ή δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους να καταλάβουν στην Ελλάδα.
Την αποκάλυψη κάνει το συνήθως καλά ενημερωμένο στα θέματα αυτά μπλογκ «http://kostasxan.blogspot.gr». Ας δούμε τι αναφέρει:

Το εκτός ευρώ «Σχέδιο Β’» με το οποίο φλερτάρουν πολιτικές δυνάμεις…


Όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενη ανάρτηση του «defence-point.gr» οι πιθανότητες το Μνημόνιο ΙΙΙ να δώσει λύση στο δράμα που παίζεται τα τελευταία δυόμιση στη χώρα είναι μηδαμινές. Αντιθέτως η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να μην είναι πλέον αναστρέψιμη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα  στην πτώχευση, είτε από «λάθος» είτε και εσκεμμένα. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μία χρεοκοπίας ή θα επιλέξουμε την στάση της «στρουθοκαμήλου», δηλώνοντας πως «αυτά δεν συμβαίνουν» ή «αυτά είναι υπερβολικά»;
Κι αν όμως συμβεί; Εάν η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία τι θα πρέπει να κάνουμε; Η πολυτάραχη ιστορία της πατρίδας μας έχει διδάξει πως σωζόμαστε από την… Αθηνά μόνο εάν κουνήσουμε και εμείς τα χέρια μας. Με βάση τη συγκεκριμένη παρατήρηση το «www.defence-point.gr», θέτει στη βάσανο της δημόσιας συζήτησης το ΣΧΕΔΙΟ Β’ το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει η χώρα σε περίπτωση που βγαίναμε από το ευρώ είτε εκούσια είτε ακούσια, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που επεξεργάζονται παρόμοιες στρατηγικές διεξόδου…

Η νέα γεωπολιτική των ειρηνευτικών επιχειρήσεων

Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία κατάσταση διακύμανσης. Τρεις είναι οι παράγοντες που προωθούν τις αλλαγές.



Πρώτον, ο ρόλος των χωρών της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης (Δυτική Κοινότητα) βρίσκεται σε εξασθένηση, εξαιτίας της μείωσης της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος, σε συνδυασμό πάντοτε και με τη μείωση της ήπιας ισχύος. Αυτές οι ευρείες αλλαγές δημιουργούν μία προοπτική μειωμένης ικανότητας για τη διαχείριση των συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η άνοδος των κρατών του «Παγκόσμιου Νότου» (ανερχόμενες δυνάμεις), τα οποία φαίνεται να εμφανίζονται στο προσκήνιο με ενισχυμένο περιφερειακό και μερικές φορές παγκόσμιο ρόλο. Το παραπάνω εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το πώς οι διαφορετικές αξίες και οπτική των κρατών αυτών, αλληλεπιδρούν  με το παρόν «παράδειγμα» διατήρησης της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων των αξιών της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης της εφαρμογής του νόμου.

Οι Κινέζοι δοκιμάζουν το νέο Stealth μαχητικό τους

Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, το δεύτερο κινεζικό stealth μαχητικό, έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, προωθώντας έτσι τις δυνατότητες της χώρας, παρά το γεγονός ότι θα είναι επιχειρησιακό μετά από αρκετά χρόνια.



Πρόκειται για το J-31, το δεύτερο μαχητικό stealth που αποκαλύπτεται από την Κίνα μέσα σε δύο χρόνια. Όπως ανέφεραν οι κινεζικοί Global Times, το αεροσκάφος πέταξε για 11 λεπτά. Δεν πέρασε ούτε μία ώρα μετά την πτήση του και κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του νέου αεροσκάφους.

Το πρώτο κινεζικό μαχητικό τεχνολογίας stealth ήταν το J-20, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του το 2011, όμως δεν αναμένεται να εισέλθει σε ενεργό υπηρεσία νωρίτερα από το 2018.
Το J-31 φαίνεται πως είναι καταλληλότερο από ότι το J-20 για προσγείωση σε αεροπλανοφόρο, κάτι που είναι εμφανές από το σύστημα προσγείωσής του.

