Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Geopolitical Journey: Nostalgia for NATO

Several years ago, I wrote a series of articles on a journey in Europe. It was intended both to be personal and to go beyond recent events or the abstract considerations of geopolitics. This week I begin another journey that will take me from Portugal to Singapore, and I thought that I would try my hand again at reflecting on the significance of my travels.
As I prepare for my journey, I am drawn to a central question regarding the U.S.-European relationship, or what remains of it. Having been in Europe at a time when that relationship meant everything to both sides, and to the world, this trip forces me to think about NATO. I have been asked to make several speeches about U.S.-European relations during my upcoming trip. It is hard to know where to start. The past was built around NATO, so thinking about NATO's past might help me put things in perspective.

ΣΕ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η πώληση μεριδίου του «Ελ. Βενιζέλος»

Θετική χαρακτήρισε την πώληση του μεριδίου της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε καναδικό συνταξιοδοτικό fund, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψής του στην Κίνα.
Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η πώληση μεριδίου του «Ελ. Βενιζέλος»
Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε επίσης πως ένας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει μεταξύ άλλων και στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι θετικό, δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει και στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων».

Η διάλυση της ιταλικής αριστεράς Γιατί δεν κερδίζουν οι σοσιαλδημοκράτες

Ως συνήθως, η πολιτική στην Ιταλία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η χώρα είχε εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου. Το πολύ μέσα στον Μάιο η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο θα αναλάβουν τελικά την ευθύνη της λειτουργίας της χώρας. Μετά από μερικές εβδομάδες αναταράξεων, ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επανεξελέγη στις 20 Απριλίου. Ο Ενρίκο Λέτα, ένας από παλιά πολιτικός, επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία. Το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει σαν μια νίκη για την αριστερά: ο Ναπολιτάνο είναι πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο Λέτα είναι ο αναπληρωτής αρχηγός του κεντροαριστερού Partito Democratico. Ωστόσο, ο πραγματικός νικητής είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της δεξιάς, ο οποίος θα κρατά το πηδάλιο της κυβέρνησης - έστω και από το παρασκήνιο.
Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χτυπάει το ασημένιο καμπανάκι για να δηλώσει την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. (Giampiero Sposito / Reuters)

Εν μέρει, οι εκλογές του Φεβρουαρίου αντανακλούν την απόρριψη από τους Ιταλούς μερικών από τα παραδοσιακά κόμματα και της λιτότητας της ΕΕ. Πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αντανακλούν την αποτυχία της κεντροαριστεράς να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες της χώρας. Και τούτη είναι μια αποτυχία που έχει αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Israel tries to lower tensions with Syria after reports of airstrikes

Two small rockets from Syria were lobbed across the boundary into the Israeli-occupied Golan Heights on Monday, and the Israeli military quickly played down the incident as “accidental spillover” from ­Syria’s raging civil war.
Video: Israeli officials report their target was a shipment of advanced long-range missiles headed to the Lebanese militant group Hezbollah. They are both a major supporter of the Assad regime in Syria and an outspoken enemy of Israel.

The casual dismissal of the stray fire was an example of the pains that Israeli military commanders and government officials were taking to try to lower tensions with their northern neighbor after reports of two Israeli air attacks this weekend on military targets and suspected weapons depots near Damascus, the Syrian capital.

Διάσκεψη για τη Σομαλία στο Λονδίνο

Τη στήριξή του στη νέα ηγεσία της Σομαλίας εξέφρασε ο ΟΗΕ ενόψει της συνόδου των δωρητών που πραγματοποιείται την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ανοικοδομηθεί η χώρα, μετά από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, λιμού και βίας.
Φωτό από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος νοτίως του Μογκαντίσου στις 5 Μαϊου (Reuters)Φωτό από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος νοτίως του Μογκαντίσου στις 5 Μαϊου (Reuters)Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιάν Έλιασον, στόχος είναι να γίνει στροφή σε αναπτυξιακά έργα και λιγότερο στην ανθρωπιστική βοήθεια."Ο κύριος λόγος που τρέφουμε πλέον ελπίδες, περισσότερο από ποτέ, είναι ότι η νέα ηγεσία χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ευθύνης- Βρέθηκα στη Σομαλία το 1992, όταν ο λιμός και οι μαζικοί θάνατοι ήταν στο αποκορύφωμά τους. Το γεγονός ότι θα συναντηθώ με μια κυβέρνηση που τη διέπει η νομιμότητα, είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίξουμε" πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τις οικοδομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε πάγωμα της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης για να μην δημιουργήσει προβλήματα στις αμερικανικές προσπάθειες για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Ο Νετανιάχου γνωστοποίησε την απόφασή του αυτή πριν από μερικές ημέρες στον υπουργό Οικισμού Ούρι Αριέλ, μέλος της Εβραϊκής Εστίας, ενός εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της συνέχισης της εποικιστικής πολιτικής.

Υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη στον Περσικό η «απάντηση» στο Ιράν

Ως 40 χώρες συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και για 20 ημέρες στα ανοιχτά του Ιράν και στα στενά του Ορμούζ, σε μία επίδειξη ισχύος της Δύσης απέναντι στις απειλές της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλείσιμο της διόδου στο πετρέλαιο του Κόλπου εάν υπάρξει επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη στον Περσικό η «απάντηση» στο Ιράν
Ναρκαλιευτικά και άλλα πλοία και μονάδες θα εφαρμόσουν στην πράξη τις πιο σύγχρονες μεθόδους και μηχανήματα στον εντοπισμό και την καταστροφή ναρκών, με το Sea Fox των ΗΠΑ να «κλέβει την παράσταση».

Σήμα ΔΝΤ προς Ευρωζώνη για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Με τους τόνους εμφανώς πιο «ήρεμους», αλλά και τις παρατηρήσεις να μην εκλείπουν για τα γνωστά προβλήματα του ελληνικού προγράμματος (φοροδιαφυγή, ταμπού απολύσεων, καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και ύψος χρέους), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσπαθεί να σηματοδοτήσει μία αλλαγή στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Παράλληλα, η Κομισιόν προχωράει σε μία πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το νέο «κούρεμα» τους ελληνικού χρέους, όπως ζητά το Ταμείο.
Μάλιστα στην έκθεσή του μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο αναφέρει με ενδεικτικό τρόπο την αναγκαιότητα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνει, η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους και το ΔΝΤ με …νόημα προσθέτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των χωρών της Ευρωζώνης.