Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ΕΕ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ

Όταν ο Ζαν Μοννέ εμπνεόταν το 1950 την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας, μια Ευρώπη ενωμένη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, οι σημερινοί αρχηγοί κρατών-μελών της ΕΕ αγρόν ηγόραζαν.

Μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, η Ευρώπη έπεσε με τα μούτρα στη δουλεία για τη ανοικοδόμηση της, τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας και ειρήνης, με απώτερο στόχο την πολιτική και οικονομική της ένωση, μακριά από τα φαντάσματα του πολύπαθου παρελθόντος της.

Που φτάσαμε σήμερα;;; Δημιουργήσαμε μια Ευρώπη άνιση, διχασμένη για άλλη μια φορά, βουτηγμένη στο ρατσισμό περισσότερο από ποτέ, πνιγμένη στην ανεργία και την ανασφάλεια. Φτιάξαμε μια ζούγκλα για ζώα και όχι για ανθρώπους πολιτισμένους, όπου ο νόμος του δυνατού είναι πάνω από κάθε αξία, οικοδομήσαμε ένα πολιτικό – κοινωνικό και οι οικονομικό έκτρωμα. 

ΗΠΑ: Πιθανή τουρκική εισβολή σε ελληνικές περιοχές!




Του Βελισσάριου Δραγάτση
Τα σκοτεινά αναθεωρητικά και επιθετικά σχέδια του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου εναντίον της Ελλάδας αποκαλύπτουν οι γραφειοκράτες του Σταίητ Ντηπάρτμεντ σε εμπιστευτική έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα.
Η έκθεση του «Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations - CFR) των ΗΠΑ έγινε γνωστή ύστερα από δύο γεγονότα που απασχολούν τη διπλωματική και τη στρατιωτική ιεραρχία της Ελλάδος:

  1. Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος από τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας δήθεν για να δικαιολογηθεί η οικονομική πολιτική του.
  2. Η επικεφαλής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Χίλαρυ Κλίντον αφίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο για τη Συρία. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο (σύμφωνα και με πληροφορίες του CNN Turk) ότι θα συζητήσει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, η κ. Κλίντον έφθασε στη γειτονική χώρα κατάλληλα ενημερωμένη και προετοιμασμένη με όσα μηνύματα θέλει να στείλει στην τουρκική πλευρά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του CFR.

The guardian: Το νέο stealth πλοίο των ΗΠΑ απαντά στην Κινέζικη απειλή.




Υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο stealth που θα μπορεί να παρακολουθεί, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, τις ακτές της Κίνας θεμελιώνει νέα στρατηγική για το αμερικάνικο ναυτικό. Το super-stealth πλοίο θα μπορεί να πλήξει στόχους με ηλεκτρομαγνητικά όπλα. Το νέο DDG-1000 destroyer προκαλεί δέος.

Η απόκριση της Κίνας ήρθε δια στόματος Κινέζου ναυάρχου, ο οποίος είπε ότι για να βυθιστεί το DDG-1000 destroyer χρειάζεται όλο και όλο μια αρμάδα ψαράδικων καϊκιών με εκρηκτικά.

Εντούτοις, το Πεντάγωνο προωθεί το DDG-1000 ως το καλύτερο stealth-καταστροφέα, πολεμικό πλοίο που έχει υπάρξει ποτέ- η ασημένια σφαίρα των stealth. Η ικανότητα του να κινείται διακριτικά τόσο σε βαθιά νερά όσο και πολύ κοντά σε ακτές το αναβιβάζει σε στρατηγικό κεφάλαιο για την Ασία και τον Ειρηνικό. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές όπως ο περιοχή του Κόλπου, όμως η ικανότητα του να πλέει διακριτικά σε πολύ ρηχές ακτές υποδηλώνει ότι κατασκευάζεται με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ασίας, η οποία βρίθει μικρών νησιών.

Globes: Οι πετρελαϊκές εταιρείες προτιμούν την Κύπρο από το Ισραήλ.



Στις αρχές αυτού του μήνα η Κύπρος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που αιτήθηκαν άδειας εκμετάλλευσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ανάμεσα στις 15 διεθνείς εταιρείες φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα όπως οι Total και Eni που ανήκουν στις δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου.

Παραδόξως, το Ισραήλ δεν κατάφερε να προσελκύσει εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς. Οι ξένες εταιρείες που λειτουργούν στο Ισραήλ έχουν χρηματιστηριακή αξία που δεν ξεπερνά το $ 1 δις. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Noble Energy. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μεγαλοστέλεχος γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας, απαντώντας σε ερωτήσεις Ισραηλινού δημοσιογράφου, είπε ότι προϋπόθεση για να επενδύσει κάποια εταιρεία σε χώρες του Κόλπου είναι να αποδεχτεί τον άγραφο νόμο να μην επενδύσει στο Ισραήλ. Μάλιστα πριν μερικά χρόνια η εταιρεία υποχρεούνταν να υπογράψει σχετικό έγγραφο όπου αποδεχόταν τα παραπάνω.

Η Ευρώπη βυθίζεται στη διαφθορά.




Με νομισματική πολιτική βαθιά χαρακωμένη, τράπεζες υπό κατάρρευση και δυσαρεστημένους πολίτες, το τελευταίο πράγμα που αντέχει να ακούσει η Ευρώπη είναι ότι πάσχει και από τη μεγάλη ασθένεια της διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της τομέα.

Και όμως σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η αναφορά του Transparency International. «Τα κόμματα, η δημόσια διοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας θεωρούνται ως οι πλέον αδύναμες δυνάμεις υπέρ της διαφάνειας στην Ευρώπη». Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται με τρόπο που δύσκολα ελέγχεται, η δημιουργία λόμπι γίνεται στη σκιά και οι εκλεγμένοι πολιτικοί αποτυγχάνουν να υψώσουν ηθικό ανάστημα.

«Συμμαχία του Ειρηνικού» από Χιλή, Περού, Κολομβία και Μεξικό



Το «παρών» στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έρημο Ατακάμα, έδωσαν ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, του Περού, Ογιάντα Ουμάλα, και της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.
«Από τα ύψη του Παρανάλ, στην πιο άνυδρη έρημο του κόσμου και κάτω από τον πιο ανέφελο ουρανό, υπογράψαμε μια συμφωνία με την οποία γεννάται η Συμμαχία του Ειρηνικού», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Η δημιουργία της νέας συμμαχίας, είχε προταθεί πέρυσι στη Λίμα από τον πρώην πρόεδρο του Περού Αλαν Γκαρσία.

«Όχι» Τζιαμπάο σε Αχμαντινετζάντ για την απόκτηση πυρηνικών



Ο Γουέν πρόσθεσε ότι η Κίνα «υποστηρίζει ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού με αμεροληψία».
Σημειωτέον, ο Αχμαντινετζάντ βρίσκεται στην Κίνα για να πάρει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας στη Σανγκάη.
Κίνα και Ιράν έχουν στενούς ενεργειακούς δεσμούς και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα των ΗΠΑ να επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος και ζητά να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα. Χαιρόμαστε να βλέπουμε την Κίνα να προοδεύει», δήλωσε από την πλευρά  του ο ιρανός πρόεδρος στον Γουέν.

Διεθνής Διαφάνεια: Η διαφθορά στην Ευρώπη απειλεί την οικονομική ανάκαμψη


Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ευνοούν την διαφθορά και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, διαπιστώνει έκθεση του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η διαφθορά στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τις ευάλωτες οικονομίες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, προειδοποιεί η έκθεση. Το υπερβάλλον δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος που αποτελεί τη ρίζα της κρίσης της ευρωζώνης που διαρκεί εδώ και διόμισι χρόνια, και τα οποία, σε συνδυασμό με την διαφθορά, μεταφράζονται σε αναποτελεσματική χρήση και εκτροπή των δημοσίων πόρων τη στιγμή που η ανεργία ρεκόρ περιορίζει τα δημόσια έσοδα, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι οι καλύτερα θωρακισμένες χώρες απέναντι στην διαφθορά.

Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη