Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Nomura: Αυτές οι χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από ένα bank run


Μάταια προσπαθούν οι αξιωματούχοι της Μάλτας και του Λουξεμβούργου να πείσουν ότι οι χώρες τους δεν είναι “η επόμενη Κύπρος”. Για τις αγορές, τα υπερτροφικά τραπεζικά συστήματά τους, αποτελούν εστία κινδύνου.
Η Nomura δείχνει να συμφωνεί. Μάλιστα, με τελευταία έκθεσή του, ο οίκος εντόπισε όλα τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα που κινδυνεύουν να βιώσουν  τη μαζική έξοδο καταθέσεων.

Oικονομία χωρίς «οίκο», χωρίς «νομή»


«Αυτό που εξιστορώ είναι η ιστορία των επόμενων δύο αιώνων. Περιγράφω το ερχόμενο, το αναπότρεπτα ερχόμενο: την ανάδυση του μηδενισμού. Aυτή την ιστορία μπορούμε από τώρα κιόλας να την αφηγηθούμε, γιατί είναι από τώρα ενεργούμενη αναγκαιότητα. Eίναι το μέλλον που το σημαίνουν χίλια σημάδια, είναι το προδιαγεγραμμένο που αυτοδηλώνεται παντού, η μουσική που θα ηχήσει και που γι’ αυτήν όλες οι ακοές είναι κιόλας στο έπακρο οξυμμένες... O μηδενισμός έφτασε στο κατώφλι: από πού μας έρχεται αυτός ο πιο ανοίκειος από κάθε επισκέπτη;.. Tι σημαίνει μηδενισμός; Σημαίνει ότι οι υπέρτατες αξίες έχουν χάσει κάθε αξία. Mας λείπει ο στόχος, λείπει η απάντηση στο “Γιατί”».

Europe's Disturbing Precedent in the Cyprus Bailout


The European economic crisis has taken different forms in different places, and Cyprus is the latest country to face the prospect of financial ruin. Overextended banks in Cyprus are teetering on the brink of failure for issuing loans they cannot repay, which has prompted the tiny Mediterranean country, a member of the European Union, to turn to Brussels for help. Late Sunday, the European Union and Cypriot president announced new terms for a bailout that would provide the infusion of cash necessary to prevent bankruptcies in Cyprus' banking sector and, more important, prevent a banking panic from spreading to the rest of Europe.

A New Business Model for Cyprus


MADRID – Once again, Europe has peered into the abyss. But the tentative agreement between Cyprus and the troika (the European Commission, the International Monetary Fund, and the European Central Bank) probably means that the worst has been avoided. Big losses for large depositors in Cypriot banks will now be imposed, and the country’s second-largest bank will be shuttered. Looking ahead, however, Cyprus has the means not only to recover, but even to heal its longstanding division with the Turkish-backed statelet in the north of the island.


This illustration is by Paul Lachine and comes from <a href="http://www.newsart.com">NewsArt.com</a>, and is the property of the NewsArt organization and of its artist. Reproducing this image is a violation of copyright law.
Illustration by Paul Lachine


The Euro Is Killing Europe

BY DANIEL ALTMAN

Are the best days of the European Union already behind it? Just a few months ago, having won the Nobel Prize for Peace, it could boast of decades without a major war, the westward turn of the former Soviet satellites, and flourishing internal trade. But now its one big mistake -- the euro -- threatens to tear the union apart.

«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου στην Τουρκία, σύμφωνα με Διεθνή Αμνησία και HRW

Τη λύπη τους για τις ατέλειες της μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου που πρόκειται να συζητηθεί προσεχώς από το τουρκικό κοινοβούλιο εξέφρασαν σήμερα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις όσον αφορά το σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.
«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης
"Εκατοντάδες εσφαλμένες δικαστικές διώξεις ασκούνται σε βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και συγγραφέων» υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

Η κατανομή πλούτου στην ευρωζώνη

Το Ευρωσύστημα έχει εργαστεί για πολλά χρόνια τώρα σε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα, που ονομάζεται Household Finance and Consumption Network (HFCN). Τα στοιχεία θα δημοσιευθούν σύντομα.

