Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Citi: Τι πρέπει να προσέξει η Ευρωζώνη για την τραπεζική ένωση- κομβικός ο ρόλος του "last resort" για τις χρεοκοπίες

Citi: Τι πρέπει να προσέξει η Ευρωζώνη για την τραπεζική ένωση- κομβικός ο ρόλος του "last resort" για τις χρεοκοπίες

Απαραίτητη για την επιβίωση της Ευρωζώνης η ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου


Σύμφωνα με τη Citi, στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και η αποτελεσματική και ενιαία μεταβίβαση νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη καθώς η λειτουργία των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η εποπτεία και η μεσολάβηση παραμένουν ανεπαρκείς.

Ανάγκη για αλλαγές στη γερμανική οικονομία


Soimple01-17september2013
OI HΠΑ έχουν δίκιο που επικρίνουν τη Γερμανία για το θέμα του μεγάλου εμπορικού της πλεονάσματος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εμμείνει στο αίτημά της να αντιμετωπίσει η Γερμανία τα δομικά προβλήματα που προκαλούν ανισορροπίες στην οικονομία της.
Αυτό επισημαίνουν οι Simon Tilford και John Springford, αναπληρωτής δ/ντής και συνεργάτης αντίστοιχα του Center for European Reform στο Λονδίνο, σε άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Deflating German excuses».

Με swap 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές

Με swap 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές

Αντάλλαξε βραχυπρόθεσμο χρέος με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας- Στο 5,8% έπεσαν οι αποδόσεις της 10ετίας


Σε swap ομολόγων ύψους 6,6 δις ευρώ που λήγουν στην επόμενη διετία προχώρησε η Πορτογαλία την Τρίτη, με αντάλλαγμα τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, μειώνοντας το κόστος για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου χρέους της και προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξοδό από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο χρόνο.

Τα θέματα άμυνας έχουν σημασία

Προφανώς, η άμυνα μετράει. Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων  Ενόπλων Συγκρούσεων του IISS, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν εξελίξει 51 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ,  Anders Fogh Rasmussen, θεώρησε αναγκαίο να ξεκινήσει ένα σχέδιο «Αμυντικών Θεμάτων» σε ολόκληρη τη Συμμαχία, υπογραμμίζει το γεγονός ότι, όταν πρόκειται για την πολιτική και τους προϋπολογισμούς, δύσκολα συζητιούνται οι ένοπλες δυνάμεις. 




Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια  ενδιαφέρουσα διάσκεψη που διοργανώθηκε από το Carnegie Europe στις Βρυξέλλες για να τονίσει τα συμπεράσματα του πρώτου μέρους του σχεδίου του Rasmussen, στην ολοκλήρωση του οποίου συμμετείχαν μια σειρά από ομάδες προβληματισμού,  συμπεριλαμβανομένου του IISS. 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο γύρισε στο... 1997

Έκρηξη κατά 76,4% των απλήρωτων υπερωριών, αύξηση κατά περίπου 16.000 των ατόμων που απασχολούνται μερικώς, αλλά και απώλειες 176.400 θέσεων εργασίας και 130.000 επιχειρήσεων, είναι ο δραματικός απολογισμός του εμπορίου στα πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Το ελληνικό εμπόριο γύρισε στο... 1997
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της οικονομίας, καθώς συγκεντρώνει το 18,1% της συνολικής απασχόλησης της οικονομίας.

Βελτίωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Αν και βρίσκεται αρκετά χαμηλά στο σχετικό κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς (στην 80η θέση), η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς κέρδισε 14 θέσεις, όπως εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση που κοινοποίησε τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά.
Συγκρίνοντας δύο χώρες που πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση- την Ελλάδα και την Ισπανία- η Διεθνής Διαφάνεια καταλήγει ότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ η Ισπανία έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο τομέα. Διατυπώνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι οι προοπτικές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία

Η συμμορία των δύο: Ρωσία και Ιαπωνία ενεργοποιούνται για τον Ειρηνικό

Στις 2 Νοεμβρίου, η Ρωσία και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση «δύο συν δύο» [2], η οποία έφερε κοντά τούς αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στο Τόκιο για να συζητήσουν την συνεργασία στον τομέα τής ασφάλειας. Η συνάντηση έδωσε μερικά πρωτοσέλιδα, αλλά ήταν μακράν από το να αποτελεί συνάντηση ρουτίνας: τέτοιες συναντήσεις γίνονται συνήθως ανάμεσα σε στενούς συμμάχους, και για το μεγαλύτερο μέρος τής σύγχρονης ιστορίας τους, η Μόσχα και το Τόκιο ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Κρεμλίνο, τον Απρίλιο του 2013. (Courtesy Reuters)

Τώρα, όμως, οι δύο χώρες συνδέονται από μια κοινή δυσάρεστη κατάσταση στην περιοχή τής Ασίας-Ειρηνικού. Και οι δύο είναι δευτερεύοντες παίκτες σε μια περιοχή που επισκιάστηκε από μια όλο και πιο δυναμική Κίνα, η οποία δεν δίστασε να πιέσει τα όρια των γειτόνων της. Νέοι δεσμοί μεταξύ τής Ρωσίας και της Ιαπωνίας θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο μια σημαντική διέξοδο στις σχέσεις τους, αλλά και μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική δυναμική τής Βορειοανατολικής Ασίας. Από το 1950, οι συμμαχίες των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν κυριαρχήσει στην περιφερειακή ασφάλεια. Η Ρωσία και η Κίνα θέρμαναν τις ψυχρές σχέσεις τους στην δεκαετία τού 1990 και υπέγραψαν συνθήκη φιλίας το 2001, αλλά η άνοδος της Κίνας έχει αυξήσει τις εντάσεις σε κάθε περιφερειακή σχέση.