Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στη συριακή κρίση


Ο Κόφι Άναν, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Ο Άναν ενημέρωσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Όπως ανέφερε, ελπίζει ότι το σχέδιό του για την επίλυση της συριακής κρίσης θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αποχώρησή του όμως παραδέχτηκε ότι ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στο θέμα.

O εγκληματίας Ντεκτάς και οι μηχανισμοί του τουρκικού παρακράτους


Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Οι δολοφόνοι αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο το βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στα εγκλήματα που έγιναν στην Κύπρο. Ακριβώς τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν στην Ελληνική Θράκη. Η επίθεση στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, μια μέρα πριν τη λειτουργία στη Σουμελά, ήταν έργο των ίδιων μηχανισμών. Να τους ξεσκεπάσουμε στην Κύπρο, για να είναι πιο εύκολη η αποκάλυψή τους στη Θράκη, όπου το τουρκικό προξενείο είναι άντρο του φασιστικού βαθέος κράτους της Άγκυρας.

Πίσω από τις δολοφονίες και τις βόμβες στα τζαμιά, κρύβεται ο Ντενκτάς
YILDIRAY OĞUR - Κωνσταντινούπολη - 25.09.2010

Να μιλήσουμε με Τουρκία για την ΑΟΖ;



της Ελίνας Γαληνού 
Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου Γκόρντον, η Ελλάδα καλόν είναι να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες όσον αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ και να μιλήσει καλύτερα με την Τουρκία. Η δήλωση αυτή, προφανώς εκπλήσσει όσους περίμεναν διακαώς κάποια πρόοδο αυτού του ζητήματος, το οποίο θα αναβάθμιζε την αξία της χώρας μας. 

Οι προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας






Οι προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας - Φωτογραφία 1

Του Θανου Π. Ντοκου* 

Σε μια ιδιαίτερα κακή οικονομική συγκυρία, υπήρξε και μια ευχάριστη εξέλιξη: η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία/ΕΑΒ (η μόνη, δυστυχώς, βιώσιμη κρατική ελληνική αμυντική βιομηχανία) υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Lockheed Martin για τη συνέχιση συμπαραγωγής τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130J, δυνητικής αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περίοδο 5-7 ετών. Προφανώς η Lockheed Martin στοχεύει στο να αυξήσει με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες λήψης απόφασης για τον εκσυγχρονισμό των F-16 (ή και τη μελλοντική απόκτηση αεροσκάφους επόμενης γενιάς), αλλά αυτό δεν είναι αθέμιτο. Μακάρι να υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον και διάθεση για συνεργασία και επενδύσεις και από άλλους παραδοσιακούς προμηθευτές οπλικών συστημάτων της χώρας μας. Από τα αξιοπερίεργα: λόγω συνταξιοδότησης εξειδικευμένων τεχνιτών και ουσιαστικής απαγόρευσης προσλήψεων, η ΕΑΒ αντιμετωπίζει πρόβλημα ανθρωποδύναμης. Ασφαλώς υπάρχει κάποιος στην τρόικα που μπορεί να κατανοήσει το ζήτημα και να δώσει μια λύση.

Κάτι τρέχει στον Έβρο…





Για πρώτη φορά 600 Γαλλο-εβραίοι με τον ραβίνο τους θα κάνουν διακοπές στον Έβρο. Έχουν νοικιάσει ένα ολόκληρο ξενοδοχείο με 140 δωμάτια, το GRECOTEL EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί τους θα έχουν και τους δικούς τους μάγειρες και ξενοδοχειακό προσωπικό. Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα μετακομίσει στον διπλανό «Αστέρα».

Συνέχεια της επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών τον Ιούλιο, δείχνει ο ΡΜΙ


Αισθητά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, παρέμεινε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI). Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί, προκειμένου να παρέχει μία συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία, ο οποίος έκλεισε στις 41.9 μονάδες, τον Ιούλιο.


Όπως ανακοινώθηκε, η τιμή αυτή ήταν υψηλότερη από τις 40.1 μονάδες του Ιουνίου, ωστόσο, αισθητά χαμηλότερη από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης PMI καταγράφει τιμές κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, για 35 συνεχείς μήνες, ενώ παρατηρήθηκε μία έντονη μείωση των νέων παραγγελιών, που έλαβαν, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Δέκα προτεραιότητες από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις διαρθρωτικές αλλαγές


Τα μεγάλα οδικά έργα και η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ ξεχωρίζουν μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης


Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (θυγατρική του ΟΣΕ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού), η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, η απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ ως το τέλος του 2015, η επανεκκίνηση των έργων για την κατασκευή των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων και η άρση των ρυθμιστικών εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποκλιμάκωση των τιμών, περιλαμβάνονται στους δέκα άξονες δράσης που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Bild: Η Γερμανία έχει κερδίσει 70 με 100 δις ευρώ από την κρίση


Μία διαφορετική αλήθεια, πέραν των επιθέσεων κατά της χώρας μας, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild καθώς σε άρθρο της αναφέρει πως η Γερμανία «κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ».
Όπως επισημαίνει, «ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια», ενώ ο υπουργός Οικονομικών «Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα.