Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση

Θα πρέπει να είναι προφανές για κάθε παρατηρητή των διεθνών σχέσεων ότι η σχέση ΗΠΑ-Ρωσία έχει σημασία και για τις δύο χώρες, και για τον κόσμο. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα επιδέχεται ερώτησης ωστόσο, είναι αποκαλυπτικό. Φαίνεται να προκύπτει από μια έμμεση σύγκριση με τον κορμό της αμερικανό-σοβιετικής σχέσης η οποία ασφαλώς, σε σχετικούς όρους, ήταν πολύ πιο σημαντική και για τις δύο χώρες καθώς και για τον κόσμο. Αλλά αυτή η σύγκριση είναι παραπλανητική: η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση και η διπολικότητα έχει τελειώσει εδώ και 25 σχεδόν χρόνια. Επομένως συγκρινόμενη με οποιαδήποτε άλλη διμερή σχέση που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, το δίδυμο ΗΠΑ-Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντικό: δεν υπάρχει ούτε ένα παγκόσμιο ζήτημα που δεν επηρεάζεται από αυτή. Αλλά το γεγονός ότι διατυπώνεται το ερώτημα, αποδεικνύει το βαθμό στον οποίο η κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου στοιχειώνει αυτή τη διμερή σχέση.

Για να «επιδιορθωθεί» αυτή η σχέση, και οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχει σπάσει, και ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για να την επιδιορθώσουν. Οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε μια τέτοια προσπάθεια. Για όλες τις αναρίθμητες επιτυχίες του, το «reset του 2009 μέχρι το 2011 ήταν ουσιαστικά για τα οφέλη που παράγονται από τη σχέση, και όχι για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων εντός της σχέσης.

Στην αρχή κυνήγησαν τους ισλαμιστές… Η Αίγυπτος στα χνάρια τής Τυνησίας

Ένα ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα πάει καλά στις κάλπες, κι ένα αυταρχικό καθεστώς το κυνηγάει από εκδίκηση, σκοτώνοντας τους ακτιβιστές του και συλλαμβάνοντας τους ηγέτες του. Το κόμμα καταβαραθρώνεται, ενώ κοσμικές και άλλες πολιτικές ομάδες χειροκροτούν τα σκληρά μέτρα τής κυβέρνησης, όλα στο όνομα της εξάλειψης μιας τρομοκρατικής απειλής. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς και τα μη-ισλαμιστικά κόμματα διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι μόλις οι ισλαμιστές θα έχουν αντιμετωπιστεί, θα επιστρέψουν και πάλι στην τακτική πολιτική διαδικασία.
Ο πρώην πρόεδρος τής Τυνησίας Μπεν Αλί στην Αργεντινή το 1997. (Courtesy Reuters)

Αυτό έχει συμβεί στην Αίγυπτο, αλλά είναι επίσης και η ιστορία τής Τυνησίας στα τέλη του 1980 και στις αρχές τής δεκαετίας του 1990, όταν οι ελπίδες για μια δημοκρατική μετάβαση διαλύθηκαν μετά από μια εκστρατεία καταστολής η οποία στόχευσε πρώτα τους ισλαμιστές, αλλά που τελικά εξελίχθηκε σε μια πολύ ευρύτερη απόπειρα εξάλειψης ολόκληρης της πολιτικής αντιπολίτευσης. Η εμπειρία τής Τυνησίας προσφέρει μια γεύση από το τι μπορεί ακόμα να επίκειται στην Αίγυπτο - και δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι κοσμικοί θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του στρατού να ξεριζώσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Πράσινο φως» για επέμβαση στη Συρία από την αμερικανική Γερουσία

«Πράσινο φως» για επέμβαση στη Συρία από την αμερικανική Γερουσία\


Οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφεραν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.


Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Putin: We won’t ‘exclude’ UN-backed Syria action if chemical weapons use proven

Russian President Vladimir Putin. (AP/Alexander Zemlianichenko)
President Vladimir Putin warned the West against taking one-sided action in Syria but also said Russia “doesn’t exclude” supporting a UN resolution on punitive military strikes if it is proved that Damascus used poison gas on its own people.

Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και Πυρκάλ


Την απάντησή της ετοιμάζει η κυβέρνηση ως προς την τύχη ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την τρόικα, η οποία αντιπροτείνει το κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανικών μονάδων, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων, όπως δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.