Η Bundesbank πριν από λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για κάποια από τα αποτελέσματα της γερμανικής έρευνας. Η παρουσίαση από τους Heinz Herrmann και Ulf von Kalckreuth, τους δύο ερευνητές της Bundesbank που διεξήγαν την έρευνα, παρουσιάζει σειρά ενδιαφερόντων ιδεών. Η πιο ενδιαφέρουσα αλλά επίσης και αμφιλεγόμενη, θα είναι σίγουρα η κατανομή πλούτου μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Ξεχωρίζουν κάποια αποτελέσματα. Πρώτον, ο μέσος πλούτος στη Γερμανία είναι χαμηλότερος από αυτόν στη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Οι γερμανικές στατιστικές ωστόσο εμφανίζονται διαφορετικές όταν δεν περιλαμβάνουν την Ανατολική Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος πλούτος είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τη Γαλλία αλλά παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με την Ισπανία και την Αυστρία.

ΗΠΑ: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας

Την πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών διόρισε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα. Η Μυστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου και της οικογένειάς του, αλλά επίσης ερευνά υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων.


Πρόκειται για την Τζούλια Πίρσον, η οποία έχει συμπληρώσει 30 έτη προϋπηρεσίας στο σώμα, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως προσωπάρχης της υπηρεσίας.

«Κούρεμα 100+», η νέα απειλή στην Ευρώπη

Η κορυφή μονάχα ενός τεράστιου παγόβουνου, που απειλεί τις βάσεις των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, φαίνεται ότι ήταν η συμφωνία για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, καθώς από χθες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι από τώρα και στο εξής η μέθοδος αυτή πρέπει να συμπεριληφθεί στις επιλογές για επιλύσεις προβλημάτων.
Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός ανάβει φωτιές στις ανακεφαλαιοποιήσειςΓερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός ανάβει φωτιές στις ανακεφαλαιοποιήσειςΟυσιαστικά, η ριζοσπαστική αυτή άποψη ότι το «κούρεμα» καταθέσεων, έστω κι αν πρόκειται για καταθέσεις άνω του ορίου των 100.000 ευρώ, εξομοιώνει τις αποταμιεύσεις με επενδύσεις, ανοίγει μια επικίνδυνη πληγή στις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις τράπεζες και όσους απλούς καταθέτες έχουν κάνει την «αμαρτία» να έχουν πάνω από 100.000 ευρώ.

Η Δύση «Καλοβλέπει» την Πλούσια σε Φυσικό Αέριο Ανατολική Αφρική

Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μοζαμβίκη θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε βασικό παίχτη στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόνισαν εμπειρογνώμονες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο πολλοί προειδοποίησαν ότι η «ευημερία και τα έσοδα» δε θα έρθουν γρήγορα καθώς η χώρα χρειάζεται «υποδομές».
Η Ανατολική Αφρική κατέστη πρόσφατα ένα από τα πιο καυτά σημεία του παγκόσμιου χάρτη λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισαν ομιλητές σε συνέδριο στις 21 Μαρτίου, που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ελλάδα και Κύπρος: Η Στροφή του Ισραήλ και οι Αμερικανοί … «Καλοθελητές» της Συνεκμετάλλευσης με τον Αττίλα

