Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ραδιενέργεια ρεκόρ σε ψάρια ανοικτά της Φουκουσίμα


Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενεργού μόλυνσης σε ψάρια ήταν 18.700 μπεκερέλ ανά κιλό που είχαν μετρηθεί σε σολομό ο οποίος είχε αλιευθεί το Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας.


Ο Ουακάο Χαναόκα, αξιωματούχος της Γκρινπίς Ιαπωνίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πραγματοποιήσει μια πλήρη έρευνα για τη ραδιενεργό μόλυνση σε μια μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Φουκουσίμα, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

FYROM accuses Greece of dumping illegal migrants



Greek authorities have been sending hundreds of migrants across the border mainly at two locations and usually during the night, Dnevnik writes. The authorities in Skopje, capital of EU-candidate Macedonia, have reportedly informed the European Union and its border management agency Frontex about the development.
Greece is getting increasingly nervous over the presence of more than one million illegal immigrants on its territory, analysts say, and seeks to alleviate the burden by illegally transferring them on other countries.
Trpe Stojanovski from the regional centre for Migration and Refugees (MARRI) is quoted as saying that Greece is a source of instability for Macedonia and the region.
“We are having a wave of illegal immigration, and this is coming from a EU country, this is a dangerous for our security,” Stojanovski said. He said the illegal immigrants arriving from Greece are from Iraq, Afghanistan, and recently from Mauritania.

Δέκα προτεραιότητες για την εξωτερική μας πολιτική


  

Οι εκλογές ή η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο ή, ακόμη χειρότερα, δικαιολογία για την ολιγωρία μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.  Λάθη και παραλείψεις στον ευαίσθητο χώρο των διεθνών σχέσεων έχουν πολλαπλάσιο κόστος.  Χρειαζόμαστε δραστήρια και επιδέξια εξωτερική πολιτική, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά και για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την ισχύ της χώρας.
Σήμερα, ενώ οι αλλαγές στη Βαλκανική έχουν περίπου ολοκληρωθεί, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή τα πράγματα εξελίσσονται, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τα οθωμανικά όνειρα της γείτονος, κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.  Ειδικότερα, η Τουρκία προσπαθεί να παίξει παγκόσμιο ρόλο, ηγεμονικό, και συνεχίζει να λειτουργεί επιθετικά.  Ας θυμηθούμε τη στάση της στο Κυπριακό, τις απειλές κατά της Κύπρου για τους πόρους τής Μεσογείου, το casus belli εναντίον τής Ελλάδας, τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, τις κινήσεις της στην Αλβανία και στα Σκόπια, τη χρήση βίας κατά των αμάχων Κούρδων, τις σχέσεις της με το Ιράν, την ανάπτυξη της στρατιωτικής της βιομηχανίας, τα πυρηνικά της σχέδια.
Πέραν αυτών, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μία σειρά ζητημάτων για την εξωτερική μας πολιτική, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν και τα οποία ιεραρχούμενα μας οδηγούν σε δέκα προτεραιότητες.

Νέες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα ανοίγουν ορισμένα hedge funds


Ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερ.


Τα ταμεία αυτά, τα οποία αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και δεν είναι θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.