Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πυρηνική Ενέργεια με Θόριο Οραματίζεται η Ινδία


Η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν για να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα με καύσιμο το θόριο αντί για ουράνιο. Η χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα από το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο και έχει θέσει ως στόχο να τα εκμεταλλευτεί στο μέλλον ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η ιδέα για χρήση του θορίου στην παραγωγή ενέργειας είναι παλιά, ενώ η σχετική πρωτοβουλία της Ινδίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 σε θεωρητικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι οι αντιδραστήρες θορίου έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς παράγουν πολύ λιγότερα πυρηνικά απόβλητα σε σύγκριση με τους συμβατικούς, ενώ παράλληλα δεν παράγουν πλουτώνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Joseph Stiglitz Calls to Abolish the Capitalist Church of Self-Interest Can the ideology of capitalism bend to a stronger ideology of justice and love?




Even after a terrible financial crisis exposed their folly, the High Priests of Old Time Economics still speak the cold, barren language of self-interest. Acting solely in your own interest, they preach, is the key to efficiency and human well-being.
Not Joseph Stiglitz. Wednesday night, the Nobel Prize-winner spoke to a packed chapel at New York City’s Union Theological Seminary, which, along with the Institute for New Economic Thinking(INET), a New York-based think tank, hosted the first conversation in a brand-new series meant to change the way we understand economic issues.  Union Theological Seminary president Dr. Serene Jones, INET Executive Director Robert Johnson, Professor Gary Dorrien of Union Theological Seminary and Columbia University, and Betty Sue Flowers, Director of the Lyndon Baines Johnson Library and Museum, joined Stiglitz to talk about the topic at hand: “Economics & Theology.”

Κρούγκμαν και Στίγκλιτς: Η πολιτική της λιτότητας είναι μια τρέλα.




Οι οικονομολόγοι Πόλ Κρούγκμαν και Γίοζεφ Στίγκλιτς παραβρέθηκαν σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το Institute for New Economic Thinking (INET) στις 24 Οκτώβρη, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Robert Johnson, ο συντονιστής της συζήτησης, στην αποφώνηση του δήλωσε ότι στους Krguman και Στίγκλιτς θα έπρεπε να έχει προσφερθεί το βραβείο των πιο θαρραλέων οικονομολόγων, αν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Iraq cancels $4.2bn Russian arms deal over 'corruption'


Iraqi soldiers (archive image)Iraq has cancelled a $4.2bn (£2.6bn) deal to buy arms from Russia because of concerns about "corruption", an Iraqi government advisor has said.
Iraqi Prime Minister Nouri Maliki has suspicions about corruption within his own team, his spokesman told the BBC.
The purchase - said to include attack helicopters and missiles - was only signed off in October.

Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων στη Ρόδο


Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων στη Ρόδο
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους και πρόκλησης, τούρκος υπήκοος από την Κωνσταντινούπολη εισέβαλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, στο τέμενος Ιμπραήμ Πασά στη Ρόδο και χτύπησε τον πρόσφατα τοποθετηθέντα ως ιμάμη της Ρόδου Χασάν Καρά Αλή.

Στον ιμάμη επετέθη και ο Μέτσο Ιλτέρ, που έχει σταλεί στο νησί από τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και με τη σαφή, επίσημη υποστήριξη τουρκικών κύκλων επιδιώκει να υποκαταστήσει την ελληνική Πολιτεία.

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Αμεση συναίνεση για διαγραφή του ελληνικού χρέους Οσο καθυστερεί ανεβαίνει το κόστος λέει ο Αρβιντ Βιρμάνι


Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Αμεση συναίνεση για διαγραφή του ελληνικού χρέους
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να συναινέσουν το ταχύτερο σε «μαζική» διαγραφή του χρέους για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της χώρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρβιντ Βιρμάνι, ο οποίος μόλις αποχώρησε από τη θέση του ως εκπροσώπου της Ινδίας στο ΔΝΤ.

«Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς μια μαζική διαγραφή του χρέους, που προσδιορίζουμε ευγενικά με τον όρο αναδιάρθρωση, όποιες και αν είναι οι μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει», σημείωσε ο Βιρμάνι.

Επικίνδυνη Όξυνση στον Περσικό Κόλπο Ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε την Παρασκευή το Ιράν ότι θα απαντήσει σε είδος αν συνεχιστούν από πλευράς Τεχεράνης οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου γύρω από τις εξέδρες πετρελαίου της στον Περσικό Κόλπο. Ο εκπρόσωπος του βασιλείου στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι, προχώρησε σε διάβημα στον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.



Στο διάβημα αναφέρεται ότι τον Ιούλιο ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε επανειλημμένα πάνω από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο κοίτασμα Χάσμπα, ενώ σε άλλη περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν σταμάτησαν πλοία που ανήκαν σε εργολάβο της Saudi Aramco στην περιοχή του κοιτάσματος Αραμπία.

«Η κυβέρνηση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει όποια δράση θεωρεί κατάλληλη για να προστατεύσει τα ύδατα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του και θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για όλες τις πιθανές συνέπειες», τονίζεται με έμφαση στο διάβημα.

Ξεκινούν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην Πάτρα

Την ερχόμενη Κυριακή, φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.



Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Περί διάταξης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς

Η κλιμακωτή σε βάθος διάταξη μάχης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, του σχηματισμού που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ανωτέρω διάταξη επιτρέπει στους Τούρκους επιτελείς να στρέψουν τον κύριο όγκο των δυνάμεων τους εύκολα, σε αντίθεση με την γραμμική διάταξη των Ελληνικών ταξιαρχιών. Σχετικό απόσπασμα από τα σχόλια στην ανάρτηση  Περι κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ :

"Για ποιο λόγο διαχρονικά κάνουμε τα ίδια λάθη; Για ποιο λόγο παρατασσόμαστε γραμμικά για επιθεώρηση από τον εχθρό; Για ποιο λόγο αγκιστρώνουμε τις δυνάμεις μας και μάλιστα τις ισχυρές και ταχυκίνητες; Για ποιο λόγο, διαχρονικά ο εχθρός κλιμακώνεται σε βάθος; Διαβάστε τη διάταξή του στην Αν Θράκη. Είναι κλιμακωμένος σε βάθος από τον Έβρο μέχρι τη Κωνσταντινούπολη. Η πλησιέστερη προς τον Έβρο Ταξιαρχία, είναι η 54 στην Αδριανούπολη. Η αμέσως επόμενη, η 4η βρίσκεται στη Κεσσάνη 20 χλμ ανατολικά του Έβρου. Που θα στρέψει τη μάζα επίθεσης; ΑΓΝΩΣΤΟ.

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα στα όρια του εμφράγματος.



Οι γερμανικοί F.T. μιλούν για κοινωνική αποσταθεροποίηση, οι βρετανικοί για «πονοκέφαλο» των δανειστών - New York Times: «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»

Η τεταμένη κατάσταση και η αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα είναι βραδυφλεγές φιτίλι, υποστηρίζει άρθρο γνώμης στους γερμανικούς Financial Times (FTD) μετά την υπερψήφιση του πακέτου της Τετάρτης. Από την πλευρά του, και αρθρογράφος στους New York Times επισημαίνει ότι  «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα από το πακέτο περικοπών».

Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», ο αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times εκτιμά ότι όταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».

Credit Agricole Posts $3.6 Billion Loss After Greek Sale


Credit Agricole Posts 2.85 Billion-Euro Loss on Greek Sale
Credit Agricole SA (ACA)France’s third- largest bank, posted a quarterly loss that exceeded analysts’ estimates on costs tied to the sale of its Greek unit.
The shares fell the most in a year after the bank, based outside of Paris, reported a third-quarter net loss of 2.85 billion euros ($3.62 billion). That’s wider than the 1.88 billion-euro averageestimate of seven analysts surveyed by Bloomberg.

Διέξοδος για τα Βαλκάνια η Ρωσία


Την προσδοκία του να υπογραφεί συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε ομιλία του στα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου διυλιστηρίου της Σερβικής Βιομηχανίας Πετρελαίου (NIS), στο Πάντσεβο.

Σημειώνεται ότι το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της NIS ανήκει στη ρωσική Gazpromneft, η οποία έχει επενδύσει σε έργα εκσυγχρονισμού στη Σερβία πάνω από 500 εκ. ευρώ. «Η επένδυση πραγματοποιήθηκε σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης» επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς, ενώ τόνισε ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 2,5 με 3 δις δολάρια ετησίως με στόχο το διπλασιασμό τους εντός της επόμενης δεκαετίας.


European Court of Justice rejects web piracy filter


Music player on keyboard
The European Court of Justice has ruled that content owners cannot ask ISPs to filter out illegal content.
The ruling could have implications for the creative industries as they attempt to crack down on piracy.
The court said that while content providers can ask ISPs to block specific sites, wider filtering was in breach of the E-Commerce Directive.
A Belgian court had previously ruled that a local rights holder could force an ISP to filter content.

Χάρτης πανικού από τη Τουρκία, για τα κοιτάσματα στη Κύπρο

Η Τουρκία είναι δύσκολο να ξεπεράσει το γεγονός ότι η Κύπρος κατόρθωσε με κατάλληλους χειρισμούς να προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να είναι έτοιμη να αρχίσει σύντομα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί.




