Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Pressure mounts on bailed-out Portugal’s government with motion of no confidence

Opposition parties in Portugal presented a motion of no confidence in the government Wednesday, giving voice to widespread discontent as the bailed-out country endures a predicted third year of recession and a jobless rate of 17.5 percent.
The center-right coalition government had enough votes to easily defeat the motion in Parliament. But the political pressure added another dose of uncertainty into financial markets already jittery about the fate of Cyprus and the wider eurozone.

Εξακόσιοι Ευρωπαίοι πολεμούν στην Συρία κατά του Άσαντ

Έως και «600 Ευρωπαίοι» έχουν ενταχθεί στη συριακή εξέγερση για να πολεμήσουν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, αποκαλύπτεται σήμερα σε έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) του Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου.


«Ένας αριθμός μεταξύ 140 με 600 Ευρωπαίων έχουν μεταβεί στη Συρία από τις αρχές του 2011, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7 με 11% των ξένων μαχητών», επισημαίνεται στην έκθεση.
Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε «450 διαφορετικές πηγές, που προέρχονται από αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στις ενημερώσεις για τους θανάτους ‘μαρτύρων’ που παραθέτουν οι ιστοσελίδες των τζιχαντιστών».

Kosovo Talks End Without Agreement


PARIS — Marathon talks aimed at overcoming ethnic divisions in Kosovo ended without an agreement on Wednesday, dealing a potential blow to Serbia’s aspirations to join the European Union and undermining hopes of improved stability in the Balkans.

Mε ακρωτηριασμένες ρίζες, ποια επιβίωση;


του Χρήστου Γιανναρά

Eίναι ρεαλιστικά δυνατό να επιβιώνει φιλοπατρία σήμερα;
H απάντηση κρίνεται από τα μέτρα ρεαλισμού που έχει ο καθένας μας κατακτήσει. Eίναι κατάκτηση ωριμότητας η ελευθερία από ψευδαισθήσεις.

Guardian: Νέα Οθωμανική αυτοκρατορία ξαναστήνει στα Βαλκάνια η Τουρκία

turkeyvictoryday
Για έμμεση αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια υπό μία νέα ηπιότερη μορφή, καθώς και για διεύρυνση της ζώνης επιρροής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο κάνει λόγο χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφερόμενο στην ολοένα διογκούμενη παρουσία της Τουρκίας στη Βοσνία, η οποία της χρησιμεύει ως πύλη επέλασης στην Ευρώπη.

As Goes Cyprus, So Goes the European Union

All of a sudden, tiny Cyprus is making headlines. How could such a small country, with an economy approximately the size of the State of Maranhao, create such big problems?

The answer is that the crisis in Cyprus epitomizes everything that is wrong with the European Union.

Most fundamentally, there is the very fact that Cyprus was allowed to adopt the euro in 2008. It was already an offshore money-laundering center. Even after problems struck other European countries with oversized banking systems, the EU looked the other way when Cyprus offered high interest rates in order to attract additional hot money. It looked the other way when the banks loaded up on high-yielding Greek debt.

Russia considers returning to Afghanistan


The Soviet Union's 10-year occupation of Afghanistan cost the country more than 15,000 lives, and an additional 50,000 were wounded. Before the USSR withdrew its forces in 1989, Mikhail Gorbachev described the Soviet efforts to fight the insurgency there as "a bleeding wound." And yet -- just over two decades after leaving what came to be considered the Soviet version of the Vietnam War -- Russia is now eager to return to Afghanistan.

Ρεκόρ διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα το 2012

Ρεκόρ διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα το 2012


Η ύφεση και η οικονομική κρίση, όπως λένε οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., συνετέλεσε στο ρεκόρ πενταετίας, για τους επίορκους υπαλλήλους κυρίως στους δήμους, στις εφορίες και στις υπηρεσίες υγείας, ενώ υπήρξε συνολική αύξηση των υποθέσεων σε ποσοστό 33 % (το 2012 1060 υποθέσεις, ενώ το 2011 797). Οι συλλήψεις επίορκων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 30,77 % (51 άτομα, εκ των οποίων οι 20 συλληφθέντες ήταν αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί), ενώ καταγράφηκε αύξηση και στα αυτόφωρα κατά 24 %.'

Η Εθνική, η Eurobank, οι τροϊκανοί και οι μουτζούρηδες... 'Η πως η κυπριακή κρίση ακουμπάει την Ελλάδα

Η κυπριακή κρίση και ιδιαιτέρως η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα του νησιού που συνοδεύθηκε από γενναίο κούρεμα των υψηλών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, εισήγαγε νέα δεδομένα στο σίριαλ της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η εμμονή μάλιστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να συμμετάσχουν και οι καταθέτες στη διάσωση των προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων διεύρυνε τις ανησυχίες και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Εθνική, η Eurobank, οι τροϊκανοί και οι μουτζούρηδες...
Αντιστοίχως και στην Ελλάδα οι αποταμιευτές δηλώνουν ανασφαλείς, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν πως από τη μια στιγμή στην άλλη οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές τους αντιμετωπίζουν ως επενδυτές και αποζητούν την ευθύνη και τη συμμετοχή τους στο κόστος διάσωσης τραπεζικών ναυαγίων.

Citibank: Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε ευρωζώνη και Ελλάδα το 2013

Σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -0,5% (και όχι +0,5% όπως αναφέρθηκε χθες εκ παραδρομής από μέσα ενημέρωσης) θα κινηθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citibank, που παρουσιάσε χθες ο 'Αγγελος Καλλιπολίτης, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής έρευνας (Investment Research and Advice), του τομέα Διαχείρισης Περιουσίας της Λιανικής Τραπεζικής της Citi.Citibank:  Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε ευρωζώνη και Ελλάδα το 2013
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ciribank εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2013.