Σε επανασχεδιασμό οδηγείται ο ενεργειακός χάρτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως «κλειδί» αναδεικνύεται το Ισραήλ, μετά και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, με μεσολαβητή τις ΗΠΑ. Μια κίνηση που συνέπεσε με την Κυπριακή κρίση δημιουργώντας νέα δεδομένα, τα οποία σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να σκιαγραφηθούν σε όλη τους την έκταση. Ωστόσο, φαίνεται να προοιωνίζουν μια αλληλουχία εξελίξεων που επηρεάζουν και την Κύπρο και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που μίλησαν στο energia.gr, η πρώτη ορατή συνέπεια φαίνεται να είναι το οριστικό ναυάγιο του σχεδίου για τον αγωγό East Med της ΔΕΠΑ και τον αντίστοιχο TransMed της Κύπρου. Ένα σχέδιο το οποίο εξαρχής είχε συγκεντρώσει αρκετές ενστάσεις λόγω της τεχνικής δυσκολίας υλοποίησης του. Αντίθετα, αναδύεται μια άλλη προοπτική για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ, όταν και όποτε εξαχθεί, μέσω του τουρκικού δικτύου. Το σχέδιο αυτό αναγνωρίζεται τώρα ότι συγκεντρώνει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι καταρχήν μια τεράστια πρωτογενής αγορά για την απορρόφηση του ισραηλινού φυσικού αερίου, ενώ το κόστος μεταφοράς του τελευταίου προς τις αγορές της Ευρώπης εκτιμάται ότι έχει μικρότερο κόστος από την υποθαλάσσια μεταφορά του μέσω Ελλάδας.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΚΟ Η Μόσχα "εκνευρίζει" το Βερολίνο

Η Μόσχα τρίζει τα δόντια της γερμανικής κυβέρνησης με ελέγχους των ρωσικών αρχών στα γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης στη Ρωσία, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χώρων οι οποίες ήδη δοκιμάζονται έντονα με αφορμή τη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
Η... επιδρομή ελέγχων σε γερμανικές ΜΚΟ και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις Μόσχας - Βερολίνου. Στη φωτογραφία η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Πούτιν
Η... επιδρομή ελέγχων σε γερμανικές ΜΚΟ και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις Μόσχας - Βερολίνου. Στη φωτογραφία η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Πούτιν
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ρωσικές αρχές υπεύθυνες για τη διενέργεια ελέγχων για φοροδιαφυγή, που εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής γενικότερων ερευνών των στοιχείων των μη κυβερνητικών οργανώσεων εντός της Ρωσίας, επισκέφθηκαν προσφάτως μεταξύ άλλων τα γραφεία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) στην Πετρούπολη και του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ (FES) και σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά κατάσχεσαν και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΟΗΕ: Σουηδός επικεφαλής στην ομάδα έρευνας για τη χρήση χημικών στη Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν σήμερα Τετάρτη έναν Σουηδό επιστήμονα, τον Ακε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας ειδικών που θα ερευνήσουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι χημικά όπλα στη Συρία και αποφάσισαν στην ομάδα αυτή να μην συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων.
ΟΗΕ: Σουηδός επιστήμονας επικεφαλής στις έρευνες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία
Ο Σέλστρομ, επιλογή του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, πρώην διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Άμυνα και την Ασφάλεια ήταν επικεφαλής επιθεωρητής της UNSCOM, της ομάδας που είχε αναλάβει να επιθεωρήσει και να τερματίσει τα προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων τη δεκαετία του '90.

Το Πεκίνο ανοίγει τη διατραπεζική αγορά ομολόγων του στην Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής

Η Αποθεματική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής, (Κεντρική Τράπεζα της χώρας), εισάγεται στην συνεχώς αυξανόμενη ομάδα των κεντρικών τραπεζών, που είναι σε θέση να επενδύσουν στην διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας. Η συμφωνία θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα για το άνοιγμα των αγορών κεφαλαίου και την αύξηση της διεθνούς χρήσης του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στη νοτιοαφρικανική κεντρική τράπεζα να επενδύσει στην κινεζική αγορά χρέους, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του επενδυτικού προγράμματος.
«Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και με άλλες χώρες της ομάδας BRICS », αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της PBOC που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της www.pbc.gov.cn, αργά την Τρίτη.