Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

SOCAR’s DESFA bid boosts TAP

ATHENS - On 10 June, Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) announced that Azerbaijan’s state oil company SOCAR submitted its binding offer for the privatisation of 66% of the Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA).

Putin Pulls the Plug on Gazprom-SINTEZ Bids



Russian giant Gazprom and SINTEZ withdraw their bids for DEPA and DESFA at Putin's behest. An official statement by Gazprom came after heated speculation on the withdrawal, citing the absence of guarantees that DEPA's financial situation will not deteriorate before the sale is finalized. 

Ξεπούλημα ΔΕΣΦΑ

Μόλις ΗΠΑ και ΕΕ εξουδετέρωσαν τους Ρώσους που έδιναν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι Αζέροι κατέβασαν την προσφορά τους από τα 750 εκατομμύρια στα 400!
 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Σε κλίμα τεχνητού και εντελώς αβάσιμου ενθουσιασμού επρόκειτο χθες το βράδυ να οριστικοποιηθεί και τυπικά η πώληση της στρατηγικής σημασίας δημόσιας εταιρείας ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) στην αζερινή κρατική επιχείρηση Socar, η οποία διαπλέκεται πλήρως και ουσιαστικά ελέγχεται από αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η είσοδος της αζέρικης Socar στον ΔΕΣΦΑ


Αθήνα
Μειωμένες τιμές φυσικού αερίου και αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος για εμπορική πρόσβαση σε ενεργειακές αγορές, που σήμερα παραμένουν «κλειστές» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει -υπό προϋποθέσεις- η είσοδος της Socar στον ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, η επιχειρηματική κίνηση των αζέρων στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, στις 28 Ιουνίου, η οποία θα κρίνει ποια διαδρομή θα ακολουθήσει το αζερικό αέριο προς την Ευρώπη, δηλαδή αν θα διακινείται μέσω του TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) ή εκείνου του Ναμπούκο (Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία).

Richest countries benefit from the crisis

i, 20 June 2013
“See how the wealthiest countries profited from the euro crisis and the poor (like us) got even worse,”headlines i, after Eurostat revealed data on June 19 showing the GDP per capita of each European state in 2012.
The first preliminary estimates for 2012 presented by Eurostat, when compared by the Lisbon daily to 2009 figures, show that the richest countries, from the north and centre of the Eurozone became more wealthy, while the poorest member states, located mainly in the south, became poorer.

Το debate για την AOZ…

MONOMAXIA

Του Θεόδωρου Καρυώτη
Η ερώτηση γι’ αυτό το debate είναι «ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ;» «ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ;»
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι, πάνω απ’ όλα μια μονομερής πράξη, όπως προνοείται από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν απαιτεί την συγκατάθεση κανενός. Άρα, γιατί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημαΑπόδειξη τούτου αποτελεί και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 134 ανακηρύξεις ΑΟΖ στον πλανήτη Γη και όλες αυτές ήταν μονομερείς. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κάποια κρίση στις διμερείς σχέσεις γειτονικών κρατών λόγω μονομερούς ανακήρυξης.

Υπογράφηκε η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» με την κοινοπραξία του αγωγού TAP

Υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» (Host Government Agreement-HGA),μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ.
Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού που έχει ήδη υποβληθεί στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να επιλεγεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο προς την Ευρώπη.

Bloomberg: Μαζική έξοδος των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές

Bloomberg: Μαζική έξοδος των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές


Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αποσύρουν χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές οι επενδυτές, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η προοπτική της λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βυθίζει μετοχές, ομόλογα και νομίσματα από την Ινδία έως τη Βραζιλία.

IMF: Είναι πρόωρη η συζήτηση για διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα

Λίπτον στο CNBC: Είναι πρόωρη η συζήτηση για διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα


Είναι πρόωρη η συζήτηση για διακοπή χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου των Financial Times ότι το Ταμείο θα διακόψει τη χρηματοδότηση εάν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό  που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης της χώρας, ύψους 172 δισ. ευρώ.

Ανακοίνωση της Socar για συμφωνία με ΔΕΣΦΑ

Ανακοίνωση της Socar για συμφωνία με ΔΕΣΦΑ


Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν


Η Socar ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο του Αζερμπαϊτζάν και μένουν μόνο κάποια τεχνικά ζητήματα σε εκκρεμότητα.