Ήρθε η ώρα για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

Σχεδόν σαν κεραυνός εν αιθρία, η συνεδρίαση του Eurogroup μαζί με την τρόικα, συμφώνησαν στις 16 Μαρτίου να φορολογήσουν όλες τις καταθέσεις στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών καταθέσεων. Στη διάρκεια των αμέσως επόμενων ημερών, οι φορείς χάραξης πολιτικής παραιτήθηκαν με δραστήριο τρόπο της ευθύνης για την απόφαση –μια τυπική ευρωπαϊκή ανοησία. Τότε η κυπριακή Βουλή απέρριψε τη συμφωνία, και ύστερα η χώρα αναζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία, χωρίς επιτυχία. Η Κύπρος κατέληξε στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με το Eurogroup και την τρόικα στις 25 Μαρτίου, για να αποφύγει μια άτακτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Η νέα συμφωνία είναι αρκετά λογική από πολλές πλευρές: προστατεύει πλήρως όλες τις ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ του συστήματος εγγύησης καταθέσεων. Οι μέτοχοι των τραπεζών και οι μεγάλοι πιστωτές δέχονται το πρώτο πλήγμα, ενώ οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ των προβληματικών τραπεζών θα πρέπει επίσης να επωμιστούν το βάρος των τραπεζικών ζημιών και να συνεισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο χρειάζεται. 

Πώς το Ιράν κέρδισε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

«Η πώληση παπαρούνας είναι πιο εύκολη από την πώληση διαμαντιών και χρυσού στο Αφγανιστάν, και εξίσου πολύτιμη», μου είπε ένας υπάλληλος του αφγανικού Υπουργείου Υγείας, το 2011. «Η αστυνομία είναι διαφθαρμένη, οι αγρότες φτωχοί και οι εξαρτημένοι πάντα αγοράζουν».
Ένας τοξικομανής καπνίζει ηρωίνη στην Καμπούλ (Mohammad Ismail / Reuters)

Είχε δίκιο. Η αποτυχία των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν να περιορίσουν το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Αν και η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία έχει δαπανήσει κατά την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την παρεμπόδιση της διακίνησης φορτίων ναρκωτικών, δημιουργώντας κίνητρα στους παραγωγούς για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας παπαρούνας με άλλες καλλιέργειες, καθώς και για την εξάρθρωση παράνομων οικονομικών δικτύων, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηρωίνης και άλλων παράνομων οπιούχων στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ MONDE O Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μοσκοβισί...λαγοκοιμήθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο

To παρασκήνιο των δραματικών συνεδριάσεων του Eurogroup για την Κύπρο, παρουσιάζει σε εκτενές της αφιέρωμα με τίτλο «Κύπρος: καταραμένη Αφροδίτη» η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο οποίο αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, ότι ο Γάλλος υπουργός οικονομικών πήρε έναν υπνάκο, μετά τις πίτσες που παρήγγειλαν οι συνάδελφοί του.
O Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μοσκοβισί...λαγοκοιμήθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο
Είναι Κυριακή, 24 Μαρτίου. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε περπατά με νευρικότητα εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται στην έναρξη της συνεδρίασης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ανεβάζει μηνύματα στο twitter για να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται από τον αριστερό πολιτικό Ζαν Λυκ Μελανσόν, που τον είχε χαρακτηρίσει «ένα από τα 17 καθάρματα» της ευρωζώνης.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας το φυσικό αέριο

Την ανατροπή των όρων του προηγούμενου μνημονίου για το θέμα του φυσικού αερίου προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με την Τρόικα. Με μεθοδικότητα και μαχητικότητα η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας, κέρδισε το στοίχημα για να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης τόσο τα έσοδα από το φυσικό αέριο όσο και ο σχεδιασμός για τις υποδομές.
Το κείμενο του μνημονίου που είχε κληρονομήσει η κυβέρνηση από τους προκατόχους της προνοούσε την αποπληρωμή του δανείου με μέρος από τα έσοδα που θα προέκυπταν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα το προηγούμενο μνημόνιο επέτρεπε στην Τρόικα να έχει λόγο στην αξιοποίηση των έκτακτων κερδών της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη μείωση του χρέους. Με μία υποσημείωση στο καινούργιο μνημόνιο διασφαλίζεται ότι τα «έκτακτα» κέρδη τα οποία συνδέονται με το φυσικό αέριο- και είναι τα μόνα που μπορούν να αξιοποιηθούν και για το χρέος- αφορούν ΜΟΝΟ τα τέλη αδειοδότησης των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μπόνους από την υπογραφή των συμβολαίων. Συνεπώς δεν αφορούν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ισραήλ: Προειδοποιήσεις για τα πυρά από Γάζα και Συρία

Ο υπουργός Άμυνας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε κάθε επίθεση κατά του εδάφους του, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή συρο-ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν.
Δύο νέες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν νωρίς το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Συριακό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο στο λιβανικό έδαφος

Συριακό μαχητικό αεροσκάφος διείσδυσε σήμερα σε βάθος 20 χιλιομέτρων μέσα στο Λίβανο και εκτόξευσε πύραυλο κοντά στη μεθοριακή πόλη Αρσάλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Φωτογραφία για Συριακό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε πόλη στο Λίβανο
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν εκτοξεύσει βλήματα όλμου κατά του λιβανικού εδάφους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν περάσει τη συνοριακή γραμμή καταδιώκοντας ομάδες αντικαθεστωτικών.