Έχοντας πλέον “δεσμούς χρήματος και κέρδους” με το Ισραήλ, έχει καταφέρει να προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη για τις έρευνες και την εξόρυξη κοιτασμάτων από υπόλοιπα “οικόπεδα” που βρίσκονται υπό την κυριαρχία της.

How marijuana legalization will affect Mexico’s cartels, in charts

The decision by voters in Colorado and Washington state to legalize the recreational use of marijuana has “changed the rules of the game” for the administration of Mexican President-elect Enrique Peña Nieto in the U.S.-backed drug war, according to a report by the Washington Post’s William Booth.
“Obviously, we can’t handle a product that is illegal in Mexico, trying to stop its transfer to the United States, when in the United States, at least in part of the United States, it now has a different status,” Nieto’s top adviser, Luis Videgaray, told a radio station Wednesday.

Ιρανικά Su-25 αναχαίτισαν Predator των ΗΠΑ

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25 του Ιράν αναχαίτισαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου Predator της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Περσικό Κόλπο.


Tα ιρανικά Su-25 άνοιξαν πυρ κατά αμερικανικού UAV.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, George Little, τα δύο ιρανικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ αλλά δεν κατάφεραν να πλήξουν το αμερικανικό UAV που εκτελούσε “σύνηθη” αποστολή παρακολούθησης ανατολικά του Κουβέιτ. Το περιστατικό συνέβη την 1η Νοεμβρίου ωστόσο ήρθε στη δημοσιότητα μόλις χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τουρκία: Πτώση ελικοπτέρου με δεκαεπτά νεκρούς

Δεκαεπτά Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο σήμερα από την πτώση ελικοπτέρου στη νοτιοανατολική Τουρκία εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. 



Το ελικόπτερο, τύπου Sikorsky, συνετρίβη στο όρος Χερεκόλ, στην περιφέρεια Περβαρί της επαρχίας Σιίρτ, πρόσθεσε ο κυβερνήτης Αχμέτ Αϊντίν. Όλα τα θύματα ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής, δήλωσε ο ίδιος.


Ακύρωση εξοπλιστικής συμφωνίας 4,2 δισ. μεταξύ Ιράκ και Ρωσίας

Το Ιράκ ακύρωσε μία συμφωνία αγοράς εξοπλισμού από τη Ρωσία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων, έναν μήνα μετά την επίτευξή της, ανακοίνωσε Ιρακινός βουλευτής σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα.


«Ο πρωθυπουργός διέταξε τη σύσταση μίας νέας επιτροπής που θα διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για την αγορά πιο προηγμένων όπλων από αυτά που προβλέπονταν στην ακυρωθείσα συμφωνία», δήλωσε ο Χακίμ αλ Ζαμάλι, μέλος της επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του ιρακινού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην κυβερνητική εφημερίδα Αλ Σαμπάχ.

Συμφωνία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών ύψους 6,7 δισ. μεταξύ ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας

Το αμερικανικό πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη συμφωνία πώλησης στη Σαουδική Αραβία, 20 μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 και 5 αεροσκαφών ανεφοδιασμού τύπου KC-130 έναντι του ποσού των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Η πώληση περιλαμβάνει επίσης 120 κινητήρες αεροσκαφών, συστήματα Link 16, ένα σύστημα επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, και ανταλλακτικά.

Έκδοση εντόκων γραμματίων 5 δισ.

Εν αναμονή της έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ στις 26 Νοεμβρίου, το υπ. Οικονομικών προχωράει την επόμενη εβδομάδα σε έκδοση δύο ξεχωριστών εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ συνολικά, ώστε να καλύψει τις ισόποσες λήξεις γραμματίων της ερχόμενης Παρασκευής.


Χθες συνεδρίασε το Euroworking Group και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας ή το αργότερο έως τις 16 Νοεμβρίου, θα υπάρξει μία πολιτική δήλωση για απόφαση εντός Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης.

Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα και αύξηση των εξαγωγών για τον Οκτώβριο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως κατά τον μήνα Οκτώβριο κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα και αύξηση των εξαγωγών της, παρουσιάζοντας σημάδια επιτάχυνσης της οικονομίας της την ώρα που το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται να αναδείξει τη νέα κρατική ηγεσία της δεύτερης οικονομίας του κόσμου.


Οι εξαγωγές μέσα στον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 11,6%, στα 175,6 δισ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση μόλις 2,4%, φθάνοντας τα 143,6 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των τελωνείων.