Τύμπανα πολέμου στη Συρία - Ένταση με Ισραήλ

Το Ισραήλ προειδοποίησε πως θα απαντήσει δυναμικά εάν αδέσποτα πυρά από τη Συρία συνεχίσουν να πλήττουν το έδαφος των κατεχόμενων από τα εβραϊκά στρατεύματα Υψωμάτων του Γκολάν, υπογραμμίζοντας με τη στάση του τους υπαρκτούς φόβους μήπως η κρίση στη Συρία πυροδοτήσει μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη.



Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμύνης Εχούντ Μπαράκ αποτελούν συνέχεια της προειδοποίησης που επέδωσε στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το Ισραήλ για να περιορίσει τις επιθέσεις κατά των εξεγερμένων κοντά στο Γκολάν, ένα στρατηγικής σημασίας υψίπεδο που κατέλαβαν τα εβραϊκά στρατεύματα στον πόλεμο του 1967.

Δεξιό κόμμα αποστατών και εχθρών του ευρώ στην Αυστρία


Δεξιό κόμμα αποστατών και εχθρών του ευρώ στην ΑυστρίαΈνα νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση μήνα από αυστριακο-καναδό δισεκατομμυριούχο θα μπορέσει τελικά να παραμείνει στη Βουλή της Βιέννης και ας μην έχει δοκιμαστεί σε εκλογές. Ο 80χρονος Κροίσος Φρανκ Στρόναχίδρυσε το κόμμα του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ονομάζεται «Ομάδα Στρόναχ» και αποτελείται από βουλευτές τους οποίους ο δισεκατομμυριούχος έπεισε να αποστατήσουν εγκαταλείποντας μια μικρή δεξιά συμμαχία.

Η πρόεδρος του αυστριακού κοινοβουλίου Μπάρμπαρα Πράμερ δέχθηκε την Ομάδα Στρόναχ δίπλα στα υπόλοιπα εκλεγμένα κόμματα.

«Μάχη» στην Ευρώπη για τη φορολόγηση της Google

«Μάχη» στην Ευρώπη για τη φορολόγηση της GoogleΠόλεμος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Google και στους ευρωπαίους πολιτικούς και εκδότες καθώς οι τελευταίοι απαιτούν από τον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτύου να πληρώσει για το δικαίωμα να δημοσιεύει στις ειδησεογραφικές του σελίδες παραπομπές (links) στα άρθρα τους καθώς η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης συγκεντρώνει ειδήσεις από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφοντας δισεκατομμύρια «χτυπήματα», τα οποία μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, από τα διαφημιστικά έσοδα.

Έχει δημιουργηθεί μάλιστα ένα πανευρωπαϊκό κίνημα καθώς Ιταλοί και Γερμανοί εκδότες έχουν συνταχθεί με τους Γάλλους ζητώντας μια δικαιότερη διανομή των εσόδων και παράλληλα, την επιβολή του λεγόμενου «δασμού Google». Ο «δασμός» αντιστοιχεί σ’ ένα ελάχιστο τέλος που θα καταβάλλεται κάθε φορά που η μηχανή αναζήτησης θα παραπέμπει σε κάποιο από τα άρθρα τους καθώς, όπως ισχυρίζονται, το δικό τους περιεχόμενο είναι εκείνο το οποίο «εκμεταλλεύεται» εμπορικά η Google και αποκομίζει τεράστια κέρδη. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιο κύκλος εργασιών της εταιρείας στη Γαλλία κυμαίνεται από 1,25 έως 1,4 δις. ευρώ και τα έσοδα αυτά προκύπτουν κυρίως από τη διαφημιστική δραστηριότητα της στο διαδίκτυο.

«Γκάφα» του Facebook με λογαριασμούς χρηστών

«Γκάφα» του Facebook με λογαριασμούς χρηστώνΗ ύπαρξη του κενού διαπιστώθηκε όταν στην ιστοσελίδα Hacker News αναρτήθηκε μήνυμα με συνδέσμους προς περίπου 1.32 λογαριασμούς χρηστών στο Facebook. Αρκετοί από αυτούς τους συνδέσμους οδηγούσαν απευθείας στο προφίλ του χρήστη ως συνδεδεμένου χωρίς να ζητείται ο απαιτούμενος κωδικός πρόσβασης.
Η δυνατότητα εισαγωγής στον λογαριασμό του χρήστη στο Facebook χωρίς την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης αποτελεί μία τεχνική που χρησιμοποιεί το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο, προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες.

Αίγυπτος: Εισαγγελική εντολή αποκλεισμού των πορνογραφικών ιστοσελίδων

Αίγυπτος: Εισαγγελική εντολή αποκλεισμού των  πορνογραφικών  ιστοσελίδωνΤο δικαστήριο τότε είχε αποφανθεί ότι η ελευθερία έκφρασης θεμιτώς μπορεί να περιορίζεται για τη διατήρηση των θεμελίων της θρησκείας, της ηθικότητας και του πατριωτισμού, ενώ είχε αποκηρύξει την πορνογραφία ως κακοήθη.

Αφορμή για την εισαγγελική εντολή τρία χρόνια μετά την σχετική δικαστική απόφαση αποτέλεσε μάλλον διαμαρτυρία την οποία οργάνωσε το υπερ-συντηρητικό κόμμα Al-Nour Party την Τετάρτη, ζητώντας τον αποκλεισμό των πορνογραφικών ιστοσελίδων με το επιχείρημα ότι δεν συνάδουν με τις αιγυπτιακές αξίες και ήθη.

Καταδίκη της Apple να πληρώσει 368 εκ., για παραβίαση ευρεσιτεχνίας

Bite: Despite its many successes, Apple has never been known for its charitable giving

Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η Apple έχει παραβιάσει ευρεσιτεχνία της εταιρείας VirnetX και την υποχρεώνει να πληρώσει ποσό ύψους 368,2 εκ. δολαρίων.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η εφαρμογή «FaceTime» της Apple παραβιάζει κατοχυρωμένη εκ μέρους της VirnetX ευρεσιτεχνία, η οποία αφορά στη χρήση μιας υπηρεσίας domain name, για τη δημιουργία εικονικών ιδιωτικών δικτύων που επιτρέπουν στους χρήστες του διαδικτύου να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια. Να σημειωθεί ότι πριν δύο χρόνια είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναγνώριζε παραβίασης της επίμαχης ευρεσιτεχνίας και από την Microsoft, η οποία είχε κληθεί τότε να καταβάλει 200εκ. δολάρια.

Δικαστική παρέμβαση για τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης εκτυλίχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εικόνες ντροπής, με συνδικαλιστές να κυνηγούν βουλευτές και δημοσιογράφους και να απειλούν ότι θα βάλουν «λουκέτο» στη Βουλή, σε περίπ

Την ενεργοποίηση των δικαστικών ανακλαστικών και συγκεκριμένα αυτών του αρμοδίου Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Δ. Λασκαράτου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή", το θέμα της διατήρησης των προνομίων των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ''ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ'' Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, επέρριψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.




 «Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια ζωής με το 37% των εδαφών της να στενάζουν κάτω από τη μπότα της συνεχιζόμενης κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Χριστόφιας και προσέθεσε:

ΔΝΤ: Αναιμική ανάπτυξη για τα κράτη της Αραβικής Άνοιξης

Οι περισσότερες οικονομίες που οπισθοχώρησαν λόγω των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης θα ξεκινήσουν δειλά δειλά να ανακάμπτουν από το επόμενο έτος, έχοντας όμως να αντιπαλέψουν τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξουσα ανεργία που προκαλούν οι αναιμικές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, προβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.


Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζει πως η μερική αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας ενδεχομένως θα υποβοηθήσει μία κάπως ταχύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2013 στο γεωπολιτικό τμήμα που ορίζουν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Λιβύη, η Τυνησία και η Υεμένη.

Έτοιμο να απαντήσει το Ισραήλ στα συριακά πυρά

Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα πως θα απαντήσει δυναμικά εάν αδέσποτα πυρά από τη Συρία συνεχίσουν να πλήττουν το έδαφος των κατεχόμενων από τα εβραϊκά στρατεύματα Υψωμάτων του Γκολάν, υπογραμμίζοντας με τη στάση του τους υπαρκτούς φόβους μήπως η κρίση στη Συρία πυροδοτήσει μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη.


Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμύνης, Εχούντ Μπαράκ, αποτελούν συνέχεια της προειδοποίησης που επέδωσε στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ για να περιορίσει τις επιθέσεις κατά των εξεγερμένων κοντά στο Γκολάν, ένα στρατηγικής σημασίας υψίπεδο που κατέλαβαν τα εβραϊκά στρατεύματα στον πόλεμο του 1967.