Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Εποικοδομητική" η συνάντηση για το Ιράν, εκτιμά η Μόσχα



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα "εποικοδομητικές" τις διαπραγματεύσεις στη Βαγδάτη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις "ενδεικτικές διαφωνίες", κι ενώ μια νέα συνάντηση προγραμματίζεται στη Μόσχα για τις 18 και 19 Ιουνίου.
   "Ο γύρος των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και σοβαρό κλίμα και παρά τις ενδεικτικές διαφωνίες στις προσεγγίσεις, επιβεβαιώθηκε ότι οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν δυναμικά για την εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλους λύσης", ανακοίνωσε το υπουργείο.
   Η ρωσική διπλωματία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μόσχα στις 18 και 19 Ιουνίου.
   Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ολοκλήρωσαν χθες Πέμπτη τις διήμερες τεταμένες διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα τη νέα συνάντηση στη Μόσχα. 

Ο Νεοοθωμανισμός σε σταυροδρόμι




Ο ρόλος στρατοχωροφύλακα της Τουρκίας και η αντίδραση του Ισραήλ

Του Σάββα Καλεντερίδη

Όταν άρχισε να αναπτύσσεται η θεωρία του Νεοοθωμανισμού, με βάση την οποία η Τουρκία θα αποκτούσε σταδιακά επιρροή σε όλα τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα πλαίσια ενός διακριτού ρόλου στο Σχέδιο της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής των ΗΠΑ, για όσους γνωρίζουν την περιοχή από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν ένα παράδοξο.
Το παράδοξο άρχισε να προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, όταν η Τουρκία πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, με την πραγματοποίηση κοινών υπουργικών συμβουλίων με τις χώρες που ήταν υποψήφια θύματα της τουρκικής νεοβαρβαρότητας, ένα από τα οποία ελέω Γιώργου Παπανδρέου και Δρούτσα, έγινε και στην Αθήνα, τρομάρα μας!

Ολοκλήρωση αποβατικής άσκησης Efes 2012



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον κόλπο του Doğanbey της επαρχίας Seferihisar της Σμύρνης η τελική φάση της ετήσιας διακλαδικής ΤΑΜΣ Efes, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Necdet Özel και των Αρχηγών των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση Μονάδων της 4ης Στρατιάς στην εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων (ναυτικός αποκλεισμός, βομβαρδισμός, αεραποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις) για την κατάληψη επιλεγείσας νήσου.

Μη επανδρωμένοι «φύλακες» των ιρακινών πετρελαιοπηγών


Η ιρακινή κυβέρνηση αγοράζει αμερικανικά UAV για να προστατέψει τις πετρελαιοπηγές στο νότο.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αγοράζει το Ιράκ από τις ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στη φύλαξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στο νότο, καθώς η χώρα αυξάνει την παραγωγή της μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσαν Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας- τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο- είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, καθώς το Ιράκ ανοικοδομεί μια βιομηχανία που έχει πληγεί βαρύτατα από πολλά χρόνια πολέμου και κυρώσεων σε βάρος του πρώην δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν.

«Το ιρακινό ναυτικό αγόρασε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προστατέψει τις πλατφόρμες του νότου, από όπου προωθείται το περισσότερο πετρέλαιο του Ιράκ» είπε στέλεχος του Γραφείου Συνεργασίας σε Θέματα Ασφαλείας στο Ιράκ, που υπάγεται στην αμερικανική πρεσβεία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες όσον αφορά τον αριθμό ή τον τύπο των αεροσκαφών, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σχεδίων για χρήση τους με σκοπό την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Guardian: Mπλόφα, καρότο, μαστίγιο=τρομοκράτηση Ελλήνων






«Ποιος θα τρομάξει, πρώτος, πιο πολύ; Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν Ευρώπη και Ελλάδα. Κι αν ο στόχος της συζήτησης για σχέδια εκτάκτου ανάγκης στις χώρες της ευρωζώνης, εν όψει ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες και να παραμείνουν εντός, φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα», γράφει ο Λάρι Ελιοτ στον Guardian.

"Η επόμενη φάση της μπλόφας, αν πρόκειται πράγματι για μπλόφα, θα είναι το καρότο, που θα ακολουθήσει μετά το μαστίγιο. Θα ακουστούν, ίσως, κάποια πράγματα υπέρ μιας χαλάρωσης των όρων του μνημονίου ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Αλλά όχι ακόμη. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον Ιούνιο, και είναι νωρίς για να σταματήσει ο πόλεμος της προπαγάνδας. Εξ ου και η έκθεση από την Bundesbank που λέει ότι μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν «διαχειρίσιμη». Εξ ου και η διαρροή στο Reuters ότι μέλη της ευρωζώνης καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις δικές τους οικονομίες.

 

Ποιος θα κάνει ...πραξικόπημα στην Ελλάδα;Οι ΕΔ που φαίνεται ότι κι αυτές ψήφισαν "αντιμνημονιακά";





Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το μπαράζ πιέσεων κατά της Ελλάδας δεν θα μπορούσε όπως σας γράφαμε από χθες να μην έχει και λίγο…πραξικόπημα!
Εκτός από τα δημοσιεύματα,είχαμε και τη δήλωση του πρώην “κόκκινου” και νυν “πράσινου” Ντάνυ Κον Μπεντίτ που μας είπε ότι …βλέπει πραξικόπημα!

Τ΄ αστεία κάπου εδώ τελειώνουν.Και όσοι νομίζουν από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό ότι κάτι κερδίζουν,ότι φοβίζουν τους πολίτες και ότι θα επιβάλουν πολιτικές λύσεις και συμφωνίες που τους βολεύουν κάνουν ένα ακόμη τραγικό λάθος:το μόνο που θα καταφέρουν είναι αυτό που δείχνουν να φοβούνται.Να εκλεγεί στην Ελλάδα κυβέρνηση καθαρά αντιμνημονιακή.

Γιατί ακόμη κι αν επαληθευτεί το σενάριο για κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι θα πρόκειται για κυβέρνηση που θα μπορεί να χαρακτηριστεί και να είναι ισχυρή;

Όσο για τις "διαρροές" φοβικών σεναρίων;

Ζαν Πολ Φιτουσί: Ανάγκη για άμεσα μέτρα βοήθειας στην Ελλάδα πριν τις εκλογές



O οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί τονίζει πως «πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα, πριν τις εκλογές, διότι μετά, μπορεί να είναι πολύ αργά».
«Tα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ακολουθήσαμε λάθος δρόμο. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε τον όλο τρόπο σκέψης», τονίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», με την οποία απευθύνει έκκληση υπέρ της Ελλάδας.

«Οι θεωρίες σχετικά με τις ευνοϊκές επιπτώσεις της λιτότητας χαρακτηρίζονται από παραφροσύνη αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ. Πρόκειται για θεωρίες- ζόμπι», προσθέτει ο κ. Φιτουσί.

«Θεωρώ ακόμη απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αν συμβεί, η κερδοσκοπία θα πλήξει μια νέα χώρα. Αν η Αθήνα αποχωρήσει, τα όρια της ευρωζώνης θα γίνουν ρευστά. Είναι αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις αγορές;» διερωτάται ο Γάλλος καθηγητής που διδάσκει